Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Keinotekoinen elämä
QR-Code dieser Seite

Keinotekoinen elämä

Isäni on muovia, äitini silikonia.
He eivät näe eivätkä kuuntele. Muovinen keinotekoinen todellisuus on saanut heidät valtaansa, eikä heitä kiinnosta mitä ajattelen. Yritän auttaa, mutta he eivät halua kuulla mitä minulla on sanottavaa. Istun huoneessani. Teen kotitehtäviä ja toivon, että heidän valitsema todellisuus jättäisi minut rauhaan.

Kirjoitan ainetta luokan perällä. Palautan sen nimettömänä. Yritän pitää kouluasiat erillään todellisuudesta, jossa elän, ettei kukaan saisi tietää kotioloistani. Äidinkielen tunti päättyy ja muovinen todellisuus odottaa. Herkeämättä se odottaa minua kotona. Yritän taistella sitä vastaan, mutta en tiedä miten voittaisin sen.

Äiti tuijottaa eteisen peilistä silikonirintojaan ja hymyilee klovnimaisesti. Haluaisin kirkua! Se olisi turhaa, kukaan ei kuulisi sitä. Isä katsoo televisiota ja ilmeilee. On niin uppoutunut ohjelmien katseluun, ettei huomaa kotiintuloani. Isä antoi periksi, kun elämä ei ollut sille helppoa. Ehkä kaikki onkin minun syytä. Haluaisin herättää isän eloon, mutta hän ei halua herätä, hän on muovisen todellisuuden lumoissa, eikä kestä kohdata elämää. Syvän sinisissä silmissäni, olisi raikasta vettä, mutta isä katsoo minusta läpi. Hän katsoo mieluimmin televisiota haltioituneena kuin minua silmiin.

Kahvinkeitin korahtaa keittiössä.
”Ottaako joku piparkakun?” Isä sanoi.
Äidin korkokengät kopisevat käytävällä.
Äiti kaataa dieettijuoman lasiin ja kertoo aloittavansa saunajoogan. Harjoittelee syvähengitystä keittiössä, jotta ruumis ja mieli puhdistuisi.
”Taitaa tulla talvi” isä sanoo ja katsoo lautalattiaan pontteihin, joihin on kerääntynyt ensipakkasen kuuraa. Isä juo kahvia ja syö piparia. Ottaa piparilautasen keittiöstä mukaansa ja istuu olohuoneen sohvalle jatkamaan ohjelmien katselua.
Sieluni heiluttaisi tuhatta kehtoa, jos se olisi vapaa, mutta sitä se ei ole. Muovinen todellisuus nujertaa, jo ajatus siitä että minusta tulisi kuin vanhempani, saa sieluni vääntelehtimään.
Elän pahvitalossa ja sen asukkaat elävät valheessa. Istun yksin huoneessani. Pahviseinien välistä vuotaa valoa muoviseen todellisuuteen. Vanhempani eivät kestä ikäviä asioita, ja se näkyy tahroina talon pahviseinissä. Hallitsevana on muovinen todellisuus, joka ei siedä valoa. Jotta todellisuus pysyisi voimassa, on sen puolustauduttava. Sen on taisteltava viattomuuttani vastaan ja nujerrettava minut.

Seinien toisella puolella on elämää. Valoa vuotaa edelleen seinien välistä. En tiedä minkälaista elämä toisella puolella tulisi olemaan, mutta pakotan itseni ottamaan siitä selvää. Muovinen todellisuus on hallinnut kauan, mutta sillä ei ole valtaa minuun niin paljon, etten uskaltaisi tehdä sitä.
Ulkopuolella valoa on kaikkialla. Sisältä talo tuntui suurelta, mutta valossa se näyttää purkukuntoiselta. Talo on sortumaisillaan, eivätkä vanhempani huomaa sitä. Minulla ei ole paikkaa maailmassa, koska puhun totta. Kirjoitan totuuden paperille, jotta kaltaiseni eivät olisi yksin. En ole vahva, enkä voimaantunut, mutta olen niiden ääni, joiden talossa ei ole elämää.


Ylläpidon palaute

 
Keinotekoinen elämä 2018-07-09 11:41:13 Alapo80
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    July 09, 2018
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka kohdataan!!!

Nyt on aika rankkaa settiä! Koetin tuossa miettiä, että kohdistuuko tämä vain yhteen perheeseen, vai yhteiskuntaan yleensä? Olisi mukava tietää vielä syvemmin, mistä tämän taustoissa on kysymys, sillä tämä tosissaan herättää ajatuksia.

Pieni mussutus sanajärjestyksestä. Joku katsoo haltioituneena televisiota, ei televisiota haltioituneena, tai ainakin selkeyden vuoksi tuolla olisi kannattanut käyttää plkkua ennen kuin-konjunktiota. Muuten tuo virke on hieman sekava.

En saa täysin kiinni muoveista, pahveista ja valosta, mutta ahdistus tässä on kyllä luotu voimakkaana. Hyvää työtä sen kanssa.

Sinä osaat kirjoittaa, ja luettavuus on erinomaista. Hieman toivoisin selkeyttä itse rakenteeseen ja ajatukseen. Eli sitä, että mikä on se ydin, jonka haluat lukijalle kertoa. Tosin jos et halua tarjota pelkkää tajunnanvirtaa idean pohjalta, niin sen tämä teos todella tekee.

Lisää syvyyttä ja sisältöä, niin nämä ovat tosi hyviä!!!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.3  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Keinotekoinen elämä 2018-07-29 14:20:03 Foxian
Arvosana 
 
3.5
Foxian Arvostellut: Foxian    July 29, 2018
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut
Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Keinotekoinen elämä 2018-07-01 21:52:16 boxo
Arvosana 
 
3.0
boxo Arvostellut: boxo    July 01, 2018
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Herättää ajatuksia..ja se on hyvä..

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS