Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Puuksi meren rantaan 2012-10-14 18:18:03 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    October 14, 2012
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Kiitos jouniet!

Täytyy sanoa, kun ensin luin tarinaasi, en voinut olla miettimättä, että miten ihmeessä tällä on mitään tekemistä fantasian kanssa. Sitten tajusin tarinan olevan scifiä! :D Täytyy sanoa että osaat kirjoittaa sujuvasti ja tarina on erinomainen! Kuitenkin, ettei pissa nouse hattuun, hieman kritiikkiä.

Mielestäni tarina lähti käyntiin melko hitaasti ja oli melko vaikea päästä jyvälle, minne se oli lähdössä kulkemaan. Osiltaan tähän vaikutti myös se, että en ollut täysin jyvällä maailmasta ja erityisesti lähimetsän, joka humisi vaativasti, kuvailu hämmensi, joskin tuntui järkevältä tarinan edetessä ja toisella lukukerralla.
Jäin kaipaamaan hieman syvällisempää ”keskustelua” lähimetsikön kanssa. Tämä johtuu siitä, että metsikön vaativa ja ärtynyt humina olisi saattanut olla vain kuulijan mielipide, mutta hieman tarkennettuna olisi tullut heti kuva, että puissa on jotain todella erikoista. Nyt tajusin vasta kohdassa, jossa Pihla ja Leppo käyvät vohkimassa lapsen itselleen.
Uskon, että Sinulla on itsellä hyvin selkeä kuva siitä, minkälainen maailma on ja miten se toimii. Minulle jäi vielä hieman hämärän peittoon, että miten maailmasta oli tullut sellainen, että lapset syntyvät puissa. Siihen olisin toivonut selkeyttä.

Muutamia huomioita:
- Toisinaan kirjoitat asian hieman epäselvästi, ja luulen, että lukemalla kappaleen tai virkkeen itselleen ääneen, muokkaisit ja saisit kohdat yhtä sujuviksi kuin valtaosa tekstiä. Muun muassa kohta ”Käytännössähän tämä tarkoittaa, että… - …mutta kuitenkin lempeästi.”, ja ”Raottaessaan kantta ja… - kaupungeissa ja asutuskeskuksissa.”. Mainituissa kohdissa ainakin itselläni ajatus hieman katoaa ja lauseet ovat hivenen töksähteleviä ja karkeita.
- Puusta pudonneen selvitys oli mahtava! :D Mahtaako asia todella olla noin, sillä itse olen aina miettinyt, että sillä on jotain sen kanssa tekemistä, että kopsahtaa pää edellä maahan. :D Toisaalta sinun versiosi oli paljon parempi!
- Otat mielestäni hyvin kantaa nykymaailmankin vanhustenhoitoon, molempien osapuolien, eli sekä se, kuinka vanhuksia tulisi hoivata, mutta samalla myös siihen, että nuoret ovat kuitenkin yhteiskuntaa ylläpitävä voima.
- Kirjoitat: ”…heidän tavoitteenaan oli saada koivu-tyttö. He… - …tuuli kahisutti puiden lehtiä.”. Viimeinen virke, joka alkaa ”Illan hämärtyessä tähdet…”, olisi mielestäni sopinut paremmin aikaisempaan kohtaan, eli koivu-tyttö kohdan ja kaupunkia lähestymisen väliin. Nyt fiilistelysi (mielestäni hyvin toimiva tähtien loiste ja lehtien kahina oli hyvä kuvailu) jää sekavana, irtonaisena osana ”toiminnallisemman jakson” keskelle.
- Kirjoitat: ” He pääsivät ongelmitta myös ulos tarhasta ja suuntasivat takaisin kotiinsa.”. Infernaalisen, ja selvästi hyvin suunnitellun tarinan lomasta löytyy moinen virke. Olin hämmentynyt. Olet kirjoittanut aitaus scenaarion hienosti ja siinä oli myös hitunen jännitystä, kunnes päätät sen moiseen. Uskon, että olisit pystynyt paljon parempaan!
- Muutamia pikkuhuomioita. Asutusyhteisö on hajanaista, ei hajanainen. Rantakaislikko ei suhise vaan kahisee (ainakin minun mielestäni :D). Nämä siis minun näkemyksiäni ja jos olet erimieltä, niin annan sinulle anteeksi :D
- Dialogi: ”Mihin miehenne kuoli, jos ei ole liian tungettelevaa kysyä?”, on mahtava! Harvoin tulee niin luonteva mielikuva jostain kirjoitetusta keskustelusta, kuin tuosta! Hyvä!

Kaiken kaikkiaan erinomainen tarina! Pidin siitä valtavasti! Aihe on kiinnostava ja näkökantasi yhteiskunnallisiin asioihin todella objektiivinen (toivottavasti olet kirjoittanut myös yhteiskunnalliset asiat mielessä, sillä muuten teen itsestäni tässä pellen :D).

Kiitos paljon! Toivottavasti kirjoitat vielä lisää hyviä tarinoita!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Järjestys 
jouniet
October 27, 2012
Report this comment
Kiitos erittäin paljon palautteesta. Scifiinhän tuo tarina kallistuu, vaikka scifi ja fantasia usein sulavasti toisiinsa kietoutuvatkin.
Palaute oli siinä mielessä erittäin tärkeä minulle, että tuo on ensimmäinen kaunokirjallinen teksti jonka olen kirjoittanut yli 30 vuoteen. Tekstiä on tullut kirjoiteltua paljonkin, mutta se on ollut asiatekstiä insinööritaustalla. Tiedän itsekin, että kirjoituksessani on paljon parantamisen varaa - kuiva insinöörikieli pitäisi saada taas taipumaan vähän mielenkiintoisemmaksi.
Tarinaideoita löytyy, kunhan vaan taas löytyy aikaa ja inspiraatiota. Tuo tarina syntyi yhdellä istumalla, enkä kehdannut sitä kenellekään suoraan näyttää. Siitä syystä siitä jäi melko hiomaton.

Kiitos vielä kerran palautteesta!
1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS