Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Kirppusirkus
QR-Code dieser Seite

Kirppusirkus

Kirppusirkus.


Puolenpäivän hetki oli juuri ohitettu ja aurinko paistoi kuumasti, olihan keskikesä ja paras lomakausi meneillään.
Kirkonkylän torin laitamalle oli hetkeä aikaisemmin pysähtynyt varsin erikoisen näköinen ajoneuvoyhdistelmä.
Vaalea beesin värinen Simca Vedette oli peräisin jostakin viisikymmenluvun puolelta, ja sen perässä hinattava perävaunu toki paljonkin uudempi, mutta todella kirjavasti koristeltu. Päällimmäisenä sen kyljissä loisti neonpunainen teksti:
MAAILMAN SUURIN KIRPPUSIRKUS!

------

Välittömästi toriaukean öljysorapinnoitteen läheisyydessä, mutta nurmikon puolella oli kontallaan isokokoinen silinteripäinen mies, joka oli pukeutunut muutoinkin huomiota herättävään asuun.
Miehen yllä oli sähkönsininen pitkä hännystakki, jonka sinisyyttä korostivat takissa kimaltavat kullanväriset tähdet. Hännystakin alla hohti kirkkaankeltainen tyköistuva liivi, sen alla näytti koreilevan lohenpunainen, todella pitkäkauluksinen kauluspaita. Paidan kaulusta somisti taivaansininen, lähes turkoosiin vivahtava solmuke.
Asua täydensivät housut, jotka tyyliin sopivasti olivat räikeän neonpunaiset, tarkalleen samaa sävyä perävaunun tekstin kanssa.
Kirkkaankeltaiset lakeerikengät oli suojattu valkoisilla nilkkaimilla.

Nurmikolla kontallaan könyävä mies piteli kädessään pientä vihreää muovilaatikkoa, ja voivotteli suureen ääneen:
- Voi hyvät ystävät, tulkaa takaisin… ei olla saa näin ilkeä. Tämä olla yksi kauhea katastroff ja suuri surkea strokanoff, tämä olla yksi pankrotti ja konkurss minulle.

Ihmisiä alkoi kerääntyä paikalle, ja hännystakkimies pyyteli ulkopuolista apua ongelmaansa.
- Minu kaiki artisti katosi, … lähti karkuun. Tulkaa hyvät ihmiset apuun.
Mies könysi jaloilleen ja siirtyi avaamaan Simcan takaluukkua. Löydettyään sieltä kaikkinaisen tavaramäärän keskeltä ruskean matkalaukun, hän avasi laukun ja nosteli esiin muovikassillisen suurennuslaseja ja pinsettejä.

- Minä maksaa kaksisataa euro sille, joka löytää minu artistiryhmä johtajan. Kaikki artisti katosi, kun laskin he ulkoilemaan tuohon nurmi. Ne seuraa aina oma johtaja, kun johtaja on takaisin tulla kaikki muut. Johtaja tuntea siitä, sillä olla pieni keltaliivi, aivan kuin minu, hännystakkimies näytti omaa liiviään.
Auttamishaluisena ihmiset ojensivat käsiään saadakseen apuvälineitä käyttöönsä, mutta mies, joka ilmeisesti oli sirkuksen johtaja itse, ilmoitti yllättäen.
- Minu täytyy pyytää suurennuslasi ja pinsetti viisi euro. Minä valitta, mutta ei ole ensikerta, kun artisti on karku ja ihmiset auttavat, mutte ei muista palautta lasi ja pinsetti.
- Minä kyllä anta raha takas, tai tikett illan näytös. Tikett maksa illalla kymmene euro, mutta minu auttanu saa viisi euro, jos halu luppu, siis lippu.

Ihmiset alkoivat epäröidä, oliko tämä joku huiputus? Etsiköön tirehtööri itse artistinsa, jotka ilmeisemmin olivat ruohon sekaan kadonneita kirppuja. Vai pitäisi sille vielä maksaa, jotta voisi ukkoa auttaa. Höpön höpöt.

Paikalle kuitenkin pyöräili nuori poika, jonka lippiksen lippa sojotti taaksepäin. Poika kaivoi taskustaan ryppyisen vitosen ja tuumi.
- Kyllä minä nappaan sen keltaliivisen kahdella sadalla.
Muutkin oivalsivat samassa ruohikossa piilevän ansiomahdollisuuden. Vitoset ja suurennuslasit alkoivat vaihtaa omistajaa.

Pian nurmikaistaleella kävi innokas hyörinä, eikä aikaakaan, no ehkä kymmenisen minuuttia, kun kuului innokas kiljahdus.
- Nyt mää taisin sen napata! Lippispäinen poika kiikutti pinsettien nokassa löydöstään tirehtöörin luo.

Hännystakkimies tiiraili suurennuslasilla löydöstä ja pudotti sitten sen muovilaatikkoon.
- Iso suurkiitos sinulle. Pelastit minu konkurssi ja pelastit minu suuri sirkusspektaakkeli kaikki.
Kai sinä tule ilta katsomaan suuri kirppusirkus?
- Totta kai tulen, poika vastasi. – Miten se palkkio? Taisi olla kaksisataa luvattu?
- Totta kai sinä sen saa, sanoi tirehtööri ja kaivoi setelinipun taskustaan. Irrotteli siitä muutaman setelin, ja ojensi pojalle. – Ole hyvä ja tervetuloa sitten illalla. Odota vähän, minu anta sinulle vielä tikett.

Poika hävisi pyörineen paikalta, ja ihmiset alkoivat palautella pinsettejä ja suurennuslaseja. Suurin osa avustajista taisi ottaa kuitenkin lipun sirkusnäytökseen. Jotkut jopa ostivat lisääkin lippuja.-----


Myöhemmin iltapäivällä oli pienen torin reunamalle kohonnut värikäs sirkusteltta. Ei se kovin suuri ollut, ehkä neljä- viisikymmentä katsojapaikkaa, mutta se riitti.
Markkinointi oli ilmeisen onnistunut, sillä montaakaan tyhjää paikkaa ei näyttänyt olevan.
Keskellä telttaa oli sirkusareena, kohtalaisen kokoinen pyöreä pöytä, johon oli merkitty erilaisia suorituspaikkoja. Suorituspaikoille sijoitetut videokamerat kuvasivat tapahtumia ja suurennettu kuva välitettiin teltan takaseinän suurelle näyttötaululle.
Silmä tunnisti pöydän suorituspaikoista sadan sentin juoksuradan, pyöräilyvelodromin, soutustadionin, sekä kenttälajeista vielä korkeushyppypaikan, kuularingin, sekä keihäänheittopaikan piirteet.

- Tärvetulo hyvvä yleisö katsoma maailman suuri pikkusirkus. Minu ole sirkusjohtaja Konstanttin Kuryalinos ja minun pikkusirkus essiinty teille tänä ilta.

Vaikka minu sirkus on nimi kirppusirkus, ei ole yhtä kirppu. Kaikki artisti on yks Sumatralainen bampukirva. Ne paljon parempi ja taitava artisti kuin kirppu.
Te näke kohta. Ensimmäinen laji on pyöräily. Kirpu ei osa aja pyörä, mutta kirva osa.

Konstanttin Kuryalinos siirtyi videokameran kimppuun, ja näyttötalulle ilmestyi kuva kahdeksikon muotoisesta pyöräilyvelodromista. Areenalla näytti olevan seitsemän kilparataa, joita pitkin ilmeisesti ajajat joutuisivat polkemaan.
Tirehtööri asetteli pikkuruiset kolmipyörät lähtöviivalle pinseteillä, ja sen jälkeen avasi vihreän muoviboksin, josta nosteli pinseteillä kullekin ajokille kuljettajan.
Suurennettu videokuva näytti kypäräpäiset pikkukilpailijat, jotka kiihkeässä kilpailuvireessä näyttivät herjaavan kilpakumppaneitaan ja näyttelivät vilkkaasti käsimerkkejä toisilleen.

- Jos te halu, te voida käydä lyömässä pikku veto voittajasta. Konstanttin Kuryalinos ilmoitti yleisölle. Kilpailu lähtö voi siirtää yks kymmenen minuutti.
Pikkuvetohan toki toisi uudenlaista näkökulmaa ja ulottuvuutta tapahtumaan, joten osa yleisöstä innostuikin, ja kävi tekemässä veikkauksen voittajasta.
Konstanttinin nallipyssy pamahti ja kilpailu käynnistyi. Lähtö oli varsin tasainen, mutta pian radan numero neljä kilpailija alkoi saada pientä irtiottoa kilpakumppaneihinsa. Kolmenkymmenen sentin kohdalla karkulainen oli kuitenkin jo ajettu kiinni ja radan seitsemän, keltaliivinen kilpailija näytti vuorostaan yrittävän karkuun.
Radalla kaksi polkevalla kilpailijalla näytti olevan melkoisia ongelmia ja polkija oli jäänyt pääjoukosta jo liki neljä senttiä. Oliko radan kaksi kilpailijan peli jo pelattu?
Ei suinkaan, ilmeisesti vain joku tilapäinen lihaskramppi hidasti hetken menoa, ja nyt kilpailija polki vimmatusti pääjoukkoa kiinni. Saavutti jo edellä ajavan, porhaltaen saman tien ohi. Riittääkö radan kaksi kilpailijalla voimat, kestääkö kunto tätä hirvittävää, ja aikaisin alkanutta kiriä? Se jää vielä nähtäväksi. Kuitenkin kilpailija jatkaa huimaa menoaan, ohittaen kilpakumppaneitaan yksi toisensa jälkeen, kunnes edellä on enää yksi. Radan seitsemän keltaliivinen polkija.
Välimatka kutistuu ja kutistuu, mutta maalikin lähestyy vääjäämättä. Radan neljä polkija näyttää sekoavan tahdissaan ja kaatuu, mutta se ei nyt kiinnosta ketään. Ehtiikö radan kaksi kiriveikko saavuttaa keltaliivisen, vai pelastaako maaliviiva tämän.
Tiukalle tulee menemään. Aivan rintarinnan kaksi kilpailijaa ylittävät maalilinjan. Tämä menee nyt maalikameran ratkottavaksi.

Konstanttin Kuryalinos kelaa videota hieman taaksepäin, ja laittaa hidastuskuvan pyörimään. Kuva kuvalta piirtyy näytölle kilpailun viimeiset hetket. Vielä pari senttiä ennen maaliviivaa keltaliivinen näyttää olevan johdossa, mutta viimeisellä puolensentin matkalla radan kaksi polkija ohittaa, ja voittaa kilpailun. Ehkä jollakin millillä, tai millin osalla, mutta kuvasta ei voi erehtyä. Voittaja on, kuin onkin radan kaksi kiriveikko.

Sirkustirehtöri siirtää kameran kuulapaikalle, jossa on juuri alkamassa kuulantyönnön loppukilpailu. Alkukilpailu on Konstanttinin ilmoituksen mukaan suoritettu aiemmin iltapäivällä. Kilpailuun osallistuu seitsemän urheilijaa. Kilpailussa työnnetään vain kaksi kierrosta, koska kuula on suhteellisen painava urheilijaan nähden.
- Ja tietenkin. Vetoa voittajasta voi jälleen lyödä ja niin toki monet tekivätkin.

Ensimmäinen kierros, ja kilpailija numero yksi. Samaa kertoo pikkuruinen numerolappu kilpailijan rinnassa.
Kilpailija sylkäisee kämmeneensä ja nostaa kuulan maasta. Lyhyt keskittyminen, pyörähdys ja pukkaus. Huikea kaari heti alkuun. Yhdeksän senttiä yhdeksän milliä, sehän on vain puolitoista senttiä vaille maailmanennätyksen. Tänään nähdään ilmeisimmin todella huikea kuulakisa.
Kilpailija numero kaksi. Kahdeksan pilkku kaksi. Kilpailija kolme tasan yhdeksän.
Kilpailijat neljä ja viisi, molempien työnnöt ovat yliastuttuja.
Kilpailija numero kuusi. Nostaa kuulan maasta ja valmistautuu. Kuutosella onkin omituinen tyyli. Ei pyörähtämistä, vaan suoraan syvästä kyykystä kuula sinkoutuu lentoon ja millaiseen lentoon. Kuulahan lentää lähes kaksikymmentä senttiä. Nyt tuli uusi maailman ennätys ja minkälainen se onkaan. Sehän on aivan huikea yhdeksäntoista pilkku kahdeksan. Tämähän on aivan uskomatonta. Tämä täytyy katsoa uudelleen hidastettuna.
Kuva palaa työnnön alkuvaiheeseen. Hei hetkinen…tässähän on nyt jotain outoa. Työntäjähän kumartuu syvään ja kierähtää selälleen, asettaa nopeasti kuulan jalkapohjiensa varaan ja sinkoaa sen matkaan …. jaloillaan. Tämä ei enää ole sääntöjen mukainen työntö ja se täytyy diskata. Harmin paikka, olisihan se ollut todella mahtava uusi ennätys. No, ehkä ensi kierroksella.
Edellisen työnnön aiheuttama sekaannus vaikutti ilmeisesti myös kilpailija numero seitsemän suoritukseen häiritsevästi, sillä hän työnsi vain neljä ja puoli senttiä ensimmäisellään.

Toinen työntökierros alkoi jokseenkin ensimmäisen toisintona. Kilpailija numero yksi ei parantanut.
Kakkonen kohensi tulostaan kahdeksaan pilkku kahdeksaan, mutta ei pystynyt parantamaan sijoitustaan.
Kilpailija kolme työnsi tasan kahdeksan senttiä, mutta ensimmäisen kierroksen tuloksellaan säilytti toisen sijansa.
Nelonen ja vitonen astuivat edelleenkin yli. Taitaa olla tekniikassa jotain pielessä.
Kilpailija numero kuusi mökötti edellisen hylkäyksen vuoksi, eikä suostunut astumaan kehään.

Numero seitsemän pukkasi komean kaaren ja nousi tuloksellaan yhdeksän pilkku kolme kakkossijalle ohi numerolla kolme kilpailleen.

Kamerakuva siirtyi seuraavalle suorituspaikalle, joka olikin soutustadion. Konstanttin Kuryalinos puuhaili taas hetken tarkentaen kameransa ja muistutti katsojia voittajan veikkaamisesta.
Jälleen, kun vedot oli vedetty, siirryttiin kilpasuoritusten pariin. Konstanttin asetteli matalan vesialtaan päähän omille radoilleen jälleen seitsemän pikkuruista vesipeliä. Äärimmäisen pieniä kanootteja. Kyseessä oli metrin melonta kajakkiyksiköille.
Kuvanäytölle piirtyi jälleen kiivaasti elehtivä kilpailijajoukko. Käsimerkit tulivat katsojillekin jotakuinkin selviksi. Taitavat olla kovin vahvasti kilpailuhenkistä joukkoa nämä sumatran bambukirvat.

Nallipyssy paukahti, ja hirmuinen lähtöhässäkkä alkoi. Kaksi kajakkia kaatui heti ensimmäisten melavetojen melskeessä, Konstanttin Kuryalinos joutui pinseteillä noukkimaan kilpaveikot altaasta turvaan. Radat kaksi ja kolme olivat heti poissa loppukahinoista.
Ratojen yksi ja seitsemän melojat selvisivät parhaiten alkukahinoista, ja säntäsivätkin selvään johtoon. Radat neljä, viisi ja kuusi jäivät lähdön hässäkän vuoksi jo selvän näköisesti, mutta varsinkin radan viisi meloja sai kajakkinsa varsinaiseen liitoon saavuttaen edelleen ehtineen jo ennen puolimatkaa. Tahti ei näyttänyt hidastuvan ja kolmisenkymmentä senttiä ennen maaliviivaa radan viisi meloja oli jo selkeässä kolmen sentin karkumatkassa. Ratojen neljä ja kuusi melojat näyttivät löytävän oikean rytmin vasta tässä vaiheessa, mutta saivat omat kulkupelinsä sellaiseen vauhtiin, että viisitoista senttiä ennen maalia, nekin ohittivat laitimmaisten ratojen melojat. Radan viisi meloja oli vielä tuuman verran edellä, mutta alkoi osoittaa selviä väsymisen merkkejä, pian radan kuusi kajakki sujahti ohi ja saman teki nelosradan kilpailija toisella puolen. Nyt näytti voitto olevan kahden kauppaa. Tosin vain näytti, sillä viitosradan kilpailijan pinna ei kestänyt molemmin puolin ohittelua, Viitosradan kajakista heilahti kiukkuinen melansivallus suoraan nelosrataa kiitävän melojan omaan melaan. Mela kirposi kädestä ja näin oli peli siltä osin pelattu.
Kuutosradan kajakki liukui yli maaliviivan ensimmäisenä. Toisena viitosradan kilpaväline ylitti maalilinjan. Meloja diskattiin myöhemmin videotarkistuksen perusteella joten toinen ja kolmas sija menivät ratojen yksi ja seitsemän kilpailijoille. Dramatiikkaa ei puuttunut tästäkään lajista, ja uusi laji jo odotteli alkamistaan kentällä.

Katsomossa kävi kova kuhina, sillä ihmiset olivat todella innostuneita sirkushuveista ja vetoja lyötiin jo seuraavan lajin tuloksista.
Seuraava lajihan olisi korkeushyppy. Kirputhan olivat kovia hyppimään, mutta bambukirvojen hyppytaidoista voitiin vain aavistella, sillä tietoa niistä ei tainnut olla kenelläkään.
Jälleen kilpailuun oli ilmoitettu seitsemän osanottajaa. Karsintakilpailua ei tarvittu ja jokaista korkeutta kohden kilpailijalle annettiin kaksi yritysmahdollisuutta.
Aloituskorkeus kuusi senttiä ja alkuun korotus sentin kerrallaan, kunnes ensimmäinen kilpailija putoaa. sen jälkeen puolen sentin korotuksilla, kunnes seuraava putoaa ja niin edelleen.

Aloituskorkeus osoittautui helpoksi kaikille. Jokainen ylitti ensimmäisellään. Seuraavaksi seitsemän senttiä. Ei vaikeuksia. Kahdeksan senttiä. kilpailijat yksi ja kolme ylittivät toisellaan, joten sentti lisää.
Yhdeksän senttiä. kilpailija numero viisi ei ylittänyt lainkaan. Kuusi ja seitsemän pääsivät yli toisellaan, joten kilpailijaa viisi lukuun ottamatta, kaikki muut jatkoon.
Yhdeksän ja puoli senttiä alkaa jo tehdä katoa kilpailijoissa. Jyvät erottuvat akanoista. Kilpailijat yksi kuusi ja seitsemän putoavat. Kaksi kolme ja neljä jatkavat korkeuteen yhdeksänpilkku seitsemänkymmentä viisi. Kilpailijat kaksi ja neljä jatkavat puhtaalla pelillä. numerolla kolme on yksi pudotus kahdeksasta sentistä. Kaikki ylittävät korkeuden, mutta numero kolme tekee sen ainoana ensimmäisellään ja siirtyy kilpailun johtoon.
Rima nostetaan yhdeksään pilkku kahdeksankahteen senttiin. Jokainen kilpailija tekee ensimmäisellä kierroksella mainiot yritykset, mutta rima putoaa hiuksen hienosti. Toinen ja ratkaiseva kierros. Mikäli kukaan ei pääse yli, on numero kolme voittanut korkeushyppykisan.
Kilpailija numero kaksi pudottaa. Kilpailija numero kolme …. pudottaa.
Kilpailija numero neljä ottaa pitkän vauhdin. Askeleet näyttävät osuvan kohdalleen ja…ponnistus. Rima pomppaa telineessä, mutta jää vapisemaan pidikkeilleen. Kilpailija numero neljä hyppii riemusta ja heittelee kuperkeikkaa pehmustekasassa.

Mutta…, mitä nyt? Kolmonen näyttää käyvän todella kuumana. Huitoo hirveästi koivillaan, vai pitäisikö sanoa käsillään ja viittelöi videokameran suuntaan. Mitä hän meinaa? Vaatiiko videotarkastusta? Miksi ihmeessä, näkihän tuon selvästi, että rima pomppi kannattimissaan, mutta koska se ei pudonnut, niin asian pitäisi olla selvä. Kolmonen ei selvästikään pidä siitä, että voitto karkasi käsistä ja vaatii nyt videotarkistusta. Katsotaanpa nyt, mitä tästä tulee. Hännystakkimies tarttuu kameraan ja kelaa hieman kuvaa taaksepäin ja nyt tulee hidastettuna viimeinen korkeushyppysuoritus.
Numero neljä lähestyy ponnistuspaikkaa ja askeleet näyttävät sopivan todellakin hyvin, aivan, kuten aiemmin jo arvelin. Nyt räväkkä ponnistus ja numero neljä singahtaa korkeuksiin. Todella hyvä hyppy ja se nousee todella korkealle, mutta….näinkö oikein? Menikö se kuitenkin riman väärältä puolen?
Nyt Konstanttin kelaa kuvaa edestakaisin ja …kyllä todellakin. Siltä se näyttää, että nelonen hyppäsi riman väärältä puolen. Kyllä tuolla hypyllä olisi riman ylittänyt kirkkaasti, jos se olisi mennyt sääntöjen mukaan, mutta …niinpä ei tainnut käydä.
Katsotaanpa nyt….. Kyllä siinä vain niin kävi, että numero kolme otti sittenkin korkeushyppykilpailussa korkeimman pallin itselleen.

VÄLIAIKA 20 MINUUTTIA!

Ulkona kahvia, mehua, sekä munkkeja ja virvokkeita tarjolla.

-------------------------------

NÄYTÖS JATKUU!


Sadan sentin juoksukilpailu. Sirkustirehtööri viritteli kameraansa ja yleisön joukossa vedonlyönti kävi nyt jo ilman erillistä huomautusta.

Kamera kuvaa lähiotosta lähtöpaikalta. Ratoja on jälleen se seitsemän. Kilpailijat asettuvat lähtötelineisiinsä virnistellen toisilleen ylimielisesti ja jotkut näyttävät jotain, ilmeisesti sormimerkein ykköstä ja sitten itseään. Ei näitä voi ainakaan kilpailuhengen puutteesta moittia.
Lähettäjän nallipyssy kohoaa, ja telttaan laskeutuu täydellinen hiljaisuus.
- Paikoillanne… valmiina. Päng! pamaus kajahtaa hiljaisuuteen, ja kilpailijat säntäävät matkaan. Kamera seuraa tarkasti juoksijarintamaa, josta ei juuri kukaan nouse muiden edelle.
Kaksikymmentä viisi senttiä,… Puolimetriä,… Seitsemänky…nyt, nyt radan kuusi juoksija alkaa nousta rintamasta. Saman tekevät ratojen kolme ja neljä pinkojat. Nyt nämä kolme ovat jo sentin, ehkä kaksikin edellä muuta joukkoa. Radan yksi kilpailija näyttää jäävän selkeästi. Ilmeisesti jokin revähdys takareidessä, koska linkuttaa noin vaikean näköisenä muiden perässä.
Nyt on kärkikaksikolla matkaa maaliin enää kymmenkunta senttiä. Radan kaksi juoksija näyttää jakaneen voimansa paremmin ja kohoaa kohti kärkeä, taitaa ottaa voiton ja ottaakin. Ottaa sen selkeästi ainakin kahden sentin erolla seuraavaan, ja mikä aika. Sehän on uusi maailmanennätys 8,83 ja täysin tuulettomissa oloissa. Siihen ei Jamaikan Usain Boltkaan ole koskaan pystynyt. On se vaan niin huikea aika.

Illan päätöslajina näemme keihäänheiton mestaruuskilpailun.

Poikkeuksellisesti tänään kilpailee vain kuusi osanottajaa, sillä yksi suosikeista, kuulantyönnössä diskattu numero kuusi mököttää edelleen, eikä suostu ottamaan osaa keihäskisaan. Harmittavaa diivailua, mutta minkäs teet. Joka tapauksessa odotettavissa on huikea keihäskilpailu, sillä peräti neljä kilpailijoista on tällä hetkellä maailman kymmenen parhaan heittäjän listoilla. Numero yksi on listalla toisena ja numerot kolme neljä ja viisi ovat sijoilla kolme neljä ja viisi. Huikeita kaaria tänä kesänä ovat heittäneet myös numerot kaksi ja seitsemän, joten voittajan veikkaaminen ei tule olemaan helppoa. Luultavasti tänään ei tulla näkemään yhtään alle kolmenkymmenen sentin tulosta. Heittovälineestä vielä. Tänään heitetään Sumatralaisen vuorikaktuksen Agrovan piikillä, joten tulokset ovat ennätyskelpoisia. kilpailussa käydään jälleen kaksi kierrosta.
Ensimmäisen kierroksen aloittaa kilpailija numero yksi ja toinen kierros käydään käännetyssä paremmuusjärjestyksessä..

Ensimmäinen heitto, numero yksi. Lyhyt rivakka vauhti. Käsi taakse ja…veto. Väline lähti hyvään asentoon. Kauniissa kaaressa se lentää helposti yli kolmekymmentä senttiä.
Kolmekymmentäkolme pilkku kolme. Vain kahdeksan milliä omasta kauden parhaasta ja vain kaksitoista maailman kärkituloksesta.
Numero kaksi. Hyvin lähti tämäkin heitto ja lentääkin, jokseenkin samoille lukemille. Ei, vaan samoille. Täsmälleen samoille, kuin ensimmäinenkin. Näiden kahden välille tuleekin tiukka kisa.
Seuraavana vuorossa yksi kisan ehdottomista ennakkosuosikeista, numero kolme. Viimeaikoina tämän kilpailijan heitot ovat olleet todella lupauksia antavia. Ehkä nyt viimein tulee kilpailuunkin se huippuheitto.
Nyt se nähdään. Vauhti on kohtalaisen pitkä. Käsi taakse ja hirmuinen repäisy…. Keihäs lähti aivan liian korkealle voidakseen lentää kauas. Voimaa siinä kyllä näytti olevan takana, vaikka muille jakaa. Niinpä niin.. keihäs putoaa tuonne kahdenkymmenen kahden sentin paikkeille. Taisi olla liikaa yritystä.
Vuorossa on kilpailija numero neljä. Jälleen pitkä vauhti, ehkä liiankin pitkä, sillä askeleet eivät sovi kunnolla ja heitto menee läpijuoksuksi.
Numero viisi, maailmantilastojen viides ja myös tältä kilpailijalta sopii odottaa pitkää kaarta.
Keihäs irtoaa kädestä ja lentää kauniissa kaaressa turhia vapisematta. Välineen sulava lento kertoo tekniikan olevan hallussa ja tulosta tulee sen mukaan. kolmekymmentä yksi pilkku kuusi.
Tulos riittää kilpailun kolmanteen sijaan tässä vaiheessa.

Kilpailuareena näyttää olevan jotakin vihreää kangasta, johon keihään jäävät näyttävästi sojottamaan heiton jälkeen.
Kamera välittää kuvan myös siitä, kuinka Konstanttin Kuryalinos aina heiton jälkeen poimii pinseteillään heittovälineen ja toimittaa sen jälleen heittopaikan telineeseen.

Vielä on jäljellä yksi heittäjä ensimmäiseltä kierrokselta.
Numero seitsemän, sillä kuutonen ei tänään tietyistä syistä osallistu keihäskisaan.
Mutta. Onko seiska kilpailun mustahevonen? Sehän nähdään aivan pian.
Heittohan lähteekin hyvin, ja lentää pitkälle, se on aivan kärkiheittojen kanssa samoilla viivoilla, nyt menee jännäksi. Mitä ihmettä? Onko taas jotakin …onko heitto sittenkin yliastuttu. Kamera kuvaa heittopaikkaa ja todella, heittopaikan valvoja pitää pikkuruista punaista lippua ylhäällä. No hidastushan tämänkin paljastaa ja todella, kyllä siinä näyttää varpaankynsi käväisevän heittopaikan kalkkiviivan päällä.
Toinen kierros, ja heti pääsee kilpailija numero kuusi, siis seitsemän tekemään suorituksensa. Saapa nähdä, saako hän keppinsä lentämään toiseen samanlaiseen kaareen, sillä rajalliset ovat pikkuisen bambukirvan voimavarat. Kyllä niistä iso osa jo taisi tulla käytettyä edelliseen heittoon.
Siitäkin huolimatta keihäs näyttää liitävän jälleen kauas. Sehän lentää sinne aivan johtoheittojen tuntumaan, ehkä jopa pidemmällekin. No, ei sentään, mutta ei yhtään lyhyempi ole tämäkään kaari. Sehän on täsmälleen sama kuin kaksi johtoheittoakin. Tasainen näyttää keihäskisasta tulevan. Jo kolmas heitto kolmeenkymmeneen kolmeen pilkku kolmeen.

Numero viisi saa keihäänsä lentämään vain kahteenkymmeneen yhdeksään pilkku kahteen.
Kyllä tässä heitossa oli nyt liikaa yritystä, aivan liikaa.

Numero nelosen toinen heitto on lähes ensimmäisen toisinto. Askeleet eivät vieläkään osu kohdalleen ja keihäs karkaa yläilmoihin ja putoaa aivan liian lähelle. Nelonen astuu heittonsa yli.
Tekniikka tuntuu reistaavan myös kilpailija numero kolmosen heitossa. Voimaa on kyllä aivan hirmuisiin kaariin, mutta keihäs karkaa aivan liian korkealle, eikä näin voi lentää riittävän pitkälle. Kolmekymmentä pilkku yksi. No, onhan se nyt sentään yli kolmenkymmenen sentin. Taitaa riittää tällä hetkellä neljänteen sijaan. niin ja sehän on myös lopullinen sijoitus, sillä vuorossa on enää kaksi kilpailijaa, jotka jakavat yhdessä kisan johtopaikkaa numero seitsemän kanssa. Kumpi nyt heittää pidemmälle, on kisan voittaja ja kuutonenhan, siis seiska jäänee kolmanneksi, sillä häneltä puuttuu toiseksi paras tulos, joka mahdollisesti voi ratkaista sijoituksen.

Kilpailija numero kaksi valmistautuu huolella, sillä nyt on pantava kaikki peliin. Paras toisen kierroksen heitto ratkaisee voittajan.
Vauhti, ristiaskeleet ja raju veto. Keppi lähtee hyvännäköiseen liitoon, mutta nousiko valvojan punainen lippu? Kyllä vain ja siinä taisi olla tämän kilpailun ratkaisu. Nyt tarvitsee ykkösen heittää vain mitattava tulos, ja hän on voittaja.

Ja itsevarmasti irvistellen ykkönen tarttuukin välineeseen ja näyttää ottavan aika lyhyen vauhdin ja tokihan se riittää.
Vauhtihan on kyllä yllättävän rivakka ja ..kyllä, kyllä siinä kilpailija ei jää mitään varmistelemaan, vaan laittaa kaikkensa peliin ja sehän tuo tulosta. Keihäs lentää tuonne kolmenkymmenen sentin päälle selvästi, mutta kaartaa pahasti oikealle ja ..eikä…sehän menee sektorin ulkopuolelle. Ei tulosta toisella kierroksella, harmin paikka, kuinkas tässä nyt näin kävi.
Katsotaanpas nyt, kolmella kärkiheittäjällä sama tulos, eikä toiseksi pidempää heittoa lainkaan. Voittohan menee nyt jakoon. Tässä kilpailussa saatiinkin kolme voittajaa. Varsin yllättävä tulos, tuskinpa kukaan on moista osannut veikata.

Kilpailu on päättynyt!
Konstanttin Kuryalinos kaivoi esiin jostakin trumpetin, jolla soitti lyhyen fanfaarin ja ilmoitti.

- Kiittos oikein paljon huva yleisö. Tänä ilta on vielä yks näytös, ja se alkka kaksi tunti päästä. Kunhan artisti on levänny ja suonu, siis ruoka.
Palkintojako enne toinen nautos.

Paljon kiitos ja tervetuloa toinen kerta vielä. Kertokaa kaikki ustava jotta tule tänä ilta katsoma.


------------

Myöhemmin illalla poistui kirkonkylältä ikivanha Simca Vedette vetäen räikeästi koristeltua perävaunuaan. Kuljettajan paikalla istui Konstanttin Kuryalinos, ja takapenkillä tyytyväisen oloisena hänen tyttärensä miehensä kanssa.
Lyhyen matkan päässä kirkonkylältä Simca pyörähti tienpuolen levähdyspaikalle, jossa seisoskeli polkupyörineen poika, jolla lippis oli pyöräytetty niin, että lippa sojotti taaksepäin.
Pyörä sujautettiin perävaunuun, ja poika livahti istumaan kuljettajan viereiselle paikalle.

Pienen matkan jälkeen poika kääntyi kuljettajan puoleen ja kysyi:
- Onkos tää huijaamista?
Kuljettaja näytti miettivän tovin ja sanoi sitten.
- Ei tietenkään ole. Me olemme taiteilijoita. Viihdetaitelijoita, emme huijareita.
- Mutta, eihän meillä mitään oikeaa sirkusta ole. Ei kirppuja, ei kirvoja. Kaikkihan on videolle kuvattua animaatiota… poika tivasi.
- Hmm….. Ajattele vaikka taikuria. Aivan samalla tavalla taikuri hämää yleisöään, eikä kukaan väitä taikureita huijareiksi. Taikurin taikuus on hämäystä, näppäryyttä ja tarkkaa ajoitusta, näppäriä apuvälineitä, ja taitavia avustajia. Sitä samaahan tämä meidän sirkuksemmekin on.
Ihmiset haluavat uskoa mahdottomaan, ja mitä uskomattomampi joku asia on, sitä varmemmin siihen uskotaan.

- Huijaus on aivan eri asia. Me luomme illuusion ja ihmiset uskovat, tai ovat uskomatta, joka tapauksessa he viihtyvät, ja saavat rahoilleen vastineen. Ei tämä sirkustyö helppoa ole, kuten tiedät. Vaikka yleisö ei tietysti voi nähdä, mitä kentällä oikeasti tapahtuu, niin silti kaikki toiminta on saatava tapahtumaan samanaikaisesti videokuvan kanssa. Aivan kuten taikatempuissa, kaikki on kiinni ajoituksesta, ja se tekee työstä taidetta.
Ajatteleppa, kirppusirkus ilman ainuttakaan kirppua elättää neljä ihmistä. Vanhempasi pitävät puffettia ja vedonvälitystoimistoa. Sinä hankit yleisön, ja minä hoidan esitykset.

Tiedätkö. Minä tein aikoinaan tuon kirppusirkusvideon, ja siihen meni aikaa viisi vuotta. Yritin myydä sitä televisioyhtiöille, mutta sain vain naurettavia tarjouksia ja onneksi niin.
Oli suorastaan erinomainen oivallus tehdä videon perusteella sirkusesitys, ja kyetä ansaitsemaan sillä oma toimeentulo, jopa niin että saatiin aikaiseksi tämä perheyhtiö. Nyt minulla on seitsemän erilaista versiota jokaiselta kilpailupaikalta, joten kukaan ei pysty oppimaan kilpailujen tuloksia ja voi sillä tavoin etukäteen tietää tuloksia.
Katsojille kilpailut ovat aina yllätyksellisiä, vaikka kuinka monta kertaa kävisi toteamassa.


Poika mietti hetken ja sanoi:
- Mutta, eikö vedonlyönnissä sitten voisi huijata, jos tietää voittajan etukäteen?
- Voisi toki, mutta me emme huijaa. Kuljettaja sanoi. – Me emme itse lyö vetoja, vain välitämme, ja otamme siitä pienen palkkion. Kas, ahneus johtaa aina tuhoon, ja sitähän me emme halua.
- Hyvä. Poika tuumasi. En minä haluaisi ollakaan mikään huijari.


Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.5  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Kirppusirkus 2023-10-27 13:12:39 Oriodion
Arvosana 
 
2.5
Oriodion Arvostellut: Oriodion    October 27, 2023
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Laitan oman arvioni lukevan ja haavanlehden väliin. Hauska idea, mutta tosiaan noiden kilpailusuoritusten kuvailu oli mielestäni aika ylipitkää, siinä vähän ehti kyllästyä. Loppu oli kuitenkin oivaltava, ja tuo pohdiskelu että onko kyseessä huijaus vai taidetta jolla tarjotaan ihmisille kokemisen arvoinen illuusio, oli pohtimisen arvoinen kysymys. Kirjoitusvirheitä nyt oli jonkin verran ja aikamuodot välillä vähän sekavia, mutta ihan ok tarina kuitenkin.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
12
Report this review
Kirppusirkus 2023-10-27 11:29:15 haavanlehti
Arvosana 
 
4.0
haavanlehti Arvostellut: haavanlehti    October 27, 2023
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Haha, huikee! En käsitä mistä keksit näitä ideoita. Viihdyin todella, vaikkakin kilpailukuvauksia olisi ehkä voinut vähän tiivistää tai napata jonkun pois, ne alkoi loppua kohti vähän tuntumaan liialta. Mutta pidin ihan erityisen paljon tästä alusta ja lopusta! Alku varsinkin on ihanan hullunkurinen ja yllättävä, ja loppu vetää koko tarinan hauskasti yhteen. Loistava! :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Kirppusirkus 2023-10-26 04:07:47 lukeva33
Arvosana 
 
1.0
lukeva33 Arvostellut: lukeva33    October 26, 2023
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Varmaankin teknisesti ihan hyvin kirjoitettu, mutta itse en vaan jaksanut noita ylipitkiä urheiluselostuksia lukea. Tämä nyt on vain minun mielipiteeni, kun olen muutenkin alkanut inhoamaan koko urheilutouhua nykyään. Heti kun uutisten jälkeen alkaa jokin urheiluruutu tms niin vaihdan kanavaa. Varsinkin jokin hurmiossa selostettu Formulakisa on äklöintä sontaa.

Joku muu voi tästäkin huumorista tykätä, ei pahalla mutta ei vaan sovi minulle Arska.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS