Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Metsämies 2015-12-02 09:03:21 E.
Arvosana 
 
3.5
Arvostellut: E.    December 02, 2015

Ajatuksena oli ilmeisesti kirjoittaa pakina. Päätalomaisilla raatajamieskliseillä ladattu alku on mielestäni pakinaan liian pitkä, muuttaisin miehen traktorilla liikkuvaksi. Silloin raatajamyytin parodiassa olisi jokin uusi kulma eikä vain kuluneimmat kuvauskohteet, rehti hevonen, pakkashiutaleet, lentävät lastut, juuttuminen lumeen jne. Traktori, moottorisaha ja metsäperävaunu olisivat olleet uusi tulkinta myytistä ja silloin lopun yllätyskin olisi toiminut paremmin. Nyt loppu oli kuin eri tarinasta eikä sen äkillisyys ehtinyt naurattaa lukijaa.

Molemmissa lukemissani tarinoissai oli jäljitelty vanhempaa suomalaista kirjallisuutta. Sellaisia tekstejä tarjotaan paljon, jäljittely ei ole kovin vaikeaa, kun sen makuun pääsee, mutta kirjallisuuden ideana on tuottaa jotakin uudenlaista, ei sellaista, minkä lukija on lukenut moneen kertaan. Genrekirjallisuudessakin käytetään lajin konventiota tuoreesti, ideana ei silloinkaan ole toistaa klisettä sellaisenaan.

Tekstin vahvuutena on tässäkin etenevyys ja juonen kuljetus. Olet osannut luoda yhtenäisen tunnelman, hyviä kielikuviakin löytyy, paidasta nouseva hikinen utu, pidin myös hevosenkenkäkaukusta. Kieliopista löytyy vain muutama lipsahdus, olet ollut huolellisempi, hyvä. Edellisessä tarinassa vain eläimellä oli nimi, niin tässäkin. Eläimillä oli hyvät, mieleenjäävät nimet, joten keksisit sellaiset varmasti henkilöillekin tarvittaessa. Jos päähenkilöllä ei ole nimeä, niin sillä on yleensä jokin tarkoitus joko juoneen tai teemaan liittyen.

Kiitos tekstistä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

2 kohdetta - näytetään 1 - 2
Järjestys 
Mika
December 02, 2015
Report this comment
Moi

Kiitos palautteesta.
Itseasiassa tämä "Metsämies" on paljon vanhempi tekstini kuin "Koiranhaukunta".
Toisaalta en ole tietoisesti plagioinut ketään, mitäpä mieltä siinä olisikaan?
Tahatonta sen voisi ajatella olevan...
Minusta hetken kuvauksessa nimillä ei sinänsä ainakaan aina ole suurta merkitystä.
Tämän tekstin alkuperäinen ajatus oli tv sketsi. Mutta on toki totta että siinäkin tapauksessa hiomista olisi ollut.
In reply to an earlier comment

December 09, 2015
Report this comment
En ajatellut sinun plagioineen, jäljittely on eri asia. Kirjoittajan alkutaipaleella jäljittelystä on hyötyäkin, mutta kirjallisuuden tuntemus on silloinkin tärkeää eikä sitä oikein voi millään korvata niistä syistä johtuen, joista jo kirjoitin. Eräs yatäväni on äidinkielen opettaja, hänen mukaansa nuoret jäljittelevät kirjoittanalla televisiosta ja elokuvista näkemäänsä, lukeminen on vähentynyt. Käsikirjoittaminen on kuitenkin oma maailmansa, jos se kiinnostaa, niin oppaita löytyy kymmenittäin englanninkielisinä verkkokaupoista.
2 kohdetta - näytetään 1 - 2
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS