Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Eläimestä ihmiseksi ja takaisin
QR-Code dieser Seite

Eläimestä ihmiseksi ja takaisin Hot

"Nuori tyttö ei enää kavahda miehen kosketusta, sävähdä ja katso pois,
usein vasemmalle. Suloinen viattomuus. Mikä onkaan ihmisen ja eläimen ero?"

Kulttuuriko? Ei. Kehittyneimmillä eläimilläkin on sukupolvelta toiselle välitettävää kulttuuria. Erottaako meitä sivistys? Onko se sivistys? Ainakin raja oli siinä, joskus. Kehitys kulkee, mutta kun uskonnon rooli elämässä pienenee, ihmisen estot murenevat pala palalta. Raja olisi jo voinut tulla vastaan, mutta jostakin syystä liiallisesta avoimuudesta, silkasta mauttomuudesta on tehty hyve. Kaikesta - avian kaikesta - on voitava puhua avoimesti, paikasta, mediasta tai seurasta riippumatta.
Kyllä, kaikesta on saatava puhua, mutta kaikelle on paikkansa. Ruumiintoimintojen ruotiminen kaikkien lehtien sivuilla ei ole välttämätöntä. Miksi se, joka siitä kiusaantuu, onkin epänormaali - uusi paha, moraaliton, rappeutunut, pikkusieluinen, epätrendikäs ja vanhanaikainen - eikä suinkaan sillä viehättävän nostalgisella tavalla. Yksinkertaisesti tuomittava.
On niin valistunutta sanoa: "sehän on luonnollista", ikään kuin kaikki luonnollinen olisi aina hyvää, turmeltumatonta ja hyästä. Eläimetkin hautaavat jätöksensä. Tiedettä ja taidetta ei saa suitsia, ne ovat alueita, joihin koko keskustelu sivistyneestä käytöksestä ei ulotu, ellemme halua palata 1960-luvulle ja Kekkosen ajan ilmapiiriin. Niitä ei saa sotkea arvokeskusteluun, mutta jatkuva altistus niin päivä- kuin aikakauslehdissä on silkkaa mauttomuuden propaganda, päivästä toiseen. Teknologian kehityksen ja sivistyksen ristiriita vie meitä kohti vertauskuvallista viidakkoa.
Kuka määrittelee sivistyneen käytöksen? Hyvä käytös on kunnioitusta, sanotaan. Missä se näkyy? Kaipuu aikaan, jolloin rajat olivat tarkasti määriteltyjä, nousee kuin hyökyaalto. Trumpetti soittaa jo tappiotamme. Vai ehkä sittenkin rappiota?

"Mutta yhä on vain yksi totuus,
se, mikä on in, ja mikä out".

Hilsekin on luonnollista. Olkaamme siitä ylpeitä! Meistä on, ironista kyllä, tulossa jälleen eläimiä.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.3  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Eläimestä ihmiseksi ja takaisin 2018-02-05 15:06:41 yaman
Arvosana 
 
2.0
Arvostellut: yaman    February 05, 2018

"Meistä on, ironista kyllä, tulossa jälleen eläimiä."

En ymmärrä alkuunkaan kuinka päädyit tekstissäsi tähän loppulauseeseen.

En myöskään tajunnut miten alun lainaus liittyi tekstiin.

Keskivaiheen pohdintoja olisi pitänyt joko laventaa tai sitten rajata aihetta enemmän. Nyt taisit vähän sipaista sieltä ja täältä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Eläimestä ihmiseksi ja takaisin 2017-12-14 08:37:44 Brix
Arvosana 
 
4.0
Brix Arvostellut: Brix    December 14, 2017
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Ensinnäkin mieleenkintoinen aihe, jota olen itsekin miettinyt hioessani nykyistä tekstiäni. Kuin se olisi tempaistu pitemmästä tarinasta, jossa tämä moraalia ruotiva runollisuus rytmittää tekstiä kahden toimistakohatuksen välissä.
Arvostan vaihtelevan pituista lauserakennetta, vivahteikkaita sanavalintoja ja kykyä välittää tunteita muutaman sanan mittaisilla tuokiokuvilla. Tekstin alkuun olisi kaivannut jonkinlaista johdattelua aiheeseen. Luettuani tekstisi, otsikko on mitä osuvin tiivistelmä, avatessani kirjoitusta luulin kuitenkin päätyväni eläinoikeus kirjoitukseen.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Eläimestä ihmiseksi ja takaisin 2017-04-06 10:53:06 T. Henrik Lahtonen
Arvosana 
 
4.0
Arvostellut: T. Henrik Lahtonen    April 06, 2017

Hei,

Olet vielä kokematon, mutta ilmaisu on jo kypsää.

Tuntuu kuitenkin siltä, että teksti olisi irrotettu jostakin laajemmasta kokonaisuudesta, eikä siksi ehkä toimi avian täydellisesti mielipidekirjoituksena. Suosittelisin kehittämään tekstille jonkinlaiset kehykset alkuun ja loppuun, jolloin kokonaisuudesta tulisi eheämpi. Muuten runon ja asiatekstin liitto toimii yllättävän hienosti.

Kieli on hyvää. En näe syytä puuttua satunnaiseen pitkään lauseeseen tai tyylikeinona kätettyihin verbittömiin lauseisiin. Kielioppiasioissa sinänsä ei ole mitään huomautettavaa, mutta iän ja kokemuksen myötä jo valmiiksi varmaan ja kypsähköön ilmaisuun tuleelisää vivahteikkuutta, jota ei varsinaisesti voi opettaa. Sitä kyllä ovat yrittäneet lukuisat luovan kirjoittamisen opettajat, mutta ennen kuin ilmaisusta tulee omaa, lukija kyllä huomaa, onko kirjoittaja oppinut vai "opetettu".

Sisältö oli napakymppi: ytimekkäästi esitetty, jopa yllättävä, vaikka aihe onkin tuttu. Ja totta. Löysit kauniin tavan ilmaista mielipiteesi, mikä on nykyään harvinaista. Proosallisuus ei häirinny, vaan päinvastoin vahvisti mielipiteen arvoa ja ilmaisua. Usein mielipidekirjoitusten sävy on joko töykeä, yliasiallisen kuiva tai epävarma. Epävarman kirjoittajan tunnistaa eräänlaisestaadjektiivien toistuvasta laimentamisesta, jolloin useimpien adjektiivien edessä on lieventävä "hieman" tai "hiukan", mikä puolestaan heikentää mielipidetekstin arvoa ja uskottavuutta, joskus ymmärrettävyyttä ja luettavuuttakin. Epävarma mielipidekirjoittaja on tuntenut jotakin asiaa kohtaan niin voimakkaasti, että on vaivautunut kirjoittamaan siitä, mutta pilaa tekstin laimentamalla sen mauttomaksi ja hajuttomaksi. Sitä vikaa ei tekstissäsi totta tosiaan ole. Se on kaunis ja voimakas. Voin yhtyä ajatukseen täysin.

Kiitos, kun uskalsit uida vastavirtaan!

Aurinkoista kevättä!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS