Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Olenko rasisti?
QR-Code dieser Seite

Olenko rasisti? Hot

Olen muutaman kerran joutunut miettimään näinkin yksinkertaista kysymystä. Ongelma on siinä, että kysymyksestä on tehty hirveän monimuotoinen ja tulkinnan kirjo niin leveä, ettei nykypäivänä uskalla asiasta edes keskustella, ettei saa sitä pahaa rasimin leimaa niskaansa.


Fiksut ja oppineet opettavat, että jokainen ihminen on kohdattava tasa-arvoisena yksilönä väristä, sukupuolesta ja kotimaastaan riippumatta. Aamen! Suuri yleisö hurraa ja moraalimme kasaantuu noiden hurraa-huutojen säestäessä. Myönnän itsekin painivani ajoittain tuon ajatusmallin ja järjen välillä. Voisin sanoa että haluaisin liputtaa noiden ohjeiden puolesta, mutta järkeni potkii vastaan. Ehkä olen oppimaton ja tyhmä, mutta muutama seikka minun olematonta järkeä kaihertaa.


Jos ihminen on kasvanut maassa, jossa naisten asema on kulttuurillisesti huomattavasti huonompi kuin täällä kotimaassani ja jos ihminen on viettänyt herkimmät lapsuusvuotensa sodan keskellä, uskon ja luulen näillä olemattomilla tiedonrippeillä, että nämä seikat saattavat vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen aikuisiällä. Mitä tulee mm. naisten kohteluun, hänen täytyy olla suuremmalla todennäköisyydellä käyttäytymismalliltaan hiukan epävakaampi kuin keskiverto suomalainen. Olisi typerän sinisilmäistä olla väittämättä, etteikö nuo aikaisemmin mainitsemani olosuhteet vaikuttaisi millään tavalla hänen käyttäytymiseen.


Olenko siis rasisti, jos varaudun todennäköisyyksiin nojautuen kohdatessani ihmisen, tai, sanotaan se nyt tässä suoraan: Olenko rasisti jos kehottaisin esim. tytärtäni lähtemättä Irakista tulleen pakolaismiehen mukaan baari-illan jälkeen? Sen verta ateisti ja tieteeseen nojautuja olen, että jos olen tämän todennäköisyyden vuoksi rasisti, niin sitten minä olen rasisti, koska ihminen on kohdattava yksilönä, todennäköisyydet on heitettävä roskakoriin.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Olenko rasisti? 2019-02-09 11:32:03 Arska
Arvosana 
 
4.0
Arska Arvostellut: Arska    February 09, 2019
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Oletko siis rasisti?

Kysymykseen suora vastaus: Tuon kirjottamasi perusteella en sanoisi sinua rasistiksi. Ennakkoluuloinen luultavasti pikemminkin. Ennakkoluulot perustuvat niihin mielikuviin, joita on syntynyt siitä informaatiosta, jota on tarjolla ollut. Enkä puhtassa ennakkoluulossa näe mitään pahaa. Siitä pääsee eroon hankkimalla lisää tietoa ja mahdollisiman monipuolisesti.

Näissä etnisissä ryhmissä, joita meillekin on rantautunut, on aivan erinomaisen hyviä ja kaikin puolin esimerkillisiä ihmisiä. Joskin heillä on oma kulttuurillinen taustansa, jonka ohjeistamana he suhtautuvat moniin asioihin toisin kuin me olemme täällä tottuneet. Asia, joka aiheuttaa kummastusta ja vääriä johtopäätöksiä, vaikka heille kyseessä ovat normaalit arkirutiinit.
On tietysti myös tuohon joukkoon mahtunut niitä, joiden omat käsitykset käyttäytymistavoista heille vieraassa kulttuuriympäristössä ovat pahasti ristiriitaisia medän lakiemme ja normiemme kanssa. Juuri tämä osa on se, joka aiheuttaa koko monikulttuurisen turvapaikanhakijayhteisön leimautumisen kantaväestön silmissä. Heidän uskonnollisen moraalikäsityksen mukaan ei ole mitään väärää siinä, että vääräuskoisia käytetään rikollisella tavalla hyväksi.
Mistä moinen käsite on juurtunut vanhakantaiseen islamkäsitykseen? Itse olen ajatellut niin, että ehkä keskiaikaiset ristiretket, joiksi katolisen kirkon nimissä tehtyjä ryöstöretkiä nimitettiin ovat voineet osaltaan vaikuttaa. Eiköhän noilta ajoilta liene peräisin kirkkojen valtaisat omaisuudet+

No, meni vähän aiheesta ohi. Ennakkoluulot siis. Ne eivät vielä riitä mielestäni osoittamaan ketään rasistiksi. Sitten, kun mennään levittämään niitä ja suunnataan toimenpiteitä niitä ryhmiä vastaan, jotka ennakkoluulojen kohteina ovat, sitten aletaan jo olla rasismin äärellä.

Ei pidä lähetä olettamaan, ettei noita ennakkoluuloja ole myös niiden kohteena olevissa. Kyllä heillä oma käsityksensä on kantaväestöstä ja monesti se käsitys muodostuu juuri jonkun pienryhmän tai joidenkin yksilöiden antamasta kuvasta. Siksi useat heistä pitävät meitä rasistisena kansana. Olemmeko me ansainneet tuon käsityksen?

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
30
Report this review
Olenko rasisti? 2019-02-09 08:42:12 Sabe
Arvosana 
 
N/A
Sabe Arvostellut: Sabe    February 09, 2019
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

"Olenko rasisti jos kehottaisin esim. tytärtäni lähtemättä Irakista tulleen pakolaismiehen mukaan baari-illan jälkeen?"

Onhan tuo kieltämättä vähän rasistinen ajattelutapa, jos syy on nimenomaan vain se, että hän on irakilainen. Ihan yhtälailla se suomalainenkin saattaisi raiskata illan päätteeksi. Tietysti kulttuurillinen tausta ja kotimaan ajattelu- ja käytäntömallit pitää ottaa huomioon, mutta rasismi on - ainakin minun mielestä - sitä, että yleistetään kaikkien kyseisten kulttuuriperän omaavat samaan kastiin. Rasismissahan on pohjimmiltaan kyse ennakkoluuloista.

Ei ole rasistista esim. juuri todeta näitä kulttuurieroja, mutta on rasistista syrjiä, suhtautua ja kohdella näistä kulttuureista tulleita yleisten ennakkoluulojen mukaisesti.

Kannattaa kysyä itseltään, mistä erilainen ajattelu jotain tiettyä henkilö kohtaan johtuu. Johtuuko se siitä, että hän on joskus tehnyt jotain, vai siitä että hänen näköisensä ovat tehneet joskus jotain? Jos jonkun aviomies joskus raiskaa jonkun, oletko varauksellinen kaikkia aviomiehiä kohtaan? Tilastollisestihan suurin osa raiskauksissa Suomessa tapahtuu parisuhteessa miehen toimesta.

Itsehän henkilökohtaisesti en missään tapauksessa neuvoisi lastani kenen kanssa seurustella ja kenen ei.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS