Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Saarella
QR-Code dieser Seite

Saarella Hot

Vesi loiskuu rantakiviin, tuuli ujeltaa ja yksinäinen lokki kirkaisee. Kaiken päällä ja taustalla jyskyttää humiseva päänsärky. Auon happamalta ja ummehtuneelta maistuvaa suutani ja hieraisen silmiäni, ennen kuin päästän valon silmäluomieni taakse. Valo on raakaa ja tunkeilevaa, ja entisestään pahentaa päänsärkyä.

Makaan lakanattomalla patjalla. Alasti, sikiöasennossa. Enkä yhtään tiedä missä. Ehkä jonkun kesämökillä. Lautaseinät, repeytyneitä sarjakuvalehtiä puisella lattialla. Lastenvuoteen, johon en edes mahtuisi suorana makaamaan, lisäksi huoneessa ei ole kuin avotakka ja puinen jakkara. Takan vastapäisellä seinällä sentään pieni hylly, jolla lisää sarjakuvia. Huonetta silmäillessäni tajuan, että minulla on aivan järkyttävän kylmä. Minulla ei ole mitään käsitystä kuinka olen joutunut tänne, tai kuinka kauan olen tässä maannut. Liikuttelen varovasti sormia ja varpaita. Tuntuvat sentään liikkuvan.

Lämpötila ei voi olla montaa astetta plussan puolella, ja tuulenpuuskat livahtavat jatkuvasti seinälautojen välistä mökkiä hyydyttämään, sillä mökkihän tämä on. Ei mikään hyväkuntoinen, varmaan hylätty. Katto on vuotanut yhden nurkan tummaksi. On yksi ovi ja kaksi pientä ikkunaa, joista näkyy järvenselkää ja tummaa taivasta.

Minun on niin kylmä, että pelkään menettäväni kykyni liikkua. Kuin olisin noussut avannosta, ja saunan ovi olisi loksahtanut nenäni edessä takalukkoon. Nousen kivistävin jaloin seisomaan, ja teen muutaman huojuvan haara-perushypyn. Se auttaa vähän, mutta varpaita ja jalkapohjia kihelmöi edelleen. Jatkan muutamalla kyykyllä, ja koitan etsiä pienen mökin nurkista silmiini jotakin käyttökelpoista, kuten vaikkapa tulitikkuja. Tulitikkuja ei näy, mutta sängyn alta silmiini osuu kumisaapaspari. Pienessä mökissä on joskus majaillut iso mies, saappaat ovat minulle monta numeroa liian suuret. Revin sarjakuvalehtiä riekaleiksi ja tungen silppua saappaisiin kuin lappalaiset heinää. Hyvä, oikein lämmin ja hyvä ratkaisu.

Kaluni on tuskin koskaan syntymäni jälkeen näyttänyt yhtä pieneltä ja surkealta. Haaroihini vilkaistuani ymmärrän, että myös nilkkojen yläpuolinen vartalo olisi syytä verhota tavalla tai toisella. Mökki ei tarjoa kauheasti vaihtoehtoja, enkä jaksa uskoa, että mökin ainoa ovi johtaisi Stockan miestenosastolle. Siispä tarraan kohmeisin sormin patjaan, ja revin sen kumpaankin päähän reiät. Kangas on vanhaa, tummanharmaata ja paksua. Patjan sisus koostuu lumpuista ja varmaan myös hiirenpesistä. Sukellan alapään isommasta reiästä sisään patjaan, ja taistelen pääni saastaisten riepujen läpi vastakkaisesta reiästä ulos. Uudelleensyntymä hattivatiksi on täydellinen. Niin paljon kuin noista peniksiltä näyttävistä ja sähköllä käyvistä epeleistä pidänkin, en halua aukoa ovea hampaillani. Siispä nakerran kankaaseen vielä yhdet reiät sivuille, ja saan käteni kyynärpäitä myöten ulos.

Ovi ei ole lukossa, vaan aukeaa suurieleisesti naristen. Vaapun design-asussani ulos. Huomaan olevani saarella, joka ei ole juuri mökkiä suurempi. Ehkä 50 kertaa 20 metriä. Isoa ja pientä kivikkoa, muutama haapa ja koivu. Lähes kaikki saaren multa on mökkipahasen alla, nurmikonleikkuu ei ole huvilan omistajan suurimpia kiinteistönhoidollisia haasteita. Saari näyttäisi olevan useamman sadan metrin päässä lähimmästä, kuusikkoisesta rannasta. Ainoat rakennukset, jotka saan tihrustettua silmiini, sijaitsevat vastarannalla. Ne ovat kilometrien päässä.

Hypin ja pompin pihamaalla sen minkä asustukseni antaa myöden. Horkka on hellittänyt hiukan, mutta vilu palaa heti kun lakkaan liikkumasta. Jos en pääse täältä pois, palellun hengiltä. Mutta kuinka helvetissä olen päätynyt tänne?

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Saarella 2018-02-09 20:05:43 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.5
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    February 09, 2018
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

"Katto on vuotanut yhden nurkan tummaksi." Hieno!

Toisin kuin Ryövärintytär, minä haluan pilkut oikeille paikoille, ja tekstissäsi ne melkein niissä olivatkin. Teksti oli kielellisesti hyvää ja oikein kirjoitettua.

Tyylisi on hyvä ja miellyttävä, mutta muutama osa ei sopinut porukkaan. "Niin paljon kuin noista peniksiltä näyttävistä ja sähköllä käyvistä epeleistä pidänkin, en halua aukoa ovea hampaillani." Tässä lauseparissa ei oikeastaan ole järkeä, hattivateista pitäminen ei liity suoraan ovien aukaisemiseen hampailla. Ja tosiaan tyyli ei sovi muuhun tekstiin. "Ehkä 50 kertaa 20 metriä." Tämä ei myöskään sovi. Jätä ennemmin mainitsematta koko tai esitä se esimerkein, kuten olet koko muun tekstin koostanut.

Saat tekstin hienosti alkuun, herätät lukijan mielenkiinnon, mutta jätät juonen kesken. Siinä kohtaa mielenkiinto lopahtaa ja tulee paha mieli. Ainoa koukku, minkä jätät, on se, että miten päähenkilö päätyi saarelle. Et anna asiasta mitään vinkkejä, joten koukun haka on todella pieni, siinä ei ole mitään tarttumakohtaa. Jos esität jonkinlaisen mysteerin, anna vihjeitä siitä, mihin päin lukijan ajatukset tulee johtaa. Jos olisit maininnut eilisestä kosteasta illasta tai tuntemattomasta ihmisestä, joka oli tunkeutunut päähenkilön kotiin tai viimeaikaisista muistikatkoksista, olisit antanut raja-aidat, minkä sisällä lukija alkaa pohtia vaihtoehtoja. Jos vaihtoehtoja on aivan liikaa, eli suuntamerkkejä ei ole annettu, ei kukaan jaksa alkaa pohtimaan, mikä se niistä miljoonasta voisi olla. Ihminen kaipaa suuntaa antavaa karttaa aina, vaikka se olisi todella pieni tai epätarkka.

Siisti teksti muutoin! Näitä muutamaa kohtaa lukuunottamatta minulla on todella vähän huomautettavaa :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Saarella 2018-02-08 06:58:26 Ryövärintytär
Arvosana 
 
4.5
Ryövärintytär Arvostellut: Ryövärintytär    February 08, 2018
  -   Kaikki arvostelut

Pitkästä aikaa voin lyödä arvostelussa näin monta tähteä. Tarina itsessään on loistava, soveltuisi hienosti vaikka romaanin aluksi. Se on hauska ja herättää uteliaisuuden. Ehdottomasti tämän päivän aamukahvilukemisista tämä oli se, joka oli pakko lukea kahteen kertaan. Kirjoitat sujuvasti ja hyvin. Puoli tähteä otin pois siitä, että lauseiden pilkutus haittasi kohdittain lukemista (tämä on makuasia, joidenkin mielestä pilkutuksen pitää olla kieliopin mukainen, minun mielestäni pilkutuksen pitää palvella lukijaa), mutta olisin ottanut siitä vain 1/4 osa tähteä jos se olisi ollut mahdollista, koska haitta oli niin vähäinen.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS