Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Scifi Aurora, aurigonnousun planeetta osa1
QR-Code dieser Seite

Aurora, aurigonnousun planeetta osa1 Hot


Alus lähestyy kohdettaan tähteä MDA1322, ja sen kiertolaista kolmatta planeettaa, joka on maassa ristitty Auroraksi.

Kaikki on sujunut ohjelman mukaisesti- miehistö on syvässä horroksessa, pitkässä unessa-paitsi aluksen lääkäri, Mary Jensen, jonka tietokone herätti viikko sitten.
Toivuttuaan hän aloitti hitaan prosessin muitten herättämiseksi.
Ja nyt, kapteeni alkaa pikkuhiljaa herätä:

Jaaha..pitääpä nousta..katotaas ikkunaa..
Tähtiä vain laidoilla- mitähän tämä meinaa.
Tokkurainen kapteeni hahmottaa ison pyöreän mustan alueen ja sen ympärillä heikon sinertävän hehkun.
Kapteeni tajuaa punasiirtymän ja sinisiirtymän ja pian mielen valtaa kauhu.
"Jukoliste olemme mustan aukon vieressä!"

Jostain kuin unesta kuuluu naisen äänellä "rauhoittukaa"
kapteeni havahtuu sängystään..mitä.. nyt kaksi mustaa kukkulaa..mustan paidan alla

K: "eikun nämähän on tiss...."
M: "te hourailette. pitkän unijakson jälkeen tarvitaan hetki ennenkuin.."
K: "ei, kyllä nämä on ti....tuota, musta paita jukoliste"

Kapteenin unimaailma loittonee ja hän tunnistaa muodokkaan aluksen lääkärin: "kuinkas te olette täällä?"
M: "olen ollut hereillä jo viikon"
K: "mitä? Ettekö ole nukkunut viikkoon?"
Lääkäri huokaa syvään:"koettakaa nyt vain herätä"

Kapteeni Peter Hansen on nyt kyllä hereillä, vaikka hän ei halua sitä näyttää.
Hän nauttii tilanteesta, kierähtää kyljelleen ja huikkaa Maryn perään:
"unettomuutenne on otettava vakavasti...pyytäkää lääkäriltä unilääkkeitä!"

Mustapaitainen lääkäri-Mary ei tiedä itkeä vai nauraa, eikä sano enää mitään ja jättää kapteenin, joka peiton alla yrittää pidätellä nauruaan.
Rauhoituttuaan kapteeni vajoaa vielä hetkeksi jonnekin unen ja valveen rajalle ja nousee sitten sängystä, omasta mielestään toista kertaa, mutta ensimmäinen nousu-yritys olikin vain jälkiunta- aivot tosiaan tarvitseen jonkun aikaa tottuakseen taas normaaliin uni/valve rytmiin.
Kapteenimmekin manailee että kuinka monta kertaa "pitkän unen" jälkeen pitää nousta ylös, ennenkuin on oikeasti yhläällä.
Mutta hymyilee sitten muistaessaan miten yksi paha musta pallo muuttui kahdeksi hyväksi palloksi, oikein muodokkaaksi, pehmoiseksi..

Yleismies Sebastian "Seti" näyttää olevan myös hereillä ja katkaisee kapteenin haaveilut:
"tiedot ei pidä paikkaansa- ne jota meille annettiin maassa.
aurora on paljon lähempänä tähteään, kuu joka sillä mahdollisesti piti olla, ei löydy...
paha koska ei vakauttavaa tekijää.. katotaanpa nyt.
taitaa olla kokoajan sama naama aurinkoon päin..kumman samanlaista eroosiota kaikkialla, mistä se sitten johtuu jos aurinko, siis tähti MDA kolmetoista kakskaks paistaa vain yhdelle puolelle kokoajan.."

K: "jaa, vai niin...oiotaampa jäseniämme hetki ja kun kaikki on hereillä, kootkaa aurorasta semmoinen tietoisku- vain oleelliset tiedot- ja esitelkää se salissa"- vastaa kapteeni joka muisti setin taipumukseen puhua loputtomasti yksityiskohdista..

S: "kaikki ovat jo hereillä"
K: "siis...minut herätettiin viimeisenä?"
S: "kaikki herätettiin..aloitettiin herätellä..Marya lukuunottamatta, samaan aikaan, mutta pitkästä unesta herääminen on pitkä prosessi, ihmisillä se on yksilöllistä kuinka..."

Kapteenia kummastuttaa..ja pelottaa hieman että olenko houraillut pitkäänkin...
onneksi lääkärillä on vaitiolo-velvollisuus. Mutta mitä noista murehtimaan, asioista joille ei mitään voi, pitää keskittyä tehtävään. Minä olin kyllä alun alkaen sitä mieltä että ei naisia mukaan haittaamaan keskittymistä..ainenkaan hyvännäköisiä..

-------------

Salissa istuu kapteenin vieressä antropologi-tutkija Paul, ohjaaja Ripley joka on myös johtaja aluksella kapteenin poissaollessa. Kaikkiaan kahdeksan henkeä..mutta kapteenin huomion vie, tälläkertaa vihreän paidan alla, kaksi muhkuraa- Mary tuli istumaan kapteenin viereen ehkäpä näyttääkseen ettei ole hämillään äskeisestä tai sitten vain härnätäkseen. Seti- Sebastian seisoo ruudun vieressä ja aloittaa:

"MDA kolmetoista kakskaks..Dee, eli kolmas planeetta, jota tunnetaan nimellä aurora,
ei sittenkään ole sama puoli kokoajan aurinkoon, korjaan tähteen MDA...kolmetoista kakskaks...päin. Sellaisessa tilanteessa olisi pimeän ja valoisan puoren välillä kapea elämän rengas- aurinkoon..öö..tähteen.. päin olevalla puolella kaikki vesi haihtuu- mitattuja lukemia on yli sadan asteen, jopa satakaksikymmentä ja vastaavasti pimeällä jäätyy..neljänkymmenen asteen pakkasissa. Mutta kun jonkin aikaa vielä tarkkailemme auroran liikkeitä, saamme tarkan pyöräshdysajan akselin suhteen, eli auroran vuorokauden, ensin se näytti olevan neljäsataayhdeksänkymmentäyksi maan päivää,
mutta lukema tuntuu kasvavan kokoajan ja on nyt neljäsataayhdek..."

K: "Jukoliste seti! Minä sanoin että vain oleelliset asiat!
Lopetetaan nyt se numeroilla lotraaminen-
se mikä tuosta sun varttitunnin jaarittelusta saadaan irti on:
auroran vuorokausi viissataa päivää. lämpötila plus satakakskyt viiva miinus nelkyt.
Tarkoittaa että pinnalla on pysyttävä..sarastuksen kohdalla"


Sitähän se "Aurora" tarkoittaa- auringon nousua, sarastusta.
Eivät isot herrat maassa arvanneetkaan miten oikeaan nimi osuu..auringonnousu, joka kestää kolme maa-viikkoa ensisarastuksesta täyteen päivään-
päivään, joka sulattaa auroran jäätiköt mereksi ja sitten, seitsämän maa-kuukauden kestävän päivän aikana- paahtaa meret kiehuvaksi, ja vesihöyry haituu pilviin sataakseen lumena jäätikölle...

K: "ja aurinkoa voi sanoa auringoksi, eihän meillä ole mitään mahdollisuutta sekoittaa tuota..." kapteeni osoittaa
sormellaan.."joka paistaa silmiin, maan aurinkoon"

No.. nyt ne sitten mököttää,kun niille vähän jotain sanoin, perkeleen neidit. Antaa olla. Ei sano kukaan mitään. Hemmetti mulla menee hermo näitten kanojen kanssa.
Jääkööt kotkottamaan tänne, mie lähen nukkumaan...olenhan ollu hereillä jo tunnin.

--------------------

Laskeutuminen oli suunniteltu alueelle jossa ei ole jäätä, ei liukasta alukselle eikä miehistölle. Sensorit oli näyttänyt viittä astetta plussan puolella...mutta oli sitä jäätä sitten kuitenkin- ja vesi jään pinnalla, ja laskeutuja-alus, lander AGM-11 oli liukunut kylki edellä kiveen-seurauksena jalat poikki.

K:"no, ei tämä mitään, parempihan se on että jalat on poikki aluksesta eikä teiltä...vai mitä? aluksen metalliset laskeutumisjalat voidaan korjata....
paul...miksi täällä on jäätä vaikka sensorin mukaan on plus viisi?"

P:"No, jää ei vaan yksinkertaisesti ole kerinnyt sulaa... sensori näyttää keskiarvolukemaa- ei välttämättä rekisteröi yhden pienen kohdan lämpöä...paha vaan että tuo yksi pieni kohta sattui olemaan juuri meidän laskeutumiskohta...ilmankos se näyttikin niin hyvältä laskeutumispaikalta- täydellisen tasaiselta..."

M:"No, voiko siellä hengittää?"

P:"ilmakehä on hengityskelpoinen, vaikkakin siinä on typpeä enemmän, ja ripaus ammoniakkia, joka varmaan haisee sitten. Painovoima 95% maan painovoimasta. Pitää ottaa näytteitä..maasta..siis aurorasta..jäästä"

Ryhmä jakaantui: kapu ja paul lähti tutkimaan lähimaastoa,
Mary ja seti-sebastian jäi tutkiimaan mitä alukselle voisi tehä.
Kapteeni oli kyllä täysin hereillä...silloin kun oli, mutta aina joskus...

K:"jää jää.."
P:"anteeksi?"
K:"jää.. tuota, ehkä muotoilen sanottavani uudelleen-
voimme unohtaa pakkasenpuolella kiinteän olomuodon ottaneen veden tänne ja sensijaan käymme kattomassa tuon kukkulan laelta näkyykö sulaa auroran...pintaa"

Varsinainen laboratorio on emoaluksella, jonne näytteet pitää toimittaa, mutta pinnalla
ollessa paulin pieni spektrometri kertoo jotakin-
Paul ottaa kuitenkin näytteen jäästä ja löytää happea ja hiilidioksiidia, suunnilleen samoissa suhteissa kuin maan meressä.

P:"Täytyy varoa lupailemasta nyt mitään, mutta ainenkin hapen ja hiilidioksiidin osalta on mahdollista että meressä on elämää.. ainenkin ollut, siis silloin kun se on ollut sulana..ja samaan viittaa ilmakehä. Happea ja hiilidioksiidia ei voi oikein selittää muutoin. "

K: "niin ainenkin maan päällä, mutta voi olla että emme tiedä vielä kaikkea, tämä on kuitenkin uusi planeetta"

Paul nyökkaili, ja mietti että tuo oli kuin suoraan planeettakartoittajan oppaasta- älä pidä mitään itsestäänselvänä. Emoaluksella ei ollut kuin yksi varsinainen alus-Lander AGM- neljän hengen laskeutuja, soveltuva lentoon ilmakehässä tai
ilman. lisäksi oli pieni yhden hengen "kapseli" ja sillä voisi kauko-ohjauksella tuoda uudet jalat landeriin.
Siis voisi, jos emoaluksessa olisi sellaisia...

Ylläpidon palaute

 
Aurora, aurigonnousun planeetta osa1 2017-03-18 07:24:24 Alapo80
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    March 18, 2017
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Shansein!

Mukavaa settiä! Tässä tulee vähän mielikuva jostain elokuvasta, jonka olen nähnyt, mutta en nyt muista nimeä. Syntyy ajatus, että ensin tutkitaan ja sitten väkeä alkaa putoilla. :)

En oikein pidä tuosta dialogin rakenteesta, vaan itse suosin enemmän sitä, että ensin se mitä sanotaan, ja sitten sanoja (joskin joissain tapauksissa tätäkin voi murtaa). Tarkoitan siis, että kun käytät K, M, S ja P, niin muutaman kerran joutui miettimään, että kukas tuo nyt oli ja kukas tämä onkaan. Tulee hieman tunne, että kirjoittaja on ollut laiska :)

Muista isot kirjaimet aina virkkeiden alkuun. Myös lainausmerkkien jälkeen.

Kerrot kapteenista ja sitten kirjoitat "Kaptenimmekin". Se sopisi dialogiin, ei kerrontaan. Etenkin kun juuri olet kapteenista puhunut.

Hieman edelliseen liittyen, eli tuo tapasi kirjoittaa. Ensin kirjoitat, että kapteenia kummastuttaa, ja hieman myöhemmin kirjoitat, että minä olin kyllä alun alkaenkin sitä mieltä. Eli kun olet valinnut kirjoitustyylin, niin pidä siitä kiinni. Kirjoitat kertojana, joten älä vaihda sitä aika ajoin minä - muotoiseen kerrontaan.

Erillisnimet, myös lempinimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella.

Käytät tuota ajatusviivaa parissa kohdin, kuten kiveen-seurauksena jalat poiki. En oikein tiedä miksi teet niin, mutta mielestäni sille ei ole tarvetta.

Tässä on mielenkiintoinen idea alku, mutta pidemmin olisit voinut kirjoittaa. Niin, että tässä alkaisi jo taphtua jotain. Lisäksi jäin kaipaamaan vähän taustatietoa. Mistä he olivat tulossa? Maasta? Minkälainen tilanne on maassa? Mitä aikaa eletään jne. Nuo jutut vaikuttaa miljööhön valtavasti.

Tästä on hyvä jatkaa!!!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Ei arvosteluja

Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS