Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Juonen suunnittelu 2019-03-03 20:15:08 Alapo80
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    March 03, 2019
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Aloittelija!

Aika erikoisia haasteita Sinulla :) Täytyy kyllä sanoa, että itse olen nykyisin suunnittelukirjoittaja. Näin ei ollut aina, joten voisin koettaa hitusen jeesata.

Itse kirjoitin ensimmäistä kirjaani juurikin noin, että en suunnitellut kovinkaan tarkkaan. Toki minulla oli selkeä ajatus siitä, mistä juoni alkaa ja miten se päättyy, mutta mitään kappaleiden suunnittelua en tehnyt. Tämä riippuu paljon myös siitä, että minkälainen juonesi on. Kuljetatko monta juonta rinnan, vai kirjoitatko vain yhtä. Jos kirjoitat vain yhtä, niin en näe tuossa tavassasi mitään ongelmaa.

Ihan ensimmäisenä sanoisin, että kirjoita paljon muistiinpanoja samalla kun kirjoitat. Toisin sanoen kirjoita ylös kaikkia mageita juttuja, jotka on tärkeää muistaa myöhemmin, ja joita voit myöhemmin hyödyntää kirjoittaessasi. Esimerkiksi kun keksit dialogissa jotain, joka voisi liittyä tulevaan, tai luot jonkin komean sivuhahmon. Kirjaa kaikki ylös, ja selaa noita muistiinpanoja aika ajoin. Tee myös tarkkaa luetteloa hahmoista ja taustoista, jotta varmasti muistat kaikki, ja voit jatkaa ihmissuhdekiemuroiden laadintaa lennossa.
Samoin, kun saat kirjoittaessasi jonkun ajatuksen, joka ei kenties istu juuri siihen, mitä sillä hetkellä kirjoitat, ni kirjaa se ylös, jotta et unohda.

En usko, että on kovinkaan helppoa kirjoittaa itseään umpikujaan, mutta yllä olevalla se pitäisi olla ihan vältettävissä :) Sanon siis, että jatka kirjoittamista.

Toinen tärkeä asia silloin, kun kirjoittaa lennosta on se, että ottaa riittävästi aikaa tarkastuslukemiseen. Suhtaudu äärimmäisen kriittisesti kirjoittamaasi. Erityisesti kysy itseltäsi jatkuvasti, että miksi tässä kävi näin, ja miksi tuo ajatteli noin. Kyseenalaista jokainen juonenkäänne ja pohdi, onko se linjassa sen kanssa, mitä olet tuon kohdan jälkeen kirjoittanut. Ja taas kun korjausluet, niin kirjoita asioita ylös, jotta voit vertailla epäselvyyksiä jälkikäteen, etkä unohda niitä.

Kukaan ei sano, että kirjoittamisen täytyy mennä näin ja näin. Kirjoitat miten kirjoitat, mutta miten ikinä kirjoitatkin, on tärkeintä, että pääset eteenpäin. Ja jos huiskiminen ilman suunnitelmaa sopii Sinulle, niin huiski menemään vain. Muista kuitenkin, että jos haluat painaa käsikirjoitusta kustantamoihin saakka, niin panosta viimeistelyyn. Ja se syntyy kriittisyydestä omaan valmiiseen tekstiin.

Paperia koneeseen vain :)

Kiitos :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review

Kommentit

1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Järjestys 
Aloittelija
March 04, 2019
Report this comment
Kiitos itsellesi :)
1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS