Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Akromaatti 2016-07-13 15:41:47 E.
Arvosana 
 
4.0
Arvostellut: E.    July 13, 2016

Mielenkiintoinen, taitotasoltaan korkealaatuinen teksti, jossa ei tarvitse puuttua perustekniikkaan, vaan voi jo siirtyä pohtimaan vähän korkealentoisempiakin ratkaisuja, kertojan laatua ja tyyliä.

Mielestäni Jästipää antoi sinulle todella hyvän palautteen. Olen Jästipään kanssa samaa mieltä nimestä, yleensä ei kannata käyttää vierasperäisiä sanoja otsikoissa, kirjojen nimissä eikä juuri teksteissäkään. Tästä on tietysti poikkeuksia kuten kaikesta, kokeellisissa teksteissä nimienkin avulla voidaan tavoitella hämärämpiä alueita kuin realistisemmissa teksteissä - silloin on kuitenkin osattava tehdä se myös muulla tavoin sirottelemalla tekstiin sivistyssanoja tai itse keksittyjä sanoja eli lukijan odotukset nousevat erittäin korkealle.

Tähän liittyykin mielestäni tekstisi isoin ongelma:yhteensopimattomuus. Minun mielestäni teksti ei ole ilmaisussaan johdonmukainen, kahden tekstiperinteen yhdistäminen ei ainakaan tässä tekstissäsi toimi. Mustan valuminen on periaatteessa hyvä idea, mutta se ei sovi yhteen muun tekstin kanssa. Jos arkipäivään valuu vieras elementti, lukijan mielikuvitusta tulisi stimuloida huolellisemmin. Tällaisenaan toistoa tulee liikaa niin että ideasta tulee mekaaninen. Tapahtumien realistisen kerrontaperinteen mukainen huolekas raportointi voimistaa vaikutelmaa tehdystä, keksitystä - villiys, surrealistinen perspektiivi puuttuu.

Kaksi miestä ja nainen on temaattinen kärki, johon lukijan huomio kiinnittyy, toimistopalaveri, melko yhdentekevän tuntuinen dialogi ja tapahtumaketju saavat huomion, joka ilmeisesti kuuluisi mustalle? Eikö tarkoituksesi ole kuvata mustaa eikä näitä kahta heppua, jotka voisivat olla ketä tahansa? Jos olen oletuksineni oikeassa, niin teksti paranisi huimasti jo sillä, että poistaisit sanoi X, totesi Y, virnisti K -tyyppisen rautalankarealismin ja luottaisit siihen, että lukija kyllä tajuaa kuka on äänessä. Jos haluat kuvata kotakin akromaattista, niin sinun täytyy karsia tyylistäsi rautalankarealismi ja uskaltaa hypätä runouden puolelle.

Toinen vaihtoehto on tietysti se, että olet halunnut kuvata realistista asetelmaa päättyvästä parisuhteesta, jossa musta on vain mausteena. Sen varmasti osaisitkin tehdä, silloin mustaa ei tarvitse kovin monella lauseella kuvata tai sen voi poistaa, sillä tällaisenaan siinä ei ole riittävästi temaattista sisältöä tai potkua. Kirjoittajan työssä tyylin ja kertomisen ominaislaadun löytäminen on yleensä se viimeinen silaus. Sitä voi pohtia tietoisesti, mutta ei toisen puolesta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
40
Report this review

Kommentit

3 kohdetta - näytetään 1 - 3
Järjestys 

July 14, 2016
Report this comment
Luin palautteeni vielä uudestaan ja huomasin puuttuvan sanan (isolla):

tavoitella hämärämpiä alueita kuin realistisemmissa teksteissä - silloin on kuitenkin osattava tehdä se myös muulla tavoin KUIN sirottelemalla tekstiin sivistyssanoja tai itse keksittyjä sanoja eli lukijan odotukset nousevat erittäin korkealle.

Yritin siis sanoa, että sivistyssanoja käyttämällä houkuttelet paikalle laatutietoiset snobit, joille ei kelpaa juuri mikään ;) Ellei tavoite ole korkeakirjallinen, niin silloin sivistyssanoja kannattaa välttää, ja kyllähän ne kustantamossakin silloin viivataan yli armotta.
NinnuHolm
July 14, 2016
Report this comment
Kiitos paljon rakentavasta ja kannustavasta palautteestasi!
Luetutin joskus tämän novellin ensimmäisen version kirjallisuuspiirissä, jolloin novelli oli pelkkä surrealistinen kuvaus mustasta ja se sai täystyrmäyksen siitä että se on liian irronnainen ja se pitää sitoa ehdottomasti reaalimaailman, muuten se ei toimisi. Mielenkiintoista, että nyt saan täysin päinvastaisen palautteen tekstistä! Ehkä en osannut sitoa sitä siis tarpeeksi luontevasti. Palautteesi oli todella hyödyllinen! Päällimmäinen tarkoitukseni ei ollut houkutella snobeja, täytyy olla tulevaisuudessa vähemmän taiteellinen otsikoihin suhteen :)
In reply to an earlier comment

July 14, 2016
Report this comment
Mukava, jos palautteestani oli sinulle hyötyä. Vieraiden, itse keksittyjen sanojen käyttäminen on minusta aivan perusteltua, jos niiden käyttäminen ei ole vain tekstiin siroteltua "hienoutta", vaan käytölle löytyy temaattinen perustelu. Sellainen voi tulevaisuudessa tälle tekstillesi löytyäkin, mutta tässä muodossa ei vielä löytynyt.

Mielestäni kirjoittajapiirisi oli aivan oikeassa siinä, että ei-missään leijuvat surrealistiset tekstit hyvin harvoin toimivat. Voin melkein tekstiä näkemättä sanoa, että tämä teksti on edellistä versiota parempi, sillä näitä konkreettisia lukijan maamerkkejähän sinä kuitenkin osasit kuvata, vaikka ne mielestäni olivatkin mustaan nähden eriparisia. Palautteellani siis ajoin takaa sitä, ettet mielestäni ole löytänyt tapaa, joilla konkretia ja kummallinen yhdistetään. Ei se tietysti helppoa olekaan. Varmasti olet jo Kafkat ja muut klassikot opiskellutkin, mutta jos et tunne Kjell Askildsenin novelleja, voisit opiskella myös niitä, koska useissa hänen novelleissaan on samantyyppinen idea kuin tässä tekstissäsi.

Mielestäni tästä tekstistä tulisi parempi, jos musta kuvattaisiin hienovaraisemmin, vain läikähdyksinä ja aavistuksina - niin ettei päähenkilökään ole varma siitä, mitä musta oikeastaan oli. Samanlainen häivytys sopisi myös muille henkilöille. Heillä ei tarvitse olla taustaa, kunhan heidän ominaisuutensa ovat riittävän mieleenjäävät (outo nimikin voi riittää). Useimmiten toiminnan kuvaaminen riittää tällaisessä tekstissä.
3 kohdetta - näytetään 1 - 3
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS