Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Romantiikka Peilin toisella puolella (2)
QR-Code dieser Seite

Peilin toisella puolella (2) Hot

Koulun pihalla.
Lumihiutaleet keinuvat äänettömästi ilmassa kuin kanootit, sulavat poskiin ja takertuvat hiuksiin. Poika kohtaa tytön, jonka silmät ovat kuin kaksi kyyhkystä kylpemässä sinisessä vadissa, jonka syvällä pohjalla on musta reikä. Saparot, rautalankaa ja poskissa pisamia…

Nuoret laskevat lumista liukumäkeä, vauhti kiihtyy… tuuli ulvoo… Oli pojan vuoro, viimein vauhti loppuu… Seuraavana laskee tyttö pojan päälle.
Kuvajaisissa olevat kyyhkyset katsovat poikaa takaisin. Kiusaajat haukkuvat, mutta niille oli jäänyt suu auki. ”Et kai usko, että poika haluaa olla kanssasi?” Tytön hentoruoko säröytyy kuin lasi.

Voimistelusalin naulakko täyttyi repuista ja ulkokengistä.
Tyttö ei osallistunut sählypeliin, vaan istuu patjan päällä. Tyttö haaveilee, katsoo mielessään poikaa, kuin olisi voinut pitää katoavan hetken.

Liikuntatunti loppuu. Ampiaisparvi kaikuu mystisesti pukuhuoneessa. Suihkuhuoneen höyryn sumentamiin peileihin nuoret kirjoittavat nimiä, yhteen peileistä tytön ja pojan nimen. Paikalla olijat nauravat, eikä kukaan huomaa säröytymiä. kivilattialla on lasimurskaa, eikä kukaan huomaa.

Poika etsii tyttöä käytäviltä ja pihalta, mutta kaikki oli myöhäistä. Opettajat katsovat lattiaan. hentoruoko ei kestänyt enempää. ”Tyttöni silmät ovat kuin kaksi kyyhkystä altaalla, huulet ruusun nupuista valmistettu punainen nauha” mietti poika tuskissaan.

Tuskissaan ja yksin poika istuu voimistelusalin pukuhuoneessa. Lattialla on lasia, ruusun terälehtiä, punaisia hiussuortuvia ja rautalangan pätkiä. Pukuhuoneen peilit ovat höyrystä sumeina. Ojennettuaan itsensä, poika huomaa yhden peileistä väreilevän oudosti. Pyyhittyään peilin pintaa, hän huomaa että tyttö on pelin toisella puolella.


Kuunteluversio:
https://www.youtube.com/watch?v=G13auDpHSXk

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Peilin toisella puolella (2) 2015-08-01 11:47:09 Banshee
Arvosana 
 
3.0
Arvostellut: Banshee    August 01, 2015

"Lumihiutaleet keinuvat äänettömästi ilmassa kuin kanootit, sulavat poskiin ja takertuvat hiuksiin."

En rinnastaisi kielikuvassa lumihiutaleita kanoottiin, koska kanootti on raskas ja painava; aivoissa kanootti ns. voittaa lumihiutaleen. Syntyy mielikuva ilmassa kelluvista kanooteista, ja kanooteista poskilla sekä hiuksilla. Ainakin minulle kävi niin. En myös tiedä, miten lumihiutaleet voivat keinua äänettömästi, ja miten ylipäätään kanootti voi keinua äänettömästi. Se ei riitä, että kanootti keinuu vedessä, koska kanootti ei tässä kontekstissa ole enää vedessä, vaan ilmassa, ja lumihiutaleet eivät yleensä keinu.

Rakastan itse tämän tyyppistä kieltä, ja käytän sitä - mutta ei saa sokaistua liikaa, kun keksii hienon kielikuvan.

"Poika kohtaa tytön, jonka silmät ovat kuin kaksi kyyhkystä kylpemässä sinisessä vadissa, jonka syvällä pohjalla on musta reikä. Saparot, rautalankaa ja poskissa pisamia…"

Liikaa tavaraa yhdessä lauseessa, liian monimutkainen ja dramaattinen kielikuva. Lukija siirtyy tytön silmistä kuvittelemaan kylpeviä kyyhkyjä.Se ei ole oleellista tarinan kannalta.

Miksi rautalankaa?
Miten silmät voivat olla kuin kaksi kyyhkyä?
Ymmärrän sinisen ja mustan reijän, mutta mitä kyyhkyset tuovat silmiin.

Tälläisiä asioita on hyvä miettiä, kun lätkii kyyhkyjä tekstiin.

Olisin itse kirjoittanut:

"Poika kohtaa tytön, jonka silmät ovat siniset ja utuiset, kuin kaksi kyyhkyä kylpemässä."

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS