Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Fantasia Markkinoilla
QR-Code dieser Seite

Markkinoilla Hot

Markkinoilla

Tulin juuri hyvinvointi- ja elinikämarkkinoille puolisoni kanssa. Olemme käyneet täällä säännöllisesti jo viiden vuoden ajan. Esillä on taas kaikkea mitä voi kuvitella tarvitsevansa: elinikää pidentäviä ohjelmia ja sovelluksia, yksilöllisesti optimoitavia keinoravinteita ja tietysti erilaisia siirtoelimiä, aitoja, tulosteita ja virtuaalisia. Minua kiinnostavat pääasiassa vain persoonallisuuskloonit.

Jo ensimmäisen persoonashopin edustalla saa lukea selostuksen menetelmän historiasta: ”Hollantilaiset tiedemiehet kehittivät 20 vuotta sitten persoonallisuuden skannaus- ja kloonausmenetelmän. Aivojen sähköiset ja biokemialliset toiminnot kartoitetaan yhden hermosolun tarkkuudella. Datasta työstetään tuloste, joka syötetään asiakkaan aivoihin jaksotetun ETEC:n (electro-tomo-encephalo-clonerin) avulla.”

Aluksi menetelmään suhtauduttiin hyvin epäilevästi ja useat hallitukset kielsivät persoonakloonauksen käytön. Vilkkaan yhteiskunnallisen keskustelun, tehokkaan argumentoinnin ja mediavaikuttamisen jälkeen menetelmä lopulta laillistettiin kaikissa vapaissa länsimaissa. Niissä persoonakloonaus on nykyään täysin vakiintunutta toimintaa. Joissakin epädemokraattisissa maissa menetelmä on kielletty. Monissa sosiaalisesti alikehittyneissä valtioissa kloonataan pääosin naispersoonia, vapaissa länsimaissa miehiä.

Minä olen hakemassa jo kuudetta kloonipuolisoa. Aluksi valitsin persoonallisuuden jonkin yksittäisen ominaisuuden perusteella, mutta huumorintajuinen, tumma ja tulinen romantikko ei oikein vastannut arkielämän tarpeisiin. Bisnesnero elätti kyllä yltäkylläisesti perheensä, mutta ei ollut juuri koskaan kotona. Pian opin valitsemaan yhdistelmiä.

Valinnassa on oltava viisas ja varovainen. Esimerkiksi hyvin aktiivinen persoonallisuus keski-iän rapauttamassa kehossa voi olla vaarallinen. Tästä on osoituksena eräs tunnettu, järkyttävä tragedia, joka sattui aivan lähinaapurissamme: liian aktiivinen persoona juoksutti rapakuntoisen kehon kolmessa kuukaudessa ennenaikaiseen hautaan.

Nykyinen puolisoni on tasan vuoden vanha. Tai siis hänen persoonansa on. Se on hankittu viime vuoden markkinoilta. Valitsin sopivan sekoituksen aktiivisuutta, jämäkkyyttä, romanttisuutta ja turvallisuutta. Ohjelmointi toimi hyvin lähes 10 kuukautta. Sitten alkoi ilmetä vähittäistä tylsistymistä ja alkuperäisen persoonallisuuden läpilyöntejä. Nyt hänet on melkein talutettava uuteen lataukseen. Iän myötä aivojen toiminta käy epäsäännölliseksi. Nuoremmilla lataus säilyy hyvin koko vuoden. Toisaalta nuoremmat eivät usein koe tarvitsevansa puolison persoonakloonausta. Vasta iän ja ajan myötä alkuperäisen persoonan ikävät puolet alkavat käydä haittaaviksi ja jopa korostua.

Markkinoilla on taas tarjolla sadoittain persoonaklooneja. Asiakkaiden käyttöön on varattu näyttöjä, joista voi selata taustatietoa. Palautteet persoonasta ovat tärkeitä, koska kauppaajien lupauksilla ei aina ole täyttä katetta. Hinnat vaihtelevat. Halvimman persoonan saa melkein päiväpalkalla, suosituimmista saa maksaa kuukausipalkkansa verran tai enemmänkin.

Pitkän tutkailun ja pohdinnan jälkeen päädyn kohtuuhintaiseen, samantapaiseen persoonaan kuin edellisvuonna. Pyrin saamaan sekoitukseen vähän enemmän yllätyksellisyyttä, jännittävyyttä ja mystisyyttä. Tässä on oltava erityisen varovainen. Liika arvaamattomuus on joskus johtanut ei-toivottuihin seurauksiin.

Jätän puolison lataukseen. Se kestää nykyään vain noin tunnin. Siinä välissä ehdin katsella vähän ympärilleni markkinoilla ja piipahtaa nauttimassa kahvikkeen ja pullakkeen ennen kotiinlähtöä.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.3  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Markkinoilla 2020-05-19 14:26:04 Oriodion
Arvosana 
 
4.0
Oriodion Arvostellut: Oriodion    May 19, 2020
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tämähän oli suorastaan Orwellilainen visio tulevaisuudesta. Laskisin melkeinpä enemmän scifiksi kuin fantasiaksi?

Tykkäsin kyllä tästä ideasta. Tai siis en tykännyt. Tykkäsin kirjoituksesta, mutta en todellakaan tykkäisi jos tuo toteutuisi oikeassa maailmassa! Onneksi ei olle ihan siinä pisteessä vielä! :D

Ainakin tämä herätti ajatuksia. Se on hyvä. Vähän olisi ehkä voinut pohtia eettisiä näkökulmia asiaan, vaikka toisaalta ihan tyylikästä olla ottamatta asiaan kantaa ja jättää se lukijalle. Toimi kyllä mun tapauksessa.

Jonkun kuvaavamman nimen olisin ehkä koittanut keksiä novellille. "Markkinoilla" ei hirveästi kerro mistä on kyse, eikä niin houkuttele klikkaaman. (Vaikka toisaalta kyllä inhoan nykyajan klikkiotsikoita!) Onneksi kuitenkin klikkasin.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Markkinoilla 2019-05-20 16:49:39 Dhanne
Arvosana 
 
3.0
Dhanne Arvostellut: Dhanne    May 20, 2019
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Ideana ajatuksia herättävä tuulahdus tulevaisuudesta. Robotit ja kyborgit voidaan ohjelmoida useilla eri tavoin, ja voi olla, että tulevaisuudessa ihmisillä on ihmisrobotteja tai kenties kyborgeja perheenjäseninään ja miksei puolisoinaan.

Tässä nyt ei oikein puututtu robottipuolison eettisiin ja moraalisiin puoliin, ja kenties pohdinnan puute toi moraalista näkökulmaa esille. Onko oikein ladata itseään tiedostavan robotin persoonallisuuden päälle toista persoonaa, jos tämä ei sitä halua? Jos robotti ei sisimmältään ole itseään tiedostava, kertomus olisi silloin vähemmän mielenkiintoinen ja mielipiteitä herättävä. Periaatteessa silloin voidaan ajatella, että minäkertoja kävi maalauttamassa autonsa uuteen kuntoon. Toisaalta ideaa ei ole pureskeltu riittävästi, kun persoonallisuuden muutokset ovat selvästi vaaraksi roboteille tai kyborgeille itselle.

Idea on esitelty, mutta olisin kaivannut syvempää tutkiskelua mihin se johtaa. Miksi vaaralliset persoonat sallitaan? Jos kaikilla on robottipuoliso, miten syntyvyys pysyy samana? Onko robotilla samat oikeudet kuin ihmisillä?

Myöskin ideaa olisi voinut havainnollistaa näyttämällä, ei kertomalla. Miten persoona ja tietokoneen muutokset olisivat näkyneet robootissa tai kyborgissa. Ja mitä muuta kuin persoonan tälle olisi voinut ladata? Kuten ammattiin vaadittavat tiedot ja taidot, tietynlaiset maneerit, tavat, millainen puhuja hän on ynnä muuta.

(Sujuvasta kirjoituksesta 2 pistettä, ideasta ja sen läpikäynnistä 1 piste.)

Jatkahan kirjoittamista!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Markkinoilla 2019-04-25 16:19:33 boxo
Arvosana 
 
3.0
boxo Arvostellut: boxo    April 25, 2019
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hiukan samoja virheitä kuin edellisessäkin jutussa, ei tosin niin häiriöksi.
Tuli vain mieleen että mikä tämä puoliso sitten on? Onko tahdoton ihmisvartalo vai mikä kun päähenkilö voi noin vain ladata sille persoonia oman mieltymyksensä mukaan.
Kai oikealla ihmispuolisolla olisi siihen jotain sanomista että minkälainen persoona häneen ladataan? Tämä olisi pitänyt jotenkin selittää lukijalle, minun mielestämi.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS