Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Akromaatti
QR-Code dieser Seite

Akromaatti Hot

”Minun pitäisi varmaan lähteä”, Teijo sanoi ja huokaisi hiljaa. Mies varmaan toivoi, että pyytäisin häntä jäämään.

”Joo, mene vain. En saa tätä raporttia kirjoitettua, kun olet siinä häiritsemässä”, vastasin ohimennen ja syvennyin tietokoneeseeni.

”Jos minä joisin tämän ensin loppuun?” Teijo ehdotti ja nosti tölkkinsä sohvapöydältä. Pöytään jäi jälki pohjasta, mutta en jaksanut enää valittaa asiasta.

Tarkkailin sivusilmällä miestä kirjoittaessani. Hän tuijotti tyhjänä tölkkiään. Jos sitä kaljaa on pakko juoda koko ajan, niin joisi edes jotain laadukkaampaa. Kaljatölkki kalahti pöytään ja mies nousi.

”Minä menen nyt”, Teijo sanoi, mutta jäi norkoilemaan ovelle. Aivan kuin hän odottaisi jotain.

”Joo mene, äläkä tule takaisin”, naurahdin puoliksi tosissani.

Teijo nauroi hieman väkinäisesti takaisin ja lähti, luojan kiitos. Oven lukon napsahdettua kiinni, nousin työtuoliltani ja menin nostamaan kaljatölkin pantillisten pullojen pussiin. Palasin työtuolilleni ja keskityin tekstiini. Tölkin jättämä jälki alkoi tummua. Sohvapöydän tumma pinta tummui entisestään ja tölkin jäljestä alkoi valua tummaa mustemaista jähmeää nestettä. Tummuus tippui pöydältä vaalealle matolle ja pisarat kerääntyivät yhteen. Musta imeytyi nukkaan ja alkoi valua maton reunoilta pitkin parkettia. Se liikehti puulattian kuvioita pitkin ikkunaseinälle ja kietoutui patteriin.

Vähitellen ikkunan karmien raosta alkoi pulpahdella lisää tummuutta. Se pääsi sisään asuntoon ulkoa päin, mutta sitten sisäinen mielikuvitusmaailma alkoi ruokkia sitä. Mustaa mustetta sakeampaa valui alas ikkunalaudalta ja värjäsi loputkin ikkunan alla lämmittäneestä patterista. Synkkyys jatkoi matkaansa pitkin lattiaa. Se alkoi aaltoilla, ja aallot loiskuivat vasten seiniä. Seiniltä roiskeet lähtivät kasvamaan, kuin taimet ylöspäin. Pian vaaleankeltaiset seinät olivat mustat. Raskas tahnamainen neste sai jalat ja kiipesi kattoon, peittäen senkin vähitellen. Työnsin punaisen kiharan pois silmieni edestä. Se oli valunut nutturasta otsalleni huomaamatta.


Heräsin puhelimen ääneen. Etsin pimeydessä puhelintani ja löysin sen lopulta tyynyni alta.

”Moikka, voisitko tulla hakemaan?” Teijo skarppasi puhelimen toisessa päässä.

”Kello on kaksi yöllä! Täällä on niin pimeääkin”, murahdin puhelimeen ja olin jo aikeissa sulkea sen.

”Tämä kerran?”, Teijo aneli.

”Tämä on sitten viimeinen kerta”, sanoin ja tarkoitin sitä.

Etsin autonavaimeni ja raahauduin pimeyteen. Teijo odotti torin kulmalla yhdessä kavereidensa kanssa huojuen.

”Voisinko minä tulla vaikka luoksesi?” Teijo ehdotteli päästyään takapenkille.
Humalaisen miehen kompuroidessa penkille hänen perässään seurasi salakavalasti musta. Se näki uuden tilaisuuden ja otti jäisestä maasta vauhtia. Ennen oven kolahdusta tumma tahna ehti luikahtaa autoon.

”Et voi”, sanoin jyrkästi.

”Hei jooko, kulta”, Teijo yritti ja nojautui kohti etupenkkiä.

Teijon humalanhajuinen hengitys kantautui ilmatilaani keskikonsolin päältä. Mojautin miestä valoissa kyynärpäällä rintakehään, jotta hän lähentyisi takaikkunaa. Muste hiveli Teijon jalkoja. Se kietoutui niiden ympärille ja kiehnäsi isäntäänsä.

Huomasin miehen nukahtaneen takapenkille. Harmittelin, että olin juuri ostanut uuden auton. Vanhan Escortin olisi voinut ajaa raiteille odottamaan. Synkkä tummuus ikävystyi. Se nousi pitkin kuljettajan penkin selkänojaa, mutta varoi näyttäytymästä.

”Noniin, lähde vetämään sitten, perillä ollaan”, huusin takapenkin nahjukselle.

”Roosa, tiedätkö sinä kuinka paljon minä sinusta välitän?” Teijo havahtui hereille.

”Et paskan vertaa”, hymyilin miehelle ja viittasin kohti ulko-ovea.

”Roosa hei, minulla on vähän vaikeaa”, Teijo puolustautui.

”Minä tiedän sen. Olet sen muutamaan otteeseen kertonut. Ja sen myös kuinka vaikea lapsuus sinulla oli ja kuinka huonot välit sinulla on sukulaisiisi”, ärsyynnyin.

Teijo yritti taas aloittaa sen säälipelin. Teijoa täytyy ymmärtää ja tukea. Teijon vanhemmat erosivat, kun Teijo oli pieni. Musta alkoi aaltoilla Teijon ympärillä. Se hytkyi ja kiusoitteli miestä.

”Minun kaikki ongelmani johtuvat menneisyydestäni”, Teijo sammalsi ja sai takapenkin oven auki.

”Mutta nyt asiat ovat paremmin, kun sinä olet siinä”, Teijo huokaisi. Musta hätkähti. Se alkoi valua takaisin kohti autoni lattiaa. Tummuus kiertyi pois miehen nilkoista ja päästi ne nousemaan autosta.

”Minä rakastan sinua”, Teijo sanoi ja jäi seisomaan auton ulkopuolelle käsi ovenkahvalla.

”Moro”, huikkasin ja Teijo löi oven kiinni.

Ehkä hän sanoi rakastavansa minua vain siksi, että saisi kuulla minun sanovan samat sanat takaisin? Ei, enhän rakastanut häntä, en todellakaan, en oikeastaan enää tuntenut mitään häntä kohtaan. Ajoin takaisin kotiin. Olin niin väsynyt tästä koko säädöstä Teijon kanssa. Halusin nukkua, mieluiten ikuisesti.


Synkkäänkin aamun oli herättävä. Heräsin ja näin vain mustaa. Katsoin ennen niin avaraa huoneistoani, joka puolella pimeyttä. Sama autonikin vallannut tummuus imi kaiken valon ja tuntui läpäisemättömältä. Kohotin käteni ylös, kurkottaen kohti aaltoilevaa kattoa. Samassa katon notkea jo lähes kiinteä aine, alkoi venyä kohti kättäni. Se hiveli sormenpäitäni ja kämmentä ja pian peitti koko käden. Nousin istumaan sängyllä ja iso klimppi katosta rojahti niskaani. Olin yltä päältä mustan tahnan peitossa. Istuuduin sängyn laidalle. Jalkani näyttivät olevan osana lattian laineita, ja jokainen liike sai vain tummuuden aaltoilemaan allani lisää.

Menin kylpyhuoneeseen ja toivoin saavani mustan pois peseytymällä. Laskin vettä jo mustuneeseen kylpyammeeseeni, mutta kraanasta valuikin vain samaa aaltoilevaa nestettä.

Menin takaisin pimeyden valtaamaan huoneistooni epätoivon vallassa. Hapuilin puhelintani. Yritin saada näytön päälle valaisemaan tummuutta, mutta puhelinkin oli mustan vallassa. Heitin sen ärsyyntyneenä seinään ja se sulautui osaksi pimeydessä pyörteilevää tapettia. Miten pääsisin tästä kaikesta eroon? Huomasin, etten oikeastaan tuntenut jalkojani. Ne alkoivat sulautua vähitellen kokonaan tummaan nesteeseen, joka oli kerääntynyt ympärilleni.

Koko kehoni alkoi valua kohti nestettä ja niin tulin osaksi sitä. Olin yhtä mustan kanssa, en ollut enää oma itseni. Liikuttelin raajojani, mutta liikutinkin pimeyttä. Huoneiston ulkopuolella täytyi olla valoa.

Talonmies tuli vastaan aulassa. Hän katsoi lävitseni eikä tervehtinyt. Jos hän ei tunnistanut minua? Järkyttyessäni pyörteilevä muste iloitsi ympärilläni. Lähdin rapusta koko musta mukanani. Valuin katua eteenpäin.

Tämä oli jo liikaa! Halusin palauttaa pimeyden. Palauttaa sen sinne mistä se oli tullutkin. Pysähdyin pohtimaan mustan merkitystä. Milloin se oli tullut luokseni? Nousin puiston penkille vähitellen pitkin penkin jalkoja. Ja jäin hetkeksi valumaan pitkin poikin penkkiä.
Teijo oli hivuttanut omia mustia lonkeroitaan minun elämääni. En halunnut jakaa elämääni synkkyyden kanssa, enkä Teijon. Olin halunnut vain hieman leikkiä, niin kuin olin leikkinyt niin monen muunkin kanssa. Mutta Teijo olikin rakastunut. Valuin takaisin maankamaralle ja lähdin liukumaan alas puiston mäkeä, kohti päämäärääni.

”Anteeksi, ei ollut tarkoitus törmätä”, vastaan tullut mies hätkähti ja astui askeleen taaksepäin. Musta oli yrittänyt kaataa hänet.

”Joo, ei mitään”, mutisin.

”Hei, Roosa, kyllähän me tunnetaan”, mies virnisti ja katsoi minuun.

Musta vilkaisi miestä, sitten minua. Sen kulmat kohosivat merkitsevästi ja se loiskahti eteeni.

”Sinähän vain näytät entistä paremmalta”, mies hymyili. Hymy oli todella tuttu. Tuijotin miestä. Tummuus oli vaihtanut taktiikkaa, se yritti hyökyaallon lailla vyöryä takaa ylitseni.

”Matias”, tajusin.

”No niin. Sinusta ei ole kuulunut pitkään aikaan”, Matias helpottui muistaessani hänet.
”Juteltiin varmaan viimeksi valmistujaisissa”, minä muistin.

”Kyllähän sinä olit opiskelijabileiden kuumin aina minun mielestäni, mutta nyt! Hei tuo punainen tukka kyllä sopii sinulle”, Matias ylisti.

”Yritätkö sinä todellakin edelleen iskeä minua?” Virnistin miehelle.

”Oletko sinä vapailla markkinoilla? Siinä tapauksessa yritän”, Matias sanoi ja katsoi silmiini odottavana. ”Et kai sinä enää sen Teijon kanssa?”

”No en!” Ja tein päätöksen. ”Minä olenkin aina miettinyt, että olisiko meidän välille voinut tulla jotain, jos minä en olisi seurustellut”, pohdin.

Sisimpäni, joka oli valunut kauas alas, alkoi palata kehooni ja tunsin itseni vähitellen taas ihmiseksi. Tummuus alkoi kutistua. Nyt oli sen vuoro hätääntyä. Massa kutistui pisaroiksi ja pisarat roiskuivat ympäriinsä jutellessani Matiaksen kanssa. Mustuus yritti epätoivoisesti kerääntyä takaisin yhteen, mutta potkaisin sen jalallani kauemmas minusta. Tumma kuvatus luovutti viimein valtausyrityksensä ja jäi väijymään taakseni.

”Mennäänkö vaikka kahville, vai onko sinulla kiire?” Matias ehdotti toiveikkaana.

”Minun täytyy hoitaa yksi juttu, mutta miten olisi illalla?” Ehdotin ja katsoin komeaa miestä. En ollutkaan tajunnut kuinka kivan näköinen Matias oli.

”Nähdään siis illalla, minulla on kyllä numerosi. Säästin sen kouluajoilta”, Matias sanoi ja iski silmäänsä.

”Ai sinä olit suunnitellut nappaavasi minut jo kouluaikana?” Sanoin esittäen tuohtunutta.

”Pakko myöntää”, Matias totesi pidätellen hymyään.

”Hei, minä en ole valmis mihinkään vakavaan”, sanoin. En halunnut Matiaksen odottavan liikoja.

”Onko minun kanssani ollut koskaan kovin vakavaa?” Matias virnisti.

Hyvästelimme toistaiseksi ja jatkoin matkaani. Painoin summeria ja Teijo päästi minut sisään alaovelta. Nousin portaat ylös kolmanteen kerrokseen. Musta hyppi perässäni porras portaalta. Se oli jo hyväksynyt tappionsa ja odotteli innoissaan kotiin pääsyä.


Teijo oli ovella vastassa murheellisena ja tyhjänä. Osa tummuudesta oli kiivennyt edeltä pitkin ränniä ja palannut mieheen.

”Aika tyylikästä jättää tekstiviestillä”, Teijo sanoi vihaisesti ja päästi minut sisään asuntoon.

Istuuduin sohvalle ja katselin ympärilleni. Musta hengaili jaloissani ja hytkyi malttamattomana. Kolmesta jallupullosta yksi oli näköjään enää hyllyllä. Tuhahdin hieman paheksuvasti kun Teijo palasi huoneeseen karahvi ja matala lasi kädessään.

”Otatko sinä”, Teijo kysyi ja kaatoi itselleen.

”Ai konjakkia? No en todellakaan”, tuhahdin. ”Loppuiko jaloviina?”

Teijo katsoi minua surullisena. ”Onko sinun pakko olla noin ilkeä?”

”Vika ei ole sinussa vaan minussa”, latelin.

”Eikö me voida vielä yrittää?” Teijo ehdotti. ”Sinä voit muuttua.”

”Joo, en minä voi”, pudistin päätäni.

Teijo alkoi kyynelehtiä. Musta sai merkkinsä ja alkoi levittäytyä onnellisena asuntoon.
”Onko tässä kaikki minun tavarani?” Kysyin Teijolta ja osoitin muovipussia olohuoneen nurkassa.

”Tämä puska on kanssa sinun”, Teijo nikotteli ja ojensi olohuoneen pöydällä olleen kasvini.
Kiva juttu, kasvi oli pudottanut kaikki kukkansa. Olin saanut sen kukkimaan pitkästä aikaa ja tuonut sen Teijolle hoitoon joululoman ajaksi. Toisaalta, eihän kasvi voi millään kestää ainaista pimeyttä?

Otin tavarani ja tein lähtöä. Vaihdoin huonekasvini mustaan, joka riehui jo asunnossa. Päästin sen takaisin isäntänsä luo, ja katselin hetken sen loiskumista lattiassa ja kiipeilyä seinillä. Tunsin riemua, sillä se ei enää vallannut minun asuntoani.

”Jos minä tulisin kuitenkin saattamaan?” Teijo pyyhki silmäkulmaansa.

”Minä pärjään kyllä”, torjuin miehen, taas kerran.

”Et sinä millään saa kannettua kaikkea tuota”, Teijo huomautti ja oli jo vetämässä takkia päälleen.

”Et tule”, sanoin jyrkästi ja tein torjuvan eleen kädelläni.

Teijo jäi seisomaan eteiseensä takki puoliksi päällään kun lähdin. Musta viekoitteli hänen ympärillään ja kietoi miehen takaisin kotiinsa. Alaovelle päästessäni huomasin sateen. Satoi vettä, ei mustia kyyneleitä. Hymyilin sateelle ja astuin loskaan suojaten kallisarvoista kasviani.

Musta tuli välillä morjestamaan minua, varmasti vain ihan hyvässä hengessä ja vanhojen aikojen muistoksi. Kerran olin näkevinäni sen bussissa. Se vilahti ohi näyttäen kieltään.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Akromaatti 2016-07-16 21:44:07 Taruh
Arvosana 
 
4.0
Taruh Arvostellut: Taruh    July 16, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyvä, erikoinen ja kiintoisa novelli, jonka selkeää tekstiä luki jouhevasti eteenpäin ja joka säilytti lukijansa mielenkiinnon alusta loppuun asti. Jätät tarinaa hienosti auki ja ikään kuin lukijan päätettäväksi, joka on etenkin lopetuksessa hyvä. Lisäksi tuo mystinen musta on ideana oivallinen.

Jästipää ja E. mainitsivat paljon niitä asioita, joita tuli itsellekin mieleen, esim. pohjustuksesta, sanailusta ja tarinan surrealismista. Kiinnitin myös huomiota sanojen "musta" ja "synkkyys" ylikäyttöön. Siinä ja noin niin kuin muutenkin on hyvä pyrkiä käyttämään enemmän synonyymeja, jotta tekstin kieli olisi värikkäämpää ja sutjakampaa. Tarinan hahmoja olisi myös hyvä elävöittää ehkä persoonallisimmiksi esim. dialogin kautta vaikka toisaalta jos novellin ydin onkin siinä akromaatti-tunnelmoinnissa niin sitten henkilöiden olisi hyväkin olla värisävyyn sopivia (siinä tapauksessa, kuten E. totesi, musta olisi pääosassa). Jollain tavalla novellisi kaipailisi enemmän selkeyttä siihen, että onko se akromaatti-tunnelmapala vai akromaattinen kertomus Roosa-nimisen naisen elämästä. Nuo olisivat tähän luontevimmat vaihtoehdot, mutta jos tarinan kirjoittaisi uudestaan niin mustan näkökulma tarjoaisi kyllä sen jännittävimmän perspektiivin...

Eniten kaipailisin lisää tunnelmointia plus hyppysellisen yksityiskohtia. Kuvailet mustaa hyvin, mutta kaikki muu jää hiukan ylimalkaiseksi, turhan suoraviivaiseksi meiningiksi. Kertomisen rytminvaihtelu on yksi toimivista keinoista, jolla tekstiin saa lisää draamaa ja sykettä. Esim. jos haluaa korostaa esim. toiminallisen kohdan tempoa, niin tiheämpi ja rivakampi kerronta korostaa tätä efektiä vaikkapa rauhallisemman kuvailun/tunnelmoinnin jälkeen. Tarinassa on hyvä olla (mikäli mahdollista ja sopii kertomukseen) vähän kaikenlaisia, viilattuja tunnealoja; maltillisempia hengähdyshetkiä, tyyniä tarkastelutuokioita, jyskyttävää jännitystä, jotta se tarjoaisi lukijalle vakuuttavamman elämyksen.

Mutta kyllähän novelleissa kaiken a ja o on hyvä juoni, joka tässä Akromaatissa on. Tykkäsin.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Akromaatti 2016-07-13 15:41:47 E.
Arvosana 
 
4.0
Arvostellut: E.    July 13, 2016

Mielenkiintoinen, taitotasoltaan korkealaatuinen teksti, jossa ei tarvitse puuttua perustekniikkaan, vaan voi jo siirtyä pohtimaan vähän korkealentoisempiakin ratkaisuja, kertojan laatua ja tyyliä.

Mielestäni Jästipää antoi sinulle todella hyvän palautteen. Olen Jästipään kanssa samaa mieltä nimestä, yleensä ei kannata käyttää vierasperäisiä sanoja otsikoissa, kirjojen nimissä eikä juuri teksteissäkään. Tästä on tietysti poikkeuksia kuten kaikesta, kokeellisissa teksteissä nimienkin avulla voidaan tavoitella hämärämpiä alueita kuin realistisemmissa teksteissä - silloin on kuitenkin osattava tehdä se myös muulla tavoin sirottelemalla tekstiin sivistyssanoja tai itse keksittyjä sanoja eli lukijan odotukset nousevat erittäin korkealle.

Tähän liittyykin mielestäni tekstisi isoin ongelma:yhteensopimattomuus. Minun mielestäni teksti ei ole ilmaisussaan johdonmukainen, kahden tekstiperinteen yhdistäminen ei ainakaan tässä tekstissäsi toimi. Mustan valuminen on periaatteessa hyvä idea, mutta se ei sovi yhteen muun tekstin kanssa. Jos arkipäivään valuu vieras elementti, lukijan mielikuvitusta tulisi stimuloida huolellisemmin. Tällaisenaan toistoa tulee liikaa niin että ideasta tulee mekaaninen. Tapahtumien realistisen kerrontaperinteen mukainen huolekas raportointi voimistaa vaikutelmaa tehdystä, keksitystä - villiys, surrealistinen perspektiivi puuttuu.

Kaksi miestä ja nainen on temaattinen kärki, johon lukijan huomio kiinnittyy, toimistopalaveri, melko yhdentekevän tuntuinen dialogi ja tapahtumaketju saavat huomion, joka ilmeisesti kuuluisi mustalle? Eikö tarkoituksesi ole kuvata mustaa eikä näitä kahta heppua, jotka voisivat olla ketä tahansa? Jos olen oletuksineni oikeassa, niin teksti paranisi huimasti jo sillä, että poistaisit sanoi X, totesi Y, virnisti K -tyyppisen rautalankarealismin ja luottaisit siihen, että lukija kyllä tajuaa kuka on äänessä. Jos haluat kuvata kotakin akromaattista, niin sinun täytyy karsia tyylistäsi rautalankarealismi ja uskaltaa hypätä runouden puolelle.

Toinen vaihtoehto on tietysti se, että olet halunnut kuvata realistista asetelmaa päättyvästä parisuhteesta, jossa musta on vain mausteena. Sen varmasti osaisitkin tehdä, silloin mustaa ei tarvitse kovin monella lauseella kuvata tai sen voi poistaa, sillä tällaisenaan siinä ei ole riittävästi temaattista sisältöä tai potkua. Kirjoittajan työssä tyylin ja kertomisen ominaislaadun löytäminen on yleensä se viimeinen silaus. Sitä voi pohtia tietoisesti, mutta ei toisen puolesta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
40
Report this review
Akromaatti 2016-07-13 10:31:05 Jästipää
Arvosana 
 
4.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    July 13, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Pidin tarinastasi. Osaat kirjoittaa hyvin. Kieliopillisesti hyvää tekstiä, joskin pari pilkkuvirhettä bongasin, mutta mitäs niistä... Osaat luoda hyvin tunnelmaa ja juonellisesti tarina eteni sujuvasti.

Tarina oli minusta ehkä turhan lyhyt. Nämä on toki osittain makuasioitakin, mutta tästä jäi sellainen maku itselleni, että hypättiin vauhdissa olevaan junaan ja sitten vauhdissa olevasta junasta pois. Eli jäin kaipaamaan alkuun hieman enemmän pohjustusta. Samoin loppu jää avoimeksi. No, avoin loppu ei sinänsä ole huono asia, se voisi toimia paremmin tässä tarinassa, jos alkua pohjustettaisiin enemmän? Tällaisenaan tämä vaikuttaa kuin katkelmalta jostain laajemmasta kokonaisuudesta?

Kun kuvailet mustan kietoutumista ja sitä miten se valtaa ympäröivää miljöötä jne. toistat sanoja musta ja pimeys hyvin paljon. Se jäi ehkä hieman häiritsemään. Sitä voisi yrittää karsia jollain tapaa?

Päähenkilön motiivia olisi voinut taustoittaa ehkä enemmän. Päähenkilö tuntuu kovin helposti ja nopeasti vaihtavan miestä. Yhtäkkiä eteen ilmestyy entinen koulukaveri ja sitten saman tien ollaankin jo menossa treffeille, kun hädin tuskin entinen saatiin lempattua. Tämä luo tietynlaisen mielikuvan siitä, että tarinan nainen on melko impulsiivinen, ehkä hieman sellainen hälläväliä tyyppi, jopa kevytkenkäinen. Kuitenkin tarinan alussa, kun nainen tuntee ahdistusta ja ärsyyntyy Teijosta ja tämän kaljoitteluista, naisesta saa aika lailla toisenlaisen mielikuvan. Tämä luo päähenkilöstä minulle ristiriitaisen mielikuvan, enkä oikein osaa päättää millainen hän on. En sano, että tämä olisi jollain tapaa väärin. Onhan niitä ristiriitaisiakin luonteita ihmisillä. Tämä on lähinnä huomioni, miten koin tuon.

Tuo oli minusta hyvä idea tuoda sitä mustaa ja pimeää kuvaamaan mielentilaa, ilmapiiriä ja tilannetta yleensä. Saatoin samaistua tuohon ja se tuntui hyvinkin realistiselta.

Akromaatilla ymmärtääkseni tarkoitetaan lasilaatua, esim. kamerassa tai kaukoputkessa voi olla akromaatti linssi. Tästä syystä novelli nimi ei aukea ihan minulle, miten se liittyy tekstiin? Onko sanalla jokin muukin merkitys? Välttäisin käyttämästä liian spesifisiä sivistyssanoja novellin nimessä. Jos sana on lukijalle outo, se voi vaikuttaa suoraan myös lukijan halukkuuteen lukea tarina. Ne on myös helppo tulkita väärin, jolloin novellista saa väärän mielikuvan nimen perusteella. Harkitsisin novellille uutta nimeä.

Mutta todella hyvin osaat kirjoittaa ja tämä sai kyllä koukutettua lukemaan loppuun asti. Pidin! Toivottavasti jaat meille täällä lisää tekstejä luettavaksi.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS