Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Vertaistukea kirjoittajalle! 2019-02-16 20:47:16 Alapo80
Arvosana 
 
2.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    February 16, 2019
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka vesajohannes!

Alkuun haluan sanoa, että näillä taustatiedoilla on hitusen paha suoraan sanoa, miten tarina pitenee. Mutta...

Juonen perusrakenne on yleensä seuraava:
Alku (hahmojen esittely, taustat ja se, miten alkutilanteeseen).
Nouseva jännitys (juoni alkaa rakentua, lisää hahmoja tulee kuvioihin ja näiden merkitys juonelle tarkentuu).
Käännekohta (tilanne, joka kääntää homman päälaelleen ja vaikuttaa siihen, mihin juoni lähtee kulkemaan).
Laskeva jännitys (juoni alkaa selvitä käännekohdasta ja tavallaan rakentuu uusille urille)
Loppuratkaisu (tapahtumat, jotka johtavat lopputilanteeseen ja itse lopputilanne).

No nyt sitten. Kuten sanoin, en tiedä juonta tarinaa tai mitään. Olen lukenut aika paljon eri kirjoittajien tekstejä, ja pääosin seuraavat asiat on kuvattu liian nopeasti:
1. Menneisyys, eli asiat, joiden takia hahmot toimivat, kuten toimivat. Usein viitataan menneeseen, mutta se ei kertaakaan aukene kunnolla lukijalle.
2. Hahmojen ajatukset, eli se miksi nämä toimivat kuten toimivat. Tämä jää monesti pinnalliseksi ja liittyy osittain menneisyyden puutteelliseen avaamiseen.
3. Maailma (miljöö). Maailman tapahtumat, ympäristö ja se, miten se vaikuttaa hahmoihin. Tämän kuvailu unohdetaan monesti. Yhteiskunnan luomat paineet, tasa-arvo, infrastruktuuri, valtarakenne jne. Eli asiat, joihin ideologinen hahmo voi nojata jne.
4. Juonen etenemisen selventäminen, eli ikään kuin se, että joku hahmo tekee jotain, mutta lukija ei tiedä miksi. Eli se, mihin pyritään, mitkä ovat haasteet tällä matkalla ja miksi jotain tehdään.

Kuitenkin kuten sanoin, niin en tiedä mitään käsikirjoituksestasi, joten en oikein osaa ottaa kantaa kunnolla.
Neuvoisin kuitenkin seuraavaa:
Mieti jokainen kappale siten, että miksi olen kirjoittanut tämän kappaleen? Mitä haluan sillä kertoa lukijalle, miten tämä vie juonta eteenpäin ja mitä tästä kappaleesta voisin hyödyntää tulevaisuudessa.
Mieti jokainen tärkeä hahmo kunnolla. Mitä haluan lukijan hänestä tietävän? Onnistuinko antamaan hänestä sellaisen kuvan, kuin halusin? Olenko kertonut tarpeeksi taustoista, tunteista, suhteista jne?
Mieti mikä Sinun maailmassasi on sellaista, joja vaikuttaa hahmoihin, ja minkä haluat lukijan tietävän? Varmista myös, että maailman historian mahdolliset vaikutukset juoneen aukeavat kunnolla.
Tee lista ristiriidoista, konflikteista, joita juonesi hahmoilla, organisaatioilla ja valtioilla on. Vedä nämä hahmoihin syventääksesi ja luodaksesi jännitteitä hahmojen välille.

Toivottavasti saat tästä jotain irti. Kysy tarkennuksia tai heitä spostia aapo.leisio@kirjoittaja.fi

Paperia koneeseen! :)

Ps. Jotain apua juoneen ja muuhun voi löytyä www.nettikirjoittaja.blogspot.com

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Järjestys 
vesajohannes
February 17, 2019
Report this comment
Tunnistan osan ongelmista. Paha tapani on jättää ympäristön ja henkilöiden ulkonäön yms. kuvailu pintapuoliseksi. Minä-muotoisessa tarinassa muiden kuin kertojan ajatukset jäävät pääteltäviksi siitä, mitä he puhuvat ja tekevät. Minä-henkilö käy kyllä tutuksi.

Henkilöiden välisten jännitteiden luominen on tuskallista. Yritän välttää sortumista ääripäihin: läpeensä paha ja pyhimysmäisen hyvä henkilö. Kaikki mukana olevat henkilöt heijastavat minun omaa, väritöntä olemustani, enkä saa tehtyä heille kunnolla erilaisia luonteita.

Luomisen tuskaa.

Nuorena kirjoitin päivittäin jotain. Silloin oli helpompaa, koska kirjoitin nuorista, joiden elämä oli mutkattomampaa. Nyt on mennyt yli kaksikymmentä vuotta ilman, että olen voinut lukea yhtään kirjaa tai kirjoittaa riviäkään "turhaa" tekstiä (kulttuurivastainen ympäristö). Elämäntilanteeni muuttui loppuvuodesta ja nyt luen joka viikko pari kirjaa, harjoittelen kirjoittamista ja ensimmäistä kertaa elämässäni kirjoitan tarinaa, jonka kertomiseen menee enemmän kuin päivä.1 kohdetta - näytetään 1 - 1
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS