Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Piru sinut vieköön osat 14 2015-05-14 07:20:29 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    May 14, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka illuusia!

Tuo mitä sanoit, että on pitkä sepustus, niin piti paikkansa. :) Anna lukijan lukea ja antaa palautetta. Tuo juhannuskommentti oli ihan aiheellinen, mutta kenties kannattaisi vain katsoa, mitä palautteiden antajat tuumivat :)

Hyvä osio, hyvin kulkee tarina eteenpäin! Ja kyllähän nuo laulut sopivat :)

Tuossa kirkkokohtauksessa häiritsee sellainen, että aluksi kerroit että täytyy juosta eikä saa katsoa taakseen. Nyt huolettomasti puhuvat, jotkut kuolleista puuhaavat jotain, eikä Matilla ole lainkaan varovaisuutta. Matti ei yhtään mieti, näkevätkö muut kuolleet, kuin hänen äitinsä häntä. Eikä kukaan kuolleista kiinnitä häneen huomiota.
Tähän voisit saada vaikka kuinka painostavaa tunnelmaa ja jännitystä, mutta keskityt pelkästään dialogiin.

Ilmaisusta. Kerrot, kuinka Sini kiersi neljä vuotta kaikkialla. Sitten kerrot, että Matti ei nähnyt Siniä neljään vuoteen. Tämä on toistoa, vältä sitä. Vaihtoehto:
"Matti ei nähnyt Siniä tuona aikana...".

"Tai sitten papit eivät yksinkertaisesti tienneet niiden olemassaolosta, miten tahansa.".
Tämä on omituinen täytevirke. Mielestäni täysin turha on myös tuo yksinkertaisesti sana tuolla välissä. Totta kai papit tiesivät! Tiivis yhteisö, jossa myös papit olivat olleet lapsia, nuoria ja aikuisia. Ei papit tule maailmaan papeiksi vihittyinä ja vanhoillisina. Lisäksi kulkee huhut ja akkojen juorut.

Mielestäni toistat liikaa tuota ilkikurisesti. Koeta löytää sille vaihtoehto, tai jätä pois kokonaan.

Kerrot tuossa Matin ja Sinin tanssiessa, että Matti oli pitänyt Siniä vain siskon korvikkeena, mutta aikaisemmat osat tuovat muuta mieleen. Mielestäni Matin iloisuus, kun Sini tuli äitinsä kanssa kylään kertoi jo muuta, syvempää tunnetta.

"Hän meni muutamaan kertaan käymään hänen luonaan...".
Ei näin voi kirjoittaa kappaleen alkuun. Ajatukseni.
"Matti kävi Jaakon luona muutaman kerran, mutta...".

Nuo viimeiset keskustelut olivat hyviä ja loivat juuri sellaista tunnelmaa, jota kaivataan!
"Se oli viimeinen keskustelu..." on hyvä veto!

Jännittävästi jatkuu! Noita kappalejakoja edelleen mietin. Paljon on tyhjiä rivejä.

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

2 kohdetta - näytetään 1 - 2
Järjestys 

May 14, 2015
Report this comment
Pahoittelen pitkää sepustusta, yritän välttää niitä jatkossa. :)

Erinomaisia huomioita taas kerran! Oikeastaan tuo on vähän pointtinakin, että Matti alkaa pikkuhiljaa messun aikana menettää varovaisuuttaan ja tottua kummalliseen ympäristöönsä eikä enää välitä siitä huomataanko hänen olevan elossa vai ei. Mutta tietenkin tämä pitäisi varmaan tuoda esiin niin ettei se häiritse lukijaa ja nimenomaan pikkuhiljaa, ei näin yhtäkkiä.

Vainajien toimien kautta koitin tuoda esiin sitä, että tämän tarinan kuolleet eivät ole vain kuolaavia, mielettömiä zombeja vaan heillä on edelleen omat persoonalliset luonteensa vaikka he sattuvatkin mätänemään pystyyn. Pitää ehkä kiinnittää huomiota vielä siihen miten tätä asiaa avaa vielä enemmän lukijalle niin ei tule mitään outoja yllätyksiä tarinan mittaan.

Itse ajattelen että Mattiin ei kiinnitetä huomiota, koska hän yksinkertaisesti näyttää niin nälkiintyneeltä ja kalpealta että näyttää olevan kuollut siinä missä muutkin, mutta ymmärrän ettei tämä varmasti lukijalle avaudu vaikka se itselle tuntuukin itsestäänselvältä. Sokeus iskee juuri tällaisissa asioissa kun on tarpeeksi monta kertaa tarinaa itse lukenut ja hionut! Pitää ehkä vielä korostaa sitä seikkaa tuossa kohtauksessa. Olet oikeassa että tämän ympärille saisi rakennettua enemmänkin jännitteitä ja pohjustettua tulevia tapahtumia.

Hyviä huomioita muutenkin, juuri tuollaiset lauseiden ja ilmaisuun liittyvät kommentit ovat erittäin tervetulleita!

Pitää noihin kappalejakoihin kiinnittää huomiota tosiaan.

Kiitos itsellesi!

May 14, 2015
Report this comment
Lisäsin nyt tällaisen pätkän tähän (aiemmin tuo oli myöhemmin tarinassa mutta ajattelin että miksipä se ei yhtä hyvin voisi olla tässäkin kohtaa jo.)

”--Tässä kohtaa riittäis siis et uskot silmiäs.”

Matti ei sanonut hetkeen mitään. Hän katsoi taas ympärilleen, ja jotenkin hän tunsi olonsa epätodellisen varomattomaksi. Hän huomasi lumoutuvansa messun tunnelmasta, jotenkin hänestä tuntui, että hän oli kerrankin elämässään oikeassa paikassa. Hän huomasi kysyvänsä itseltään, miksi hänen pitäisi lähteä täältä? Miksi hän ei saman tien jäisi? Mitä hänellä oli elämässään enää odotettavissa? Vain monta rankkaa ja yksinäistä talvea ja laihoja viljavuosia. Kovaa työtä ja nälkää.

Täällä hän ei olisi koskaan yksin.

Täällä ei ollut kipua ja kärsimystä, vain rauhaa. Hän katseli rauhallisena vainajia, joiden seesteiset ilmeet näyttivät yhtäkkiä kauniilta. Heitä eivät enää vaivanneet elävien asiat. Ei heillä ollut nälkä, kylmä tai ikävä ketään.

Jotenkin hän tunsi yhteenkuuluvuutta heidän kanssaan. Hän tajusi että oli ensimmäistä kertaa pitkään aikaan ihmisten parissa ilman että kukaan kiinnitti häneen sen suurempaa huomiota. Muutamat vainajat vilkaisivat häntä ohimennen, mutta siinä kaikki. Äiti oli ollut oikeassa, hän ei todellakaan eronnut joukosta. Oliko hän todellakin näin pahan näköinen? Ilmeisesti oli, nälkä ja valvotut yöt olivat tehneet tehtävänsä.

”Arvaa mitä minä uskon?”

Jne.

Ja kohtaan jossa isä nähdään:

"Se johtui siitä, että hänet oli kauttaaltaan nyljetty, eikä hänellä ollut enää ihoa. Päällään hänellä oli likainen, tumma puku.

Hänen isänsä tuijotti häntä pitkään mietteliään näköisenä. Se katse kylmäsi Mattia edelleen. Matti vastasi hänen katseeseensa vihaisesti. Äiti katsoi häntä pahasti ja kiinnitti hänen huomionsa taas itseensä.

”Voisit olla vähän varovaisempi”, äiti ärähti, ”Nyt hän huomas sinut. Haluukko selvitä täältä ulos vai et?”

Matti vain kohautti olkiaan hänen sanoilleen. Hän ei osannut vastata tuohon kysymykseen yksiselitteisesti. Yhä enemmän hän alkoi kuitenkin kyseenalaistaa pakenemisen järkevyyttä."

Ja niin edelleen. Vaikuttaako tämä nyt yhtään loogisemmalta?
2 kohdetta - näytetään 1 - 2
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS