Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
HYLÄTTY Hot
 
HYLÄTTY 2016-02-07 09:56:20 E.
Arvosana 
 
1.5
Arvostellut: E.    February 07, 2016

Täältäkin puolelta siis löytyy yksi tarinasi (luin runosi). On aina mielenkiintoista nähdä kirjoittajalta useampia tekstejä.

Teksti vaikuttaa kerralla muistiin merkityltä, mikä aina on pettymys lukijalle. Jo ensimmäisessä lauseessa on kielioppivirhe (taakse po. taaksesi) ja kielioppi- ja pilkkuvirheitä on lyhyeksi tekstiksi aivan liikaa. Lauseisiinkin on jäänyt tarpeetonta kömpelyyttä: jos olisin lukenut tämän tekstin ensimmäisenä, en olisi ryhtynyt lukemaan enää muuta. Runojesi perusteella kuitenkin tiedän, että osaat tuottaa laadullisesti parempaa tekstiä.

Sisällön puolesta tässä on mielestäni samaa ongelmallisuutta kuin Myrkkyruusussa eli metaforat eivät ole loppuun asti ajateltuja. Puu, joka lentää kimaltavana kuutamoon? Puu haluaa peittää itsensä kimaltavalla viitalla? Kylmä (?) kuu, joka varastaa valonsa auringolta? Valitettavasti tuollaiset metaforat tuntuvat sekavilta ja teatraalisen tyhjiltä ja sekoittavat vain turhaan tarinan kulkua.

Kun kyse on ihmissuhteista, niin isojen metaforien käyttämistä kannattaa miettiä tarkkaan. Jos päähenkilö/minäkertoja on aurinko tai maa, niin niin muut henkilöt ovat aika mitättömiä tekijöitä hänen rinnallaan, sillä puuta ei olisi olemassa ilman maaperää tai aurinkoa. Tällainen ajatus ihmissuhteesta, varsinkin, kun minäkertoja on jalomielisesti antanut puun loistaa ja kasvaa korkeuksiin siis kertoo tarinan ihmissuhteesta, jonka jätetty osapuoli katsoo olevansa toisen luoja tai omistaja olemalla, "kaikki" se, "mistä olit kasvanut ja mistä olit muodostunut". Äitimaa tai Isä Aurinkoinen eivät siis välttämättä ole kovin onnistuneita ihmistä kuvaavia metaforia, ellei niillä sitten käytetä jotenkin ironisesti. Joka tapauksessa olisi tiedostettava käyttämänsä metaforan sisältö, metaforat eivät ole vain koristeita.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

2 kohdetta - näytetään 1 - 2
Järjestys 
Violet Sky
February 07, 2016
Report this comment
Kiitos palautteesta. Kirjoitus ei ole kerralla muistiin merkitty, mutta ymmärrän kyllä jos se vaikuttaa sellaiselta. Tämä oli ensimmäinen koskaan julkaisemani teksti, ja se varmasti näkyy myös sisällössä. Olen iloinen siitä, että olen löytänyt foorumin, jossa vaihdetaan ajatuksia kirjoituksista, ja autetaan toisia kehittymään.
In reply to an earlier comment

February 07, 2016
Report this comment
Onnea "esikoisesta" siis. Luin myös runosi perässä olleen kommentin, on hyvä kuulla, jos kirjoittaja kokee hyötyneensä arviosta. Arviointi on oikeastaan melko vaativaa, sillä kirjoittajilla on monenlaisia tavoitteita ja ihanteita kirjoittamisessaan. Näin ollen on väistämätöntä, että aina arvioista ei ole hyötyä, vaan saattaa olla jopa päinvastoin. Siksi jokainen julkaiseva kirjoittaja ansaitsee hatunnoston rohkeudesta.
2 kohdetta - näytetään 1 - 2
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS