Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
Tuomari Hot
 
Tuomari 2012-11-26 15:55:43 Rufus
Arvosana 
 
3.0
Rufus Arvostellut: Rufus    November 26, 2012
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Näppärä tarina. Tuomarikone on mielenkiintoinen idea. Välillä olin hieman hämmentynyt, kuljettiinko realistisessa scifikuvauksessa vai aivan täydellisessä utopiassa. Nämä kohdat olivat syyttäjän esittäminen, jossa hänet kuvattiin puoli metriä pidemmäksi kuin Jonny, joka viittaisi kääpiökasvuiseen Jonnyyn tai koripallojoukkueesta karanneeseen mutanttiasianajajaan, sekä tuomarin esittely, jossa koneen päälle kerrottiin levitetyn hyvin vanhakantaisen tuomariperuukin. Tietyssä määrin myös vartijoiden muodostama vapauskuja on hieman outo.

Lisäksi tietyt rinnastukset ja kuvailut olivat mielestäni ontuvia, "Miesten kielet lerppuivat suupielistä kuin nurkkaan heitetyt matot." on eräs niistä. Miten nurkkaan heitetty matto voi lerppua? Minulle tuo mielikuva ei avaudu.

Toisaalta, koitappa työntää oma kielesi ulos lerppumaan maatessasi selälläsi. Koska et kerro, missä asennossa ruumiit makaavat seinän nurkassa (joka on myös yksi häiritsevä asia, on seiniä ja on nurkkia, ei seinän nurkkia :) ) oletuksena tällaisella jenkkipoliisisarjoja katselleella on, että selällään. Kyljellään voisin uskoa kielen lerppuvankin, mutta että selällään?

Myös tuo ”Mies kirkui kuin varoitusääni viidakossa.” on sähköiskun kokeneelle vaikea käsittää. Kun ihminen saa sähköä, lihakset kouristuvat äkillisesti. Itse sähkömällin saadessani päästin samankaltaisen älähdyksen kuin paimenpoikaan peruuttava lehmä. Kirkuminen kuitenkin viittaa pidempiaikaiseen korkeaan huutoon, joka ymmärtääkseni on sähköiskun aikana mahdoton.

Loppujen lopuksi itseäni jäi vaivaamaan, kuka isäpapan oli loppujen lopuksi sitten tappanut.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
01
Report this review

Kommentit

4 kohdetta - näytetään 1 - 4
Järjestys 
Veijaritarina
November 27, 2012
Report this comment
Tarina on 12 vuotta vanja ja laitoin sen tänne stilisoimatta vain idean vuoksi. Tuostahan saa helposti kasaan ihan hyvän novellin. Allekirjoitan nuo kielikuvat ja ylläpidonkin esittämät schaisset. Jonny on pelkkä nuorukainen, aliravittu, kidutettu. Hyvinkin 150-senttinen jäpikkä, jolle ei syystä sellissä uhoilla. Hän on kärsinyt liikaa.
Ihminen voi vuotaa verta ilman kuolemaakin. Hyvinkin oletettua, että jonain päivänä saa liikaa. Sähköisku oli selityksineen ok. Kuja, mistä ihmiset juoksevat jolloin heitä pieksetään on ikivanha. Tämä mieletäni onkin tarinan kliimaksi: kone vapauttaa, ihminen ei.
In reply to an earlier comment
Veijaritarina
November 27, 2012
Report this comment
Eli jonain päivänä saa hakkaamisesta tarpeekseen ja vastustaa isäänsä. Ei kaikkea tarvitse novellissa selittää. Minusta tuo on ihan päivänselvää.
Rufus
November 27, 2012
Report this comment
Minulle näemmä sitten aivan täysin tuon tekstin ihmisluontokriittinen pääsanoma tajuamatta.
In reply to an earlier comment
Veijaritarina
November 27, 2012
Report this comment
Eli vartijat hakkaavat lopussa Jonnyn. Rangaistuksetta et selviä, vaikka kone ymmärtääkin syyn ja seurauksen.

Jotenkin hupaisaa, täälläkin paljon lukeneita. Rivien välit ovat novellissa se tärkein osa...
4 kohdetta - näytetään 1 - 4
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS