Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Jatko osa tekstiin "Pelko tulee pimeästä" 2015-07-23 08:14:55 E.
Arvosana 
 
2.5
Arvostellut: E.    July 23, 2015

Vahvuutesi tuntuisi olevan tarinan kuljetuksessa, tarina etenee sujuvasti. Juonesta on vaikea sanoa mitään, kun tämä oli pätkä vain, autiotaloja kuvaava nuori nainen on kuitenkin mielenkiintoinen hahmo päähenkilöksi, asetelmasta saanee vaikka mitä irti.

Minusta tekstissä on samaa ongelmaa kuin lyhyemmässä lukemassani tarinassa eli kerronta jää kovin persoonattomaksi. Heti alkuun "aurinko laskee mailleen" ja linnut vaikenevat; sinun kannattaa paneutua siihen, millaisia kliseiset ilmaisut ovat ja karsia ne kaikki tekstistä pois. Tekstiin pitäisi löytää persoonallisia ja omintakeisia yksityiskohtia, jotta lukija jaksasi pysyä mukana. Samoin tekstistä voi karsia selittelyn: kun esimerkiksi koira on vääntänyt läjän, ei tarvitse lukijalle selittää, ettei näky ollut idyllinen. Lauseissa on välillä kömpelyyttä. Esimerkiksi "lähinnä kohteliaisuusmielessä" kuvan ottava päähenkilö on melkoista kapulakieltä. Repliikkien merkintä kannattaa tarkistaa kielioppikirjasta, periaatteessa homma menee niin, että "Kalle meni saunaan", kertoi Ville, älä laita mitään viivoja repliikin jälkeen.

Puuteluettelo on pitkä, mutta en halua lannistaa, vaan kannustan sinua hakeutumaan johonkin kirjoittajakouluun, kun kuljetat juonta niin sujuvasti.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review

Kommentit

7 kohdetta - näytetään 1 - 7
Järjestys 
J-K
July 23, 2015
Report this comment
Kiitos mielipiteestä.

Mitä tulee kliseisiin ilmaisuihin, ehkä ne sitten vaan ovat minulla tyylilaji. En minä niitä sen enempää mieti, ne vaan tulevat.

Ja kirjoittajakoulu olisikin varmasti mahtava juttu, mutta opiskeluiden ohessa on suht vaikeaa revetä enää useampaan eri kurssiin. Joten toivottavasti nyt kuolemantuomiota ei julisteta siitä, että harrastemielessä kirjoitan.
In reply to an earlier comment

July 24, 2015
Report this comment
Kuolemantuomiota? No huh. Ikävä, että koit mielipiteeni niin rankkana :( Se ei suinkaan ollut tarkoitus, vaan auttaa parantamaan tekstiä.
In reply to an earlier comment
J-K
July 24, 2015
Report this comment
Ei suinkaan, ei hätää :D

Itselläni on vain vähän kärkkään kuuloiset kielikuvat. Olisi siis tosi kiva mennä johonkin kursseille, mutta tosiaan tällä hetkellä opiskelen niin vähän omintakeisena harrasteluna menee. Kieliopillisesti on myöskin ollut aina vähän hankalaa, en tiedä oikeastaan miksi. Hirvästi yritän kiinnittää huomiota juurikin pilkkuihin jne. mutta jotenkin vaan silti niitä jää/menee vääriin paikkoihin. Peruskoulussakin tästä tuli usein sanomista, opettaja kehui hirveän taiteelliseksi, mutta kieliopillisesti menee päin persikoita.

Joskus jos kirjaa teen, niin varmaan sitten suosiolla pistän kaljapalkalla jonkun kieliopillisesti lahjakkaista tuttavista oikolukemaan ja korjailemaan.
In reply to an earlier comment
J-K
July 24, 2015
Report this comment
Niin ja unohtui tuosta äskeisestä vastauksestani, tuosta täytesanoista ja kapulakielestä sainkin palautetta jo ykkösosassa, ja tästäkin lähti pois reippaasti turhaa shaissea. Pitää sitten korjailla vain lisää.
In reply to an earlier comment

July 24, 2015
Report this comment
No hyvä, että vain kielikuva.

Kuten jo aiemmassa kommentissani sanoin, minusta ongelmat tekstissäsi eivät ole suuria, vaan pienellä työllä korjattavaa tekniikkaa, jota on helppo opiskella. Tärkeintä on, että juttu kulkee. Kieliopilliset puutteet eivät tekstissäsi ole mitenkään isoja, ei pilkutuskaan.

Jos olet epävarma siitä, tuleeko pilkku, voit jättää sen pois. Parempi puuttuva pilkku kuin pilkku väärässä kohtaa. Sitä paitsi kaunokirjallisuudessa kirjailija voi pilkuttaa myös kieliopin vastaisesti (=pilkkuja vähemmän) jos (ja vain jos) "omat" pilkutussäännöt pysyvät koko ajan samoina. Jotkut kirjailijat eivät käytä pilkkuja ollenkaan, sekin on aivan sallittua fiktiossa. Väärissä paikoissa olevia pilkkuja ei sen sijaan pitäisi olla (paitsi runoudessa).
In reply to an earlier comment
J-K
July 24, 2015
Report this comment
No se vähän selittääkin. Olen kaunokirjallisuuden teoksia yrittänyt lueskella ja niistä saada vähän selkoa pilkutuksiin, mutta hämmennyinkin niistä vain lisää. Hyvä siis tietää tuo, että niissä käytetään vähän ns. "omia" sääntöjä.

Mutta harjoittelu jatkuu, eteenpäin tästä vaan mennään.
In reply to an earlier comment
KirjoittajaNevá
August 21, 2015
Report this comment
Minunkin tarinoista löytyy hirveästi virheitä ja haluaisin tehdä tsrkemmin mutta aika määrää kirjoitukseni pituuden. mutta käyttäjä "Arska" antoi hyvän vinkin tarinoiden kirjoittamiseen. :D
7 kohdetta - näytetään 1 - 7
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS