Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
QR-Code dieser Seite

Runo Hot

Runoudesta

Pieni osa runosta Auringon valossa tekstin purkamista
Mikä sen kauniimpaa kun on säilynyt voimakkaana sydämen taustasäteily
Tässä minä lause kosketti minua ja edellisviikolla Painovoima ja Armo jne

En yleensä selitä runoja, mutta päätin avata koska on niitäkin lukijoita, jotka pitävät runokuvista saamatta selvää runon kokonaisuudesta. Otan esille runostani palasia. Kokonaisuus voi vuotaa vajaasta lusikasta kuin hunaja teekuppiin. Mistä sekoitus muodostuu. Yhdestä sanasta ja hämärtyy sanojen lisääntyessä. Kokonaisuus muodostuu arkipäiväisistä tapahtumista menneisyydestä, ja se mitä tapahtuu nyt ja millaisena tulevaisuus esiintyy meissä. Kieli on kätketty. Emme tunne tuntematonta. Emme käytä kieltä vain syömiseen, vaan leikkiessä lasten kanssa. Meidän kieli muuttuu, puhuessamme kieltä esimerkiksi Tapahtuu kotisohvalla MASENTUNUT AHDISTUNEELLA äänellä ”en halua elää.” Ystävä rohkeasti, ”ethän SINÄ eläkään.” Tämä herättää monta mielikuvaa

Alkuun runoni on elämää hyvin tavallista päivää. Lapsen on vielä kokeiltava monta tapaa rajojaan. Raamattu yhteisökunnon lakikirjana on ollut kelvollinen vuosisatojaan ajan. Aina kuitenkin löytyy joukosta jokusia jotka rikkovat yhteisön lakeja vastaan. Luovat omat sääntönsä. Säännöt, pykälät luetaan niin monella tapaa, lakimies on pirun pätevä tulkitsemalla monen asian summaa...Kansalainen jää kirkkaasti toiseksi. Harhaannuin asiasta, harhaannunko runossa?
Pari vihjettä vielä annan. Olivatko irtonaiset oikeaan aikaan paikalla? Aseman kello? Koira haukkuu? Kumpaa tarkoitti tarkoittiko irtonaisia huorahtavia, erilaisia vai tarkoittaa sana kodittomia. Myös käykö irtonainen tyyppi? Onko kaikilla jotain samaa.
Tuntemattoman merkkisessä autossa kytketään valot päälle, mitään ei voi, on juostava pakoon, päässä takoo, rusakkoja on jäänyt auton alle. Lehdestä luin outo saalistamista tapa? Juoksutetaan auton valoissa eläin kuoliaaksi. Runon kieli on moniulotteista ja samalla runoissa on tarina. Kieli on ihmisen mitta, millä muulla tapaa voi ilmaista erilaisia tapahtumia, tunteita, sivistystasoamme.

Jos voisimme mitata tietoja talteen ottavalla koneella, numeroksi muutettua ryhmän saanen paremman kuin joukkue eri numeraalisen arvon. Arvot otettaisiin aivokäyrästä, iholta, hengityksen hapesta, sydänkäyrästä ja laskisi vaikutukset yhteen.

Nyt tulee toiveet. Runoilijaa on herätelty kokopäivän kirjoittamaan lause: kun kaikki keinovalot sammuu...
Se mitä en kirjoittanut oli kaiken aikaa päivällä mielessä.
Mitä jos…
Tulokset kaikilta koneilta koottaisiin yhteen ja tulos ajettaisiin hyper tietokoneelle. Kone olisi viritetty kirjoittamaan runoja. Kirjoittasiko kone parempi runoja, kirjoittamalle tunteisiin koskettavia runoja. Olisko koneen ohjelmalle annettava nimi esim. Aino Kylmälä ja Sulo Tietokone jne. Olisiko meidät runoilijat arvioitava runous uusiksi. Loppu

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
0.7  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Runo 2018-08-31 12:45:40 liskomies
Arvosana 
 
1.0
liskomies Arvostellut: liskomies    August 31, 2018
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Eikös runoudessa olennaista ole, että lukija tekee oman tulkintansa tekstistä?

Pitkällä selitykselläsi riistät lukijalta tämän nautinnon. Sinä olet jo puheenvuorosi saanut; se on sinun runosi. Anna sen elää ja kehittyä lukijan mielessä, muodostaa ajatuksia ja tulkintoja. Luota runoosi, anna sille vapaus.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Runo 2018-08-30 09:59:41 Arska
Arvosana 
 
0.5
Arska Arvostellut: Arska    August 30, 2018
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut
Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
11
Report this review
Runo 2018-08-30 09:39:28 Arska
Arvosana 
 
N/A
Arska Arvostellut: Arska    August 30, 2018
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mikäli tuon edellisen on tarkoitus selventää aiemmin mainutun runon sisällöllistä antia, niin minun kohdallani se menee juuri päinvastoin.
Raamattu ja uskonto. Laki ja tulkinnat? liittyvätkö ne tuohon runoon jollakin sovitteella? Minä en ymmärtänyt lukevani uskonnollista lyriikkaa.
Oma käsitykseni on uskontojen suhteen se, että ne ovat joukko-oppeja ja vallankäyttövälineitä. En kiistä niiden yhteiskunnallista merkitystä, vaikka muutoin suhtaudun niihin kriittisesti.

Kummastelen tuota näkemystä irtonaisista ja rinnastustasi huorahtavaan. Runostasi poimin ajatuksen irtonaisesta, jonka liitän omassa kokemusmaailmassani asiaan, joka ei ole kiinteä. ( irtonainen = muusta irrallaan oleva. Vaikka kyseessä oleva kuvaus olisikin tarkoitettu määrittämään henkilöä ja sukupuolta, ei se automaattisesti voi johtaa antamaasi käsitteeseen. )

Minun oma ajatuskulkuni myötäilee tuota boxon aiemmin luomaa vastinetta. Kirjoittaja kirjoittakoon ja luokoon runoonsa sisällölliset elementit omien luovuudenlähteidensä vedestä, mutta annetaan lukijan päättää se, miltä tuon lähteen vesi hänestä itsestään maistuu.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Runo 2018-08-28 21:11:32 boxo
Arvosana 
 
0.5
boxo Arvostellut: boxo    August 28, 2018
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Olet näemmä mielestäsi kirjoittanut jotenkin suuren ja erinomaisen runon..Ja nyt pelkäätkin että me emme ymmärrä sitä? Koet että sinun on näin pitkästi selitettävä meille mitä olet runossasi tarkoittanut? ..Olet ihan väärässä, Jokainen lukija muodostaa mielessään omat kuvansa lukemastaan tekstistä. Nämä mielikuvat voivat olla eri ihmisillä täysin erilaisia, ajattelet täysin väärin että sinun pitää meille selittää mitä oikein runossasi tarkoitit. Ja voisit kyllä hiukan edes kiittää sitä joka on sitten tykännyt tekeleestäsi.???

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS