Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
SE TAHTOO MINUT 2016-11-26 13:45:40 Dhanne
Arvosana 
 
3.0
Dhanne Arvostellut: Dhanne    November 26, 2016
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tekstin sujuvuudesta ja lauserakenteista päätellen olet kokeneempi kirjoittaja. Tapahtumat soljuivat mukavasti eikä missään kohtaa kerronta tuntunut hyppäävän liiaksi eteenpäin tai laahaavan selitysähkyissä. Hyvä hyvä, tästä arvostelun kolme tähteä!

Entä mitä mieltä olen tarinasta? Lyhykäisyydessään novelli tiivistyy: Tim pakeni tuntematonta olentoa, joka tappoi hänet. Ei intellektuaalista koukkua, ei syytä, vain emotionaalinen purkaus. Pelkkä päähenkilön tapattaminen vaikuttaa halvalta juonelta. Seuraavia novellejasi varten lähtisin miettimään mielenkiintoisempaa juonikuviota, jossa on ideaa.

Itse luon kantavan idean niin, että kirjoitan premissin, yhden päälauseen, joka kuvaa koko tarinaa. Premissi on mallia: joku + tekee + jotakin. Tämän novellin premissi on: Tim pakenee olentoa.

Premissin luomisen jälkeen tarkoitus on lihoittaa premissiä siihen suuntaan mihin tarinan haluaa kulkea. Miljöö on halkovaja + talon edusta. Tarvitaanko muuta? Mitä tapahtuu olennon ja Timin välillä? Mikä olisi kiinnostavampi lopetus kuin pääähenkilön kuolema? Mikä on olennon syy tappamiseen? Kertoisin ainakin siitä. Mitä virkaa Susanilla on? Miten saan tästä ajatuksia herättävän tai vielä emotionaalisemman paukun? Tällaisia miettisin ennen kuin alkaisin kirjoittaa novellia valmiiksi.

Premissi olisi voinut olla: Tim haluaa suojella Susania. Tämä olisi ollut mielenkiintoisempi premissi. Loput pisteistä tulee tarinan ideasta, joka esiintyy täälläkin foorumilla useaan otteeseen: päähenkilö tapetaan. Loppu. Ei vastaväitteitä. Tästä ideattomuudesta novelli saa nolla pistettä. (Tiedän, että kokeneena kirjoittajana pystyt ideatasolla parempaan.) Yhteisarvosana siis kolme tähteä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS