Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Jotkut eivät pysy kuolleina
QR-Code dieser Seite

Jotkut eivät pysy kuolleina Hot

Oikaisin tuttuun tapaani huonosti hoidettuna rehottavan nurmipuiston poikki ja jatkoin kirkon parkkipaikalle. Käsilaukku painoi olallani, ruokakassin heiluessa toisessa kädessä. Nurmikko oli märkää, vaikka sade lakkasi jo viime yönä, ja kesäiset ballerinani kastuivat kauttaaltaan. Puristin huuliani harmistuneena yhteen ja jatkoin kävelyä. Taivas alkoi vetäytyä pilveen loppukesän auringon heittäessä vielä yhä heikkeneviä valonsäteitä.

Kirkon parkkipaikka oli autio, kuten aina tähän aikaan. Iltavuorosta pääsin vasta kahdeksalta illalla, siihen aikaan ei kirkollisia menoja juuri järjestetty. Valkoisiksi maalatut parkkiruudut ammottivat tyhjyyttään hiljaisuudessa, jonka läpi kuului vain kirkon viereisen joen solina. Linnutkin olivat vaienneet.

Käännyin siististi leikatun pensasaidan jälkeen rautaportille, joka narisi nostaessani salpaa ja avatessani portin. Se kolahti vaimeasti vetäessäni sen kiinni perässäni astuttuani hautausmaan rauhaan. Jäin paikoilleni ja katsoin eteeni. Siistit käytävät hautojen välissä, nurmikot siististi leikattuina sadettimien väpättäessä jossain kauempana.
Kävelin eteenpäin katsoen puhelimesta kelloa. Kotiin en vielä voinut mennä, en vielä yli tuntiin. Olisi löydettävä penkki, jossa istua ja odottaa.

Kävelin pitkän hautarivistön läpi katsellen ympärilleni, koko hautausmaa oli autiona, ei yhtäkään ihmistä lähettyvillä. Tämä toisaalta sopi hyvin, en halunnut herättää huomiota pitkillä oleskeluilla. En edes kotona ollut voinut kertoa, että vietin iltavuorojen jälkeen pitkät tunnit hautausmaalla kirjaa lukien tai kännykällä pelaten, mitä nyt sattuikin huvittamaan. Yksimielisesti hautausmaata pidettiin kammottavana paikkana, ja siellä oleskelua vähintäänkin outona. Mutta he eivät ymmärtäneet, maailmassa on paljon pelottavia asioita ja paikkoja ja hautausmaa oli se turvallisimmaksi tuntemani. Olin mieluummin yksin hautausmaalla, kuin kotonani.

Lopulta kävelyni jälkeen vastaan tuli vihreä puistonpenkki, johon saisin oikaistua jalkani. Laskin olkapäätäni kipeästi painaneen mustan käsilaukkuni penkille ja harmaan S-marketin ostoskassin maahan. Avasin käsilaukkuni vetoketjun ja kaivoin laukun syvyyksistä esiin kirjan, jossa olin jo päässyt lähes loppuun täällä iltaisin odotellessani. Istuin alas ja pläräsin kirjasta esiin viimeisimmän koirankorvataitoksen ja syvennyin tekstin maailmaan.

Kauaa en ehtinyt lueskella, kun kuulin hiekkaisen kävelypolun rahisevan lähettyvillä. Nostin katseeni kirjasta ja näin nuoren miehen lähestyvän penkkiäni. Hän kulki kädet syvällä taskuissa, valkoinen kauluspaita hieman repsottaen ja hiukset sekaisesti aseteltuna. Enempää kyselemättä hän istui vierelleni penkille, kädet yhä taskuissaan ja tiiviisti eteensä tuijottaen.

”Hiljaista” hän tokaisi edelleen eteensä tuijottaen.

”On..” nyökkäsin sen enempää mieheen katsomatta.

Mies silmäili edessä näkyviä hautoja tummat silmänrenkaat silmänalusiaan varjostaen, hän näytti todella väsyneeltä.

”Tiedätkö, jotkut eivät taida pysyä kuolleina” hän huokaisi hitaasti, tiukka ilme laskien lannistuneeksi.

”Tiedän” totesin vaimeasti, minäkin hautoja tuijottaen.

”Kuka se sinulla on?” mies kysyi vilkaisten minuun. Silmissä paistoi väsymys ja epätoivo, jonkinlainen halu saada asialleen juttukaveri.

”Koirani. Kuoli kolme vuotta sitten, mutta tunnen miten se on lähellä koko ajan. Mutta se ei pelota, ne muut pelottavat” vastasin ilmekään värähtämättä.

”Ketkä muut?”

”Ne jotka ovat monissa paikoissa. Joskus tunnen, miten ne tuijottavat kotonani ikkunasta, joskus tuntuu kuin ne olisivat samassa huoneessa kanssani. En uskalla enää mennä kotiin, ennen kuin mieheni tulee töistä. En halua kotona tuntea yksinäni sitä tuijotusta, kun ne ovat lähellä”

Mies nojasi penkin selkänojaan ja oikaisi jalkansa ristikkäin. Ilma oli viilentynyt ja pieni tuulenvire huojutti hänen tummia sekaisia hiuksiaan. Kauluspaidan kaulukset repsottivat tuulen mukana, parin ylimmän napin ollessa kiinni ne olisivat pysyneet paremmin aloillaan.
Säpsähdin kännykkäni päästäessä viestiäänen. Pyyhkäisin näppäinlukon auki ja puhelin ilmoitti viestin saapuneen mieheltäni. Hän lähtisi nyt töistä ja olisi pian kotona, eli minäkin voisin kohta lähteä.

”Kornia, että pelkäät niitä, mutta kuitenkin vietät iltoja hautausmaalla” mies totesi äkkiä suunpielet pieneen sarkastiseen hymyyn yrittäen.

”Täällä on rauhallista. Ei niitä täällä ole, kaikkialla muualla olen niitä nähnyt, mutten täällä” vastasin pakatessa kirjaa käsilaukkuuni.

”Miksi sinä muuten tähän aikaan täällä olet, vai oletko jonkun hautaa katsomassa?” kysyin kääntyen miehen puoleen, tunsin tarpeelliseksi esittää kohteliaan kysymyksen ennen kuin lähtisin kotiin päin.

”Joo… Tänään oli hautajaiset” mies vastasi maahansa tuijottaen. Se selittikin kauluspaidan, tosin valkoinen värivalinta oli erikoinen hautajaisissa.

”Ai, pahoittelut. Kenen?” kysyin hajamielisesti vetäessäni laukun olalleni ja hapuillessani maasta ostoskassia.

”Minun.”

Vartaloni jäykistyi ja jäin tuijottamaan harmaata ruokakassia, jota olin nostamassa. Hitaasti nousin kumarasta asennosta ja nielaisten käännyin katsomaan vierelleni, jossa oli nyt tyhjää.
Huokaisin syvään noustessani penkiltä. Nostin kassin käteeni ja lähdin kävelemään pitkää hiekkakäytävää kohti hautausmaan porttia, tämä olikin sitten viimeinen iltani täällä.
Vilkuilin kävellessä hermostuneena ympärilleni, mutta vain kevyessä tuulessa huojuvat oksat liikkuivat minun lisäkseni.
Rautaportti narisi avatessani sen, sulkemisen jälkeen katsoin pitkään kauempana näkyvää puistonpenkkiä ja sen edessä olevaa, kukilla ja seppeleillä peitettyä tuoretta hautaa.

Niin, jotkut eivät tosiaan taida pysyä kuolleina.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 4 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.6  (4)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Jotkut eivät pysy kuolleina 2015-07-29 09:14:53 TarraLeguaani
Arvosana 
 
3.0
TarraLeguaani Arvostellut: TarraLeguaani    July 29, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Pidin tarinasta, mutta ainoa kohta joka haisi liikaa kliséelle, oli tuo 'katoaminen ilmaan toisen kääntyessä katsomaan jotain muuta'. Miksei mies olisi vain voinut jäädä istuskelemaan penkille? Sanonut heipat ja antanut päähenkilön lähteä. Minusta se olisi toiminut paremmin ja sopinut luomaasi rauhalliseen tunnelmaan. Muuten pidin kirjoituksesi pituudesta ja tosiaan sen rauhallisuudesta.

Käytä lauseenvastikkeita liikaa. Niitä saa käyttää jonkin verran, jolloin teksti ei noudata kokoa ajan samaa tylsää muotoa, mutta liika on liikaa. Sitten on hyvä, kun niitä ei huomaa tekstin seassa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Jotkut eivät pysy kuolleina 2015-07-23 19:18:52 hansson
Arvosana 
 
3.0
hansson Arvostellut: hansson    July 23, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelutYmmärsin, että pyrit kirjoittamaan hetkestä tai tunnelmasta. Sain mukavasti kiinni hautausmaan pysähtyneestä tunnelmasta, vaikka alussa kiinnostukseni herpaantui, kun nainen (olettaen, että miehet eivät käytä ballerinoja) vain tuntui kävelevän ja kävelevän.
On aina mukava lukea kuolleista, olivat ne sitten öriseviä zombeja tai tuollaisia rauhallisesti lähestyviä nuoria miehiä :)


Päähenkilöstä minulle tulee hieman ynseä kuva, ehkä siksi että hän lopuksi painelee pois paikalta eikä tunnu tuntevan myötätuntoa kuollutta kohtaan, vaikka tämä on sentään nuori mies, jonka olettaisi vielä tepsuttelevan ihan elävien kirjoissa. Voihan se hätkäyttää, jos juttelee haamulle, mutta jokin päähenkilön käytöksessä on minun silmiini kovaa. Tämä nyt ei varsinaisesti liity siihen, onko teksti hyvä, koska eiväthän kaikki hahmot ole aina kivoja :)

Luin aiempia kommentteja ja olen kanssasi samaa mieltä siitä, että kaikesta on jo kirjoitettu ja kaikki on jo nähty, ja väkisinkin joku on kirjoittanut tai tehnyt elokuvan samantyyppisestä aiheesta. Olisi kuitenkin aika tylsää, jos kaikista aiheista saisi tehdä vain yhden kirjan, yhden elokuvan jne. Jokainen tekee aiheella mitä parhaaksi näkee ja vääntelee siitä omannäköisensä.

Tunnelmasta pointsit, itse kaipaisin vielä lisää jahinaa siihen kylkeen :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Jotkut eivät pysy kuolleina 2015-07-22 11:46:56 E.
Arvosana 
 
2.0
Arvostellut: E.    July 22, 2015

Päähenkilö tapaa hautausmaalla kuolleen, mutta mikä tämän tarinan pointti oikeastaan oli? Henkilöiden keskustelu on todella tavanomaista, samoin tapahtumien kuvaus. Auringon heikkenevät säteet, lintujen vaikeneminen yms. ovat todella kulunutta kerrontaa, josta lukijan on vähän vaikea saada mitään irti. Jos kummitus olisi sanonut jotakin merkittävää, niin tämä olisi ollut paljon parempi teksti. Nyt en oikein ymmärtänyt, mitä tällä hait. Pekan esittämistä korjauksista olen samaa mieltä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Jotkut eivät pysy kuolleina 2015-07-21 20:06:09 peka
Arvosana 
 
2.5
peka Arvostellut: peka    July 21, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi.

Kauhuelementtejä tässä on, mutta loppujen lopuksi tarina oli sen verran ennalta arvattava, ettei tarvinnut tällä kertaa nojatuolin käsinojia paikoiltaan vääntää.

Valitsin sieltä täältä muutaman kohdan tekstistä jotka kutittivat silmää:

…hoidettuna rehottavan…
Kuulostaa sanakikkailulta. Minusta edelleenkin vain hoitamaton ruoho(tai ajamattomat kainalokarvat ) rehottaa.

Nurmikko oli märkää, vaikka sade lakkasi jo viime yönä, ja kesäiset ballerinani kastuivat kauttaaltaan.
Tämä “vaikka sade lakkasi jo viime yönä“, kuulostaa tässä kohtaa kummalliselta, koska et ole tätä ennen kertonut mikä aika päivästä on.
Voisi olla esim: “Nurmi oli märkää öisen sateen jäljiltä, vaikka oli jo ilta. Kesäiset ballerinani…“

Pilkkuloita taitaa puuttua sieltä täältä. En ole mikään kielioppininj,a mutta esimerkiksi seuraava lause kuulostaa hassulta ilman pilkkua:
“Kävelin eteenpäin katsoen puhelimesta kelloa.“
Siis voisi olla 1) Kävelin eteenpäin katsoen… tai 2) Kävelin eteenpäin, katsoen…
Veikkaan että vaihtoehto 2) olisi oikeampi.

“Lopulta kävelyni jälkeen vastaan tuli vihreä puistonpenkki“
Hmm… siis vasta kävelynsä jälkeen? Kävikö päähenkilö ensin kävelyllä ja sitten vasta tuli puistonpenkki vastaan?

I see dead people. Kyllähän tässä naamanäköisyyttä kuudes aisti elokuvaan on. En tiedä onko ollut inspiraatiosi, mutta moni kohta viittasi sinnepäin.

Kuvailet ihan hyvin ympäristöä, haustausmaata, päähenkilön liikkumista jne. Mutta tässä tarinassa olisi pitänyt enemmän taustoittaa päähenkilöä. Mitä hän oikeastaan näki? Miksi? Millaisia hänen päivänsä olivat? Mitä pelkoja hänellä oli? Tms, tms, tms. Potentiaalisesti tarinan kiinnostavin elementti jäi käyttämättä.

Kiitos tekstistä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS