Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Fantasia Hylättyjen Kronikat (Esinäytöksen ensimmäinen kappale)
QR-Code dieser Seite

Hylättyjen Kronikat (Esinäytöksen ensimmäinen kappale) Hot

Esinäytös

Jaettu kahtia

247:s kierto Murtumisen jälkeen

Ilmassa leijui tuhkaa. Tuhkaa ja kyteviä kekäleitä, joita tuuli lennätteli pitkin laaksoa. Palavien puiden savut pyörteilivät ilmassa ja maa oli kuin arpeutunut palojäljistä. Yö oli laskeutumassa ja taivas roikkui osin mustana, osin hurmeisen punaisena laakson yllä. Aivan kuin taivaankansi olisi ollut tulessa. Kaksi kuuta, Ilynár, särkyneenä sinivihreiden sirpaleiden ympäröimänä, Aeminás keltaisena ja täytenä, yrittivät loistaa valoansa repeilevän pilvipeitteen alta lukemattomien tähtien kanssa. Vaelian pyyhki hikeä vasyneiltä, kalpeilta kasvoiltaan, maalaten kasvonsa verisellä kämmenellään groteskiin sotamaalaukseen. Runneltu ja osittain mustunut haarniska painoi hänen kylkiluitaan, tehden hengittämisestä vaikeaa.
”Hulluutta...”, Vaelian mutisi itsekseen.
”Olet hylännyt minut... Meidät...”
Läpi vaaleiden, takkuisten hiuksien, terävät siniset silmät tutkivat laaksoa ja siellä makaavia elottomia hahmoja ja Vaelian päästi hiljaisen huokauksen.
”Kulkekaa rauhassa... Ajan tuhkaan kadonneet...”
Hän päästeli irti haarniskansa remmit helpottaen oloaan ja antoi sen pudota maahan kolahduksen saattelemana. Vaelian käänsi katseensa jaloissaan makaavaan mustuneeseen ruumiiseen ja miekkaansa, joka oli työntynyt hänen lävitse. Miekan terä savusi, hohtaen kirkkaana, kuin se olisi ollut sulaa terästä, niin kuuma, että ilma väreili sen ympärillä.
”Herrani!”, kuului jostakin.
Kuin kaiku kaukaa menneisyydestä Vaelian ajatteli.
”Herrani! Vaelian!”, kuului uudelleen hänen takaansa voimakkaammin.
Hän kääntyi tarttuen miekkansa koristeltuun kahvaan ja vetäisi sen irti, läpi palaneen ruumiin, räjäyttäen sen hienoksi tuhkaksi. Terästä kuului valittava sihahdus, kuin karaistessa, hänen työntäessään sen takaisin huotraansa ja teräntaika sammui.
”Ylikomentaja Carthan.”, Vaelian nyökkäsi.
Carthan riisui kypäränsä, asetti sen kainaloonsa ja tervehti takaisin nostaen nyrkkinsä rinnalleen ja kumarsi kevyesti. Vaelian tutki ystävänsä arpeutuneita kasvoja, harmaantuvaa parransänkeä ja hiuksia, jotka antoivat hänelle arvokkaan, kokeneen olemuksen.
”170 kiertoa ja näytät kuin olisit syntynyt 50 kiertoa sitten.”
”Sinun ei tarvitse olla niin muodollinen Carthan.”, hän sanoi hymyillen,
”Sinä olet ystäväni monien kiertojen takaa.”
”Sinä olet pian kuninkaamme.”, kuului kumiseva vastaus.
”Kuningas...”, Vaelian sanoi kuin sana olisi ollut myrkkyä.
”Kuningas jakautuneelle kansalle. Kansalle joka tuhoaa itse itsensä.”
Hän kääntyi takaisin katsomaan alapuolella avautuvaa taistelutannerta, kekäleitä, jotka tanssivat kuin tulikärpäset yössä. Carthan empi hetken ja käveli Vaelianin rinnalle.
”Vaer Cerethissä kaikki odottavat paluutasi, sinun kruunaamistasi. Kansa on sinun puolellasi. Korkeat Kastit ovat sinun puolellasi. Minä olen sinun puolellasi.”
Vaelian käänsi päänsä komentajaansa ja yritti vastata hänen teräksenharmaaseen katseeseen, luovuttaen.
”Isäni hulluus... Pakkomielle jumaluuteen on ajanut meidät sisällissotaan.”
Äänessä oli kärsimystä ja häivähdys vihaa.
”Sinun veljesi on tuolla, valmiina nousemaan sinua vastaan... Hulluutta.”
Vaelian pudisti päätään ja laski katseensa maahan.
”Hän valitsi puolensa!”, Carthan sanoi ärtyneenä.
”Me tulemme murskaamaan heidät! Miestemme moraali on alhaalla, mutta he seuraavat sinua loppuun asti.”
Vaelian nosti mietteliäänä katseensa laakson perälle, jossa korkeiden vuorten tummat siluetit peittivät horisontin.
”Herätä Aurasi.”
Carthan katsoi ihmetellen Vaeliania, mutta sulki sitten silmänsä ja lausui yhden äänettömän sanan. Ilma hänen ympärillään lämpeni, muuttui painostavaksi ja Carthan avasi silmänsä. Ne hehkuivat kirkkaana, säteillen hopeista valoa. Hän katseli uusin silmin laaksoa, nähden taikuuden rippeet, jotka olivat kuolemassa hiljalleen pois. Maailma näytti hyvin erillaiselta, kauniilta Auran läpi katsottuna, mutta yhden vuoren laella odotti näky, joka salpasi hänen hengityksensä.
”Valon Pilarit!”
Ne kohosivat kirkkaina valoina kohti taivasta lävistäen pilvet, hävittäen kuiden ja tähtien loisteen. Jumalten veri. Carthan katsoi Vaeliania ja näki säkenöivän, ritisevän energian ystävänsä ympärillä, vaikka hänen Auransa ei ollut edes herätettynä.
”Valtava voima! Ehkä voimakkain olento maailmassa Jumalten jälkeen, mutta silti hän pelkää!” Hän antoi Auransa sammua. Hiki helmeili hänen kasvoillaan ja hengittäminen tuntui raskaalta. ”Vinyar on päässyt Ancárin temppeliin. Hän löytänyt Pilarit ja on hetki hetkeltä lähempänä Jumalten salaisuuksia.”
Vaelian sylkäisi. Carthan katsoi ystävänsä kapeita, kalpeita kasvoja.
”Ceranan avulla me lyömme isäsi, ja Pilareiden voimat ovat turvassa. Teräsmaagimme ovat valmiina...”
Vaelianin kylmä katse katkaisi hänen lauseensa kesken.
”Cerana on hylännyt meidät.”
Carthania kylmäsi.
”Jumaliin ei ole luottamista!”, hän tuhahti.
”Se kaksinaamainen lehmä...”
Vaelian astui aivan Carthanin eteen, tuoden kasvonsa hänen kasvojensa eteen sähisten,
”SINÄ ET PILKKAA HÄNTÄ MINUN KUULLENI!”
”Mutta...”
”Et pilkkaa!”
Carthan laski nöyränä päänsä.
”Anteeksi Herrani. Olin asiaton.”
Hän nosti päänsä ja katsoi ystäväänsä suoraan silmiin.
”Mutta sinä olet hänen valittunsa! Valon Airut!”
Vaelianin kasvoilla oli lukematon, kivettynyt ilme.
”Cerana pelkää... Jumalat pelkäävät... Emme voi viivytellä enää.”
Carthan tunsi voimattomuutta.
”Valon Pilarit... Cerana...? Valon Jumalatar on hylännyt meidät. Mitä toivoa meillä on?”
Hän kokosi itsensä ja painoi syrjään epätoivonsa.
”Käskynne, Herrani?”
Vaelian katsoi syvälle ystävänsä harmaisiin silmiin ja hymyili surullisesti.
”Sinä otat puolet joukoista, kolmekymmentä teräsmaagia, mukaanlukien poikasi, ja palaat Vaer Cerethiin.”
Carthanin leveät hartiat romahtivat.
”Mutta herrani! Sinulle jää vain kaksikymmentä teräsmaagia ja 2000 sotilasta! Ceranan lähdettyä et voi Kanavoida hänen voimaansa! Et yhdenkään jumalan voimia!”
Hän pudisteli päätään epäuskoisena, miltei vihaisena.
”Sinulla ei ole mitään mahdollisuutta! Sehän on teurastus... Itsemurha.”
Vaelianin ilme oli tuskan piinama.
”Luuletko, etten tiedä sitä! Mutta en uhraa enempää henkiä kuin on tarpeen. Perintömme taytyy elää.”
”Tarpeen?”
Carthanin silmät suurenivat ymmärtäessään herransa sanat ja pelko varjosti ääntä.
”Sinä aiot Lainata! Etkö mieti seurauksia? Toinen murtuminen? Tuhansien viattomien veri, sinun käsissäsi! Jumalat eivät lainaa voimaansa ilmaiseksi!”
Vaelianin kasvot vääntyivät vihasta.
”Olisiko parempi, että isäni nousee jumaluuteen! Polttaa maailman! Luuletko, että hän miettii seurauksia teoilleen! Katso tuonne alas mitä Vinyar on saanut aikaan? KATSO!
Carthan käänsi katseensa vastahakoisesti alapuolella olevaan laaksoon, siellä makaaviin elottomiin hahmoihin ja ymmärsi mitä hänen ystävänsä täytyy tehdä.
”Tämä päättyy tänään!”
”Kyllä, herrani!”
Vaelian katsoi Carthania päättäväisenä, ojensi kaksi kirjettä, pienen puisen rasian ja tarttui häntä olkapäästä.
”Perintömme täytyy elää...”
Carthan vastasi katseeseen, teki kunniaa ja marssi pois.
”Hyvästi, ystäväni.”
Vaelian katsoi Carthanin järkälemäistä selkää ja kuiskasi,
”Hyvästi, ystäväni. Hyvästi.”

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.5  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Hylättyjen Kronikat (Esinäytöksen ensimmäinen kappale) 2016-11-26 23:13:24 Dhanne
Arvosana 
 
3.0
Dhanne Arvostellut: Dhanne    November 27, 2016
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Luin tämän alkukappaleen myöhemmin kuin jatkokappaleen, joten arvostelu tulee nurinkurisessa järjestyksessä. Uskon kuitenkin jatkokappaleen arvoselun olleen oikea eli huononpaan päin mennään. Tämä on parempi kuin jatko.

Kirjoituksesi on sujuvaa ja dialogi on melko hyvää. Luultavasti saisit dialogista parempaa kuin lukisit tarinasi muutaman kerran uudestaan ja alkaisit parannella sitä. Tiivistäminen saisi dialogin ydinasian korostumaan.

Dialogi alkaa Vaelianin monologilla "Hulluutta. Olet hylännyt minut. Meidät. Kulkekaa rauhassa Ajan tuhkat kadonneet." Nämä ovat ensimmäiset sanat mitä lukija tietää Vaelianista, mutta valitettavasti tästä on vaikea ymmärtää mistä on kyse. Dialogin tiivistämisessä poistaisin mokomat mutinat koska lukija haluaa alussa tietää mistä tarinassa on kyse. Ja tämähän on esipuhe, joten ole mahdollisimman selkeä, liiaksi asti.

Seuraavaksi on puhuttelua. "Herrani! Herrani Vaelian!" kuului jostain takaa. Nämä kannattaa yhdistää yhdeksi lauseeksi, koska kolme riviä samaa asiaa on tuhlausta.

"Hän kääntyi tarttuen miekkaansa..." Tässä vaiheessa on vaikea sanoa kuka 'hän' on, joten vaihtaisin 'hänet' 'Vaelianiksi'.

170 tai 50 kiertoa ei kerro lukijalle yhtään kuinka vanha kukakkin on. Välttäisin näitä, Tolkienkin kirjoitti yksityiskohtia vahvasti selittäen. Tekstin asettelu on myös tässä ongelmallinen (kirjoittaja.fi on turhan alkeellinen tekstialusta tarinoille) kun ei tiedä kuka dialogin sanoo, ilmeisesti Carthan.

Heti kun puhutaan kuninkaasta, tahtoisin tietää tarkemmin. Minkä maan kuningas. Pelkkä kuningas kuulostaa ilman taustatarinaa täytesanalta satunnaisen maan johtajalle. Siispä ensimmäiseksi repliikiksi heittäisin: "Sinä olet pian kuninkaamme. Vaer Cerethissä kaikki odottavat paluutasi, kruunaamistasi. Kansa on puolellasi, Korkeat Kastit ovat puolellasi." Tämän jälkeen haluan tietää muutamalla sanalla miksi 'kuningas' on myrkkyä: "Kuningas... Isäni hulluus, pakkomielle jumaluuteen on ajanut meidät sisällissotaan."

"Sinun veljesi tuolla..." -dialogille on vaikea ymmärtää kuka sen sanoi, kenen veljestä on kyse.

Tässä alkua dialogin parannukselle. Tarkoitus on siis kuvata asioita tarkemmin ja kiinnostavammin. Kiinnostavuuteen kiinnittäisin huomiota, sitä olisi voinut olla enemmän. Mitä tulee tarinaan, jumalien voimat omaava sankari/antisankari kuningas, jolla on tehtävä tuhota oma isänsä, on turhan yllätyksetön juonikuvio. Olisin pudottanut mieluusti toisen titteleistä pois, kuninkaan tai jumalaiset taikavoimat. Tässä vaiheessa arvaan jo hänen voittavan ilman suurempaa vastusta.

Jos esinäytös arvioitaisiin kokonaisuutena, jään miettimään kenen tarinalle tämä on esinäytös. Vaelianille? Jollekin tuntemattomalle hahmolle, joka elää tuossa maailmassa? Siinä tapauksessa painottaisin Vaelianin perintöä kuninkaana eli miten hän johtaa ja millainen kuningaskunta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Hylättyjen Kronikat (Esinäytöksen ensimmäinen kappale) 2016-09-15 17:56:35 Lume
Arvosana 
 
4.0
Lume Arvostellut: Lume    September 15, 2016
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mielenkiintoinen alku. Tahdon kuulla lisää...
Hieman menin sekaisin siinä, että kumpi henkilöistä puhui, mutta kaikenkaikkiaan lupaava aloitus tarinalle.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Hylättyjen Kronikat (Esinäytöksen ensimmäinen kappale) 2016-09-15 12:05:20 Whiskyjack
Arvosana 
 
N/A
Arvostellut: Whiskyjack    September 15, 2016

Tervehdys lukijat! Olisi mukavaa saada vähän palautetta kirjoituksesta. Kirjan kirjoittaminen on ollut pitkäaikainen haaveeni, mutta perhanan vaikealle se tuntuu ja palautteesta olisi etenemisen kannalta hyötyä olisi se sitten hyvää tai huonoa palautetta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS