Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Sadut Elinikäinen
QR-Code dieser Seite

Elinikäinen Hot

Kävelen pimeässä pihassamme. Kello on reilusti yli yhdeksän. Pikimusta kissani Lilo seuraa minua, ja samalla alkaa sataa taivaantäydeltä vettä.

Muutamia päiviä sen jälkeen Lilo haahuilee keittiössä kummallisesti. Se etsii ruokaa ilmiselvästi. Nostan pienen suloisen kissan huolestuneena syliini. Sen silmät ovat oudot. Onko Lilo tulossa sokeaksi?

Viemme sen eläinlääkäriin.
"Näyttäisi siltä että Lilolla on kaihi", eläinlääkäri toteaa hetken katselun jälkeen.
"Valitettavasti Lilo on tulossa sokeaksi", hän jatkaa huokaisten. Lääkäri vakuuttaa meille, että Lilo pärjää vaikka se onkin sokeaksi tulossa.

Ajan saatossa Lilosta on tullut yksinäinen. Se on masentunut, eikä syö kovin paljoa. Yhtenä päivänä kotini nurkilla vaeltaa toinen kissa. Se on vitivalkoinen. Nimeämme kissan Savuksi. Se nimittäin katosi vähäväliä kuin savuna ilmaan. Lilo ja Savu ystävystyvät. Savu on puolisokea. Lilo on jo täysin sokeutunut. Lilo ja Savu ovat kokoajan yhdessä. Lilo saattaa ottaa joskus Savun hännästä kiinni. Se ei Savua haittaa, se opastaa Lilon ruoan ja veden luokse. Monen vuoden päästä, kun Lilo ja Savu ovat vanhoja, ne nukahtavat ikiuneen auringonlaskun aikaan. Joskus vain mietin, mistä tuo lumivalkoinen satukissa oikein ilmestyi. Ehkä se oli Lilon pieni suojelusenkeli, joka aina silloin tällöin katosi kuin savuna ilmaan. Yhden asian kuitenkin tiedän: Lilo on saanut elinikäisen ystävän.

Ylläpidon palaute

 
Elinikäinen 2014-03-09 11:46:14 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    March 09, 2014
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Hei bellarella!

Erittäin kaunis ja lämminhenkinen kirjoitus! :)

Sanajärjestyksestä sellainen, että mielestäni "...alkaa sataa vettä taivaantäydeltä." Olisi hieman parempi.
Ja samanlainen kissan etsiessä ruokaa, "...ilmiselvästi ruokaa.".

Mieti täytesanojen, kuten samalla ja joskus, todellista tarvetta. Esimerkiksi "...seuraa minua, ja samalla alkaa...". Eli onko todella tarpeen, vai voisiko jättää pois?

Tietty liiallinen nimentoistelu on toisinaan turhaa. Kohdassa jossa lääkäri puhuu Lilosta, voisi nimen korvata toisinaan sanalla kissa tai eläin. Sama koskee ihmisiä, joiden nimien toistelun voi korvata sanoilla mies, nainen, poika tai jollakin kuvailevalla termillä, josta lukija tunnistaa ketä tarkoitetaan, kuten musta eläin tai arpinaama.

Kun kirjoitat nykyhetkessä (preesens) etkä imperfektissä, eli ihan äsken, tapahtuneessa muodossa, tulee äkkiä virheitä jos ei ole todella tarkka.
Kirjoitat että ajan saatossa Lilosta on tullut yksinäinen, vaikka aikaisempaan tyyliisi viitaten Sinun tulisi kirjoittaa että ajan saatossa (joka muuten on mielestäni yhdyssana, ajansaatossa) Lilosta tulee yksinäinen. Jatkuen että se masentuu, eikä syö kovin paljoa (ja tässä täytesana kovin).
Eli on helpompi kirjottaa jos kirjoittaa, että Ajansaatossa Lilosta tuli yksinäinen. Se masentui eikä syönyt paljoa. Ainakin minun mielestäni imperfektissä kirjoitettuna teksti on helpompi pitää kasassa vaikeissakin kohdissa.
Samaan aiheeseen kun kerrot Savusta, joka vaeltaa ja jonka nimesimme (nämä on preesensissä), mutta joka sitten katosi vähänväliä. Tuossa muodostuu aikamuodollinen ristiriita :)

Pidän lämpimästä tavastasi kirjoittaa. Aihe oli kevyt ja mukava.
Minua hieman vaivasi että toinen kissa ja tavallaan historia, joka kertojalla ja Lilolla oli, jäi hämäräksi.
Isoin kirjoituksellinen juttu oli aikamuoto jossa kirjoitat. Teksti on sekavaa jos aikamuoto vaihtuu.

Kiitos miellyttävästä tarinasta!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Elinikäinen 2015-02-17 21:28:48 Taruh
Arvosana 
 
3.0
Taruh Arvostellut: Taruh    February 17, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kissaihmisenä pidin tarinan aiheesta. Mukava, simppeli, selkeä ja neutraali kertomus kissoista. Pidin viimeisistä lauseista.

Minä kaipaisin tähän kertomukseen lisää draamaa. Esim. Miltä sokeutuminen tuntuu Lilosta? Miltä Lilon omistajasta tuntuu kun rakas lemmikkikissa sokeutuu? Miten Lilo ja Savu ystävystyvät? Miten Savu suhtautuu Lilon omistajaan? Miksi Savu on puolisokea? jne.

Pikku tarinan ydinajatus on hyvä. Pientä viimeistelyä tunteen ja yksityiskohtien kanssa niin avot!


Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS