Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Tavoite vai sen puute?
QR-Code dieser Seite

Tavoite vai sen puute? Hot

Löysin itseni kuuntelemasta erästä myyntivalmennusvideota ja törmäsin sanaan tavoitteet ja niiden merkitys. Myyntityössä jos missä, tavoitteet ovat varmasti usein erittäin suuressa merkityksessä. On myyntilukuja, joita tavoitellaan, on strategioita. Elämää täysin ilman tavoitteita on vaikea elää, ainakin kaukaiset unelmat ja haaveet ovat varmasti lähes jokaisen mielessä jossakin muodossa päivittäin. Ne ovat loistavia kannustimia ja eteenpäin potkijoita toisinaan, ja kuitenkin samalla ne ovat kuin kaksiteräinen miekka.

Tuossa myyntityöhön opastavassa videossa, yllättävää kyllä, ei keskityttykään hiomaan tavoitteita paremmiksi, vaan pyrkimään kohti tavoitteetonta tilaa. Miksi? Siksi, koska tavoitteet aiheuttavat pettymyksiä. Kysyin hiljaa mielessäni, eikö sitten saisi olla pettymyksiä? Saa ja tulee luultavasti aina olemaan, mutta vähentämällä jäykkiä tavoitteita elämälle, omalle itselle, millekkään, me palaudumme tähän hetkeen ja tilaan, jossa kaikki on vielä vapaata olemaan juuri sitä mitä se on. Tilaan, jossa ei tarvitse pyrkiä jotakin kohti, olla jotain enemmän, olla saavuttamassa jotain, jotta olisi onnellisempi. Se on paikka, jossa meillä on jo kaikki ja jossa on lupa ilolle ja lapsenmielisyydelle. Tällä tavoin kykenemme vähentämään pettymyksen tunteita. Ja kuka niitä kaipaa? En minä ainakaan. Hyvä myyjäkään ei aseta myyntitilanteelle tavoitetta, vaan etenee tuotteen esittelyssä ja vuorovaikutuksessa ilon ja innon kautta. Hän uskoo asiaansa, kertoo siitä aidosti, tyytyväisenä tuotteeseensa. Mitä muuta tarvitaan. Ostaja ostaa, jos haluaa ja ilman pakkomyyntiä luultavimmin ostaa useammin, koska ei koe painostusta.

Tavoitteet voivat antaa suuntaa elämässä, olla runkona jonkun päivän kohdalla, mutta on aina hyvä jättää henkistä tilaa muutoksille, yllätyksille ja sille, että elämää on lopultakin mahdoton suunnitella niin, että se toteutuisi täysin niin kuin haluat. Jos vain jäykästi seuraa laatimaansa tavoitekaaviota, yleensä jotain elämästä jää silloin kokematta tai siitä tulee stressaavaa. Ehkä ihminen menettää spontaaniuden, ilon ja hetkessä elämisen riemun. Elämässähän kun kuitenkin on vain nyt-hetki, joka ei pidä sisällään tavoitteita, se vain on. Olkaamme siis itsekin.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Tavoite vai sen puute? 2016-11-27 10:03:00 Arska
Arvosana 
 
3.0
Arska Arvostellut: Arska    November 27, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tämä mielipide herätti kiinnostukseni jo jokin aika sitten, mutta en kiireiltäni ole ehtinyt syventyä ottamaan kantaa aiheeseen. No, kiireenihän johtuvat siitä, että olen asettanut itselleni tavoitteita joihin pyrin tietyssä aikataulussa.

Sanot, että elämä täysin ilman tavoitteita on vaikea elää. Olet varmasti oikeassa, tai sitten et. Tässä täytyy jo astua perimmäisten kysymysten ääreen ja asettaa määrite sille elämän tasolle, jota halutaan käsitellä. Jos jätetään keskustelun ulkopuolelle ne joilla ei ole mahdollisuuksia tavoitteiden asettamiseen. Esimerkiksi ne joiden tietoisuuden taso on syystä, tai toisesta laskenut niin merkittävästi, ettei heillä ole kykyä itsenäiseen ajatteluun, niin tuskinpa tavoitteeton eläminen on mahdollista.
Arjessa ihminen asettaa jatkuvasti tavoitteita itselleen ajattelematta edes sitä. Lähes kaikki toiminta lähtee tavoitteen asettamisesta. Aamulla heräät, lähdet töihin, koska sinulla on tavoitteita, joiden toteuttamiseen tarvitset rahaa. Töissä sinulla on tavoitteita, pitää saada jotain valmiiksi, ehkä johonkin aikataluun sovitettuna. Töiden jälkeen ehkä on käytävä kaupassa, koska tiedät, että tarvitset ravintoa. Tavoitteesi on tyydyttää nälkääsi. Käyt suihkussa, koska haluat tuntea olosi puhtaaksi. Se on tavoite. Ihmisen toiminta perustuu tavoitteille.

Mitä tulee tuohon myyntivideoon, silläkin on tavoitteensa. Vaikka siinä toisin ehkä annetaan ymmärtää, sen tavoitteena on kehittää ja tehostaa myyntiä. Tavoitteeseen pyritään kiertotietä. Hämätään todelliset pyrkimykset peittämällä ne oleelliselta vaikuttavien epäolennaisuuksien taa. Kuten toteat kappaleen lopussa: Ostaja ostaa koskaa ei tunne painostusta. Myyntialan ammattilainen tietää, että painostettuna asiakas saattaa ostaa kerran, mutta tuntee helposti itsensä huijatuksi, eikä palaa samaan myyntitapahtumaan uudelleen. Pettynyt asiakas ei ole potentiaali tulevaisuudessa. Myyjän tavoitteena on pitää asiakassuhteet elossa.

Mitä sitten tulee pettymyksiin. Pettymykset kuuluvat elämään, ja niillä on iso merkitys vaikka ne eivät mitään miellyttäviä kokemuksia olekaan. Pettymysten merkitys onkin siinä, että voidaksemme kokea onnistumisia ja onnistumisen riemua, on oltava vertailukohde. Mehän tavoittelemme onnistumisia, ja jotta voisimme kokeaa niitä, on asiaan sisällyttävä myös riski epäonnistua. Onnistumista ei ole ilman vastakohtaa, ilman epäonnistumisen mahdollisuutta.

Tavoitteet antavat suuntaa elämässä, kuten tuossa toteat, mutta ne jättävät aina tilaa myös improvisaatiolle. Ne eivät ole suora, selkeä ja yksinkertainen kaava, jota noudatetaan. Ne elävät ja muuttuvat toteutuksen myötä, eivätkä aina johda haluttuun päämäärään, silti ne ovat tavoitteita, joihin on pyritty. Ne jättävät tilaa haaveille ja unelmille, joilla ei edes ole realistisia mahdollisuuksia toteutuaa, eivätkä ne pois sulje spontaanista hetkessä elämissen riemua

Kiitos todella kiinnostavasta mielipiteestäsi TuijaK. Oli todella mielenkiintoinen ote aiheeseen, ja itsekin hieman sytyin käsittelemään näkemyksiäsi. Aivan kaikkea kirjoittamaani en täydellä vakavuudella allekirjottaisi, mutta mielenkiintoinen keskustelu vaatii vastakkainasettamista. Myötävirtaan soutaminen on aina helpompaa, ja hetken saattaa tuntua jopa miellyttävältä, mutta vastavirta antaa enemmän haasteita. Kiitos

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS