Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Sadut Millainen on hyvä ystävä?
QR-Code dieser Seite

Millainen on hyvä ystävä? Hot

Millainen on hyvä ystävä?
Tämän kysymyksen esitti kerran Ruusu Orvokille. Tovin mietittyään Orvokki vastasi:
- Hyvä ystävä on sellainen, joka on aina lähelläsi, vaikka sinulla olisikin paha mieli. Hän ei jätä sinua, vaan hän pitää sinusta hyvää huolta ja pysyy vierelläsi. Hyvällä ystävällä on aina lämmin ja ystävällinen ääni ja kiltti katse. Hän auttaa sinua hädässä ja on onnellinen pelkästä sinun ilostasi ja silloin hänen silmänsä tuikkivat kirkkaammin kuin mitkään tämän maailman jalokivet. Hyvä ystävä lämmittää sinua kuin keskikesän kuuma aurinko säteillään ja virkistää kuin kukkivan kevään ensimmäinen lämmin tihkusade. Hänen äänensä on kuin soliseva puro, joka puhdistaa sinut ja virvoittaa mieltäsi. Ystävän halaus on kuin nuotio talvisen kylmän metsän siimeksessä.
Ja vielä Orvokki sanoi:
- Hyvä ystävä on arvokkaampi kuin mitkään aarteet tässä maailmassa. Et olisi ikipäivänä valmis luopumaan aidosta hyvästä ystävästä. Hän on arvokkaampi kuin punaisina hohtavat rubiinit tai kirkkaina välkehtivät timantit. Hän on arvokkaampi sydämellesi kuin päällepäin kauniit ja arvokkaat kulta ja hopea, sillä jos hänet tuohon kaikkeen vaihtaisit, tulisi elämästäsi ankeaa ja merkityksetöntä.
- Sittenhän sinä olet minun ystäväni! – huudahti Ruusu.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Millainen on hyvä ystävä? 2015-07-30 20:28:06 Taruh
Arvosana 
 
3.0
Taruh Arvostellut: Taruh    July 30, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kiintoisa satu, josta jää jotenkin katkelmamainen fiilis. Vaikka tämä on tällaista opettavaa satutyyppiä, olisin kaivannut jonkun tarinan opetuksen ympärille. Tällaisenaan teksti on liian irtonainen eikä jää toivotulla tavalla mieleen.

Jäin kertomuksen ydinpointin sijasta funtsimaan, keitä Ruusu ja Orvokki ovat. Ovatko nämä ihmisiä vai kukkia? Koska dialogissa on paljon luontokuvailua niin ajattelin, että Ruusu ja Orvokki voisivat olla kukkia. Sitten mieltäni jäi vaivaamaan se, miksi kasvit juttelisivat ystävyydestä? Jotenkaan tällainen ajatus ei oikein iskenyt. Ruusu ja Orvokki voisivat tietenkin olla myös ihmisiä, jolloin tarinaa täytyy tarkastella eri perspektiivistä kuin edellistä. Mutta mikä tekstissä olisi juuri nimenomaista satua, jos Ruusu ja Orvokki olisivatkin ihmisiä? Ehkä tarkoitit tekstin tulkinnanvaraiseksi, mutta itseäni se jäi nyt vähän häirimään.

Dialogissa on kauniita ajatuksia ja hyviä vinkkejä hyvän ystävän tunnistamiseen, mutta niistä jäi valitettavasti kliseinen ja imelä maku suuhun. Lopun viimeinen lause "Sittenhän sinä olet minun ystäväni! – huudahti Ruusu", on vähän töksähtävä ja outo. Satu loppuu kuin seinään.

Muuten tekstinpätkässä on mukavaa, lempeää ja aurinkoista tunnelmointia ja hyvä, satuun sopivan "vanhahtava" kertomistapa. Kirjoitat hyvin ja viehättävästi. Tätä olisi lukenut mielellään pidemmänkin pätkän.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS