Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Jännitys & toiminta Mekaaninen joutsen
QR-Code dieser Seite

Mekaaninen joutsen Hot

Lilja ja Amir saapuivat Suomen ekumeenisen kirkon pihalle. Kirkko sijaitsi Helsingin kantakaupungin alueella. Se oli kaunis uudenaikainen rakennus, valkeista tiileistä rakennettu.
Lilja ja Amir astuivat sisään kirkon aulaan. Aulan lattiassa oli kuvio jossa oli eri uskontojen symboleita, mm. risti, daavidintähti ja kuunsirppi. Symbolit muodostivat ympyrän jonka keskellä oli kullanvärinen pyöreä laatta. Siihen oli kaiverrettu symboli, jossa oli maapallo ja vaaka. Se oli ekumeenisen kirkon symboli

Ryhmä mustiin pukeutuneita ihmisiä aloitti vaelluksen ekumeeniselta kirkolta ja suuntasivat kohti kaupungin keskustaa. Meneillään oli jokavuotinen suruvaellus Kauppatorin terroristi-iskussa kuolleiden muistoksi. Iskussa kolme ääri-islamin edustajaa oli räjäyttänyt palopommeja keskellä kauppatorin markkinakojuja. Tulipalo oli levinnyt nopeasti kojusta toiseen ja yli kymmenen ihmistä oli kuollut, tosin puolet heistä tallautumalla väkijoukon panikoidessa.

Ihmiset kulkivat kahden hengen levyisenä jonona ja kukin kantoi mukanaan kynttilää tai kukkaa. Amir ja Lilja olivat sijoittuneet kulkueen alkupäähän. Heidän edessään kulki Amirin veli Malek. Yhtäkkiä jostain ilmestyi taksi. Se kaahasi suoraan päin kulkuetta. Ihmiset huusivat säikähdyksiissään ja yrittivät väistää autoa. Se runnoutui suoraan läpi jonon alkupään. Kolme ihmistä sinkoutui konepellin ylitse ja jäi maahan makaamaan. Yksi heistä oli Malek. Auto teki käännöksen ja syöksyi uudestaan kohti nyt jo sekalaiseksi sumpuksi hajaantunutta ihmisjoukkoa. Sitten se yllättäen pysähtyi kuin seinään.

Amir kiiruhti veljensä luokse. Tämä oli lyönyt päänsä katuun ja vuosi verta. Amir yritti ravistella epätoivoisena veljeään hereille, mutta turhaan.

Autossa ei ollut kuskia. Se oli nimittäin robottitaksi. Lilja meni lähemmäksi pysähtynyttä autoa. Sen tuulilasissa oli paperilappu.
-Tekopyhät paskiaiset! On teidän vikanne että Kauppatorin isku ylipäätään tapahtui, luki lapussa. Lapussa oli vielä lopuksi eräs symboli. Kuusisakarainen tähti jonka sakarat olivat kapeita ja piikkimäisiä ja joka muistutti karttojen kompassiruusua siten että pääilmansuuntia vastaavat sakarat olivat pitempiä. Lilja tunnisti symbolin. Kyseessä oli pohjantähteläisten symboli. Pohjantähteläiset olivat äärinationalistinen ryhmä joka vastusti maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta. Ja nyt joku pohjantähteläinen oli hakkeroinut robottitaksin ja tehnyt terroriteon. Lisäksi hän syytti ekumeenilaisia maahanmuuttomyönteisyyden takia Kauppatorin terrori-iskusta, koska terroristit olivat tulleet Suomeen tavallisten maahanmuuttajien joukossa


Hautuumaalla oli hautakivien sijasta puita. Vainajan ruumis toimi ravinteina tämän muistoksi istutetulle puulle. Vainajan nimi luki puun juurelle asetetussa pienessä kivisessä muistolaatassa. Amir kaatoi veljensä maalliset jäännökset puuntaimen juurelle. Tämän ruumiin pehmeät osat oli biokemiallisen prosessin avulla muutettu nesteeksi, minkä jälkeen luuraanko oli käsitelty nestetypellä ja ravisteltu jauheeksi. Amir kaatoi ensin nesteen kannusta taimen juurelle. Sen jälkeen hänelle ojennettiin lasiruukku, jossa oli jauhe, ja hän toisti saman kuin nesteen kanssa
”Maasta sinä olet tullut. Maaksi on sinun jälleen tultava”, pappi lausui.

Amir oli lähtenyt ulkokävelylle, pyrkien siten saamaan ajatuksensa pois veljestään.
Rautatientorin laidassa pohjantähteläinen jakeli lappusia joissa kehotettiin kantasuomalaisia hankkimaan lapsia ja varoiteltiin siitä että maahanmuutto hävittäisi suomalaisen kulttuurin. Amir tunsi vihamielisyyden pistoksen kulkiessaan ohi.

Amirin kävelylenkki johti Kaisaniemen puistoon. Puiston lammesssa uiskenteli robottijoutsen. Oikeat joutsenet olivat kuolleet Suomesta ilmastonmuutoksen takia. Leutojen ja lumettomien talvien takia niiden muutto oli viivästynyt ja lopulta ne olivat oppineet jäämään talveksi Suomeen. Sitten yllättävät ajoittaiset pakkastalvet olivat tappaneet ne. Kukasta toiseen kulki pieniä droneja, jotka pölyttivät niitä. Erittäin leutojen ja hyvin ankarien talvien vaihtelu oli nimittäin sotkenut myös pölyttäjien kuten kimalaisten ja perhosten talvehtimisrytmit ja niiden kannat olivat romahtaneet. Siksipä oli täytynyt turvautua keinotekoiseen pölytykseen.

Amir oli päättänyt kostaa pohjantähteläisille veljensä kuoleman. Hän oli kävelyllään saanut idean suunnitelmaansa . Amir kuin myös hänen vaimonsa Lilja olivat ammatiltaan molekyylibiologeja. Heidän tämän hetkinen yhteinen projektinsa oli steriloiva rokote väestönkasvun hillitsemiseksi kehitysmaissa. Nähtyään miten paljon pohjantähteläiset arvostivat kantasuomalaisten lisääntymistä, Amir oli saanut idean kostoonsa. Hän tekisi rokotteesta aseen ja steriloisi pohjantähteläiset. Pohjantähteläisten virallinen linja oli kiistänyt osallisuutensa robottitaksi-iskuun, mutta ei ollut toisaalta myöskään tuominnut sitä.

Amir oli hankkinut ruiskuilla varustetun dronen, jollaisella myrkytettiin ja kasteltiin viljapeltoja. Idean siihen hän oli saanut nähtyään Kaisaniemen puiston pölyttäjä-dronet. Amir kertoi Liljalle suunnitelmastaan.
”Oletko ihan varma. Tai siis.. kuitenkin kyseessä oli todennäköisesti yksin toimiva henkilö. Pitääkö hänen teoistaan rankaista niin isoa joukkoa”, Lilja sanoi epäröiden.
”Et kai ala puolustella heitä?”, Amir kysyi tiukasti.
”En minä sitä..”
”Vaan?”
Lilja oli hetken hiljaa.
”Hyvä on sitten. Tehdään se”, hän sanoi kylmästi.

Lilja ja Amir menivät työpaikalleen bioteknologiayhtiö Enzymechin laboratorioon. Rokoteainetta säilytettiin kassakaapissa joka oli suljettu numerokoodilla. Amir näppäili koodin ja kaappi aukesi. Sisällä oli kolme muovista ampullia, joissa lääkeaine oli.
”Yksi varmaan riittää. Ei tuhlata kaikkea tähän”, Lilja sanoi.
Amir nyökkäsi ja otti yhden pulloista.

Kotonaan Lilja ja Amir sekoittivat rokoteaineen kannulliseen vettä ja kaatoivat sen dronen vesisäiliöön. Rokoteaine oli tiivisteenä ja suunniteltu nenän kautta otettavaksi suihkeeksi. Näistä syistä se soveltui dronella levitettäväksi.

Amir selvitti netistä pohjantähteläisten seuraavan kokoontumisen ajankohdan.
Ajankohta oli kolmen päivän kuluttua. Kokoontumispaikan osoite sijaitsi Hietaniemessä. Amir ja Lilja lähtivät katsomaan osoitetta etukäteen. He ajoivat asunnoltaan Punavuoresta Hietaniemen osoitteeseen. Harmaan tiilirakennuksen seinässä luki: Pohjantähden yhdistyksen kokoussali.

Koitti kokoontumispäivä. Lilja ja Amir ajoivat korttelin päähän kokoussalista väijyksiin. He odottivat kunnes ihmisiä ei enää kulkenut kokoussaliin.
-Operaatio Mekaaninen joutsen saattoi alkaa, Amir ajatteli. Hän oli keksinyt nimen Kaisaniemen puiston lammessa näkemästään robottijoutsenesta, ja se symboloi hänen mielestään hyvin pohjantähteläisten vääristynyttä isänmaallisuutta.

Lilja käveli rakennuksen ovelle ja ujutti dronen ovesta eteiseen. Autossa Amir käynnisti dronen kädessään olevalta tabletilta. Tabeltin ruudulle ilmestyi dronen välittämää videokuvaa. Drone nousi ilmaan ja Amir ohjasi sen eteisestä saliin. Kuului ihmisten hämmentyneitä huudahduksia heidän huomatessaan dronen. Amir painoi tabletin ruudulla olevaa nappia ja drone alkoi suihkuttaa nestemäistä lastiaan ihmisten päälle. Rokoteainella terästetty vesi levisi hienojakoisena sumuna huoneeseen. Ihmiset alkoivat nyt kiljua, panikoida ja nousta paikoiltaan yrittäen työntyä poispäin dronen suihkuttamasta pilvestä. Tuolirivistöt kaatuilivat kun ihmiset kompuroivat pakoon.

Kun ihmiset säntäsivät kohti ulko-ovea, Amir ohjasi dronen heidän perässään. Samalla ovenavauksella kun ihmisjoukko tunki ulos ovesta, Amir ujutti dronen ulos oviaukosta. Sillä välin Lilja oli jo ehtinyt palata takaisin autolle. Amir ohjasi dronen nopeasti takaisin autolle ja otti sen sisään autoon. Sen jälkeen kuskin paikalle mennyt Lilja käynnisti auton ja he ajoivat pois.


”Pohjantähden yhdistyksen kokoustalolle tehtiin eilen terrori-isku jossa dronella ruiskutettiin toistaiseksi tuntematonta ainetta ihmisten päälle. Uhrien terveydentilaa tarkaillaan, joskin toistaiseksi mitään oireita ei ole ilmennyt”, uutisankkuri selosti.
”Poliisi on saanut kiinni kolmekymmentävuotiaan miehen epäiltynä robotti-taksilla toteutetusta terrori-teosta joka kohdistui Ekumeenisen kirkon järjestämään muistokulkueeseen.”, sanottiin heti seuraavassa uutisessa.
Lilja ja Amir tuijottivat televisiota hiljaa. Amiria alkoi miltei kaduttaa koko isku. Hän ei ollut vihansa vimmassa tullut edes juuri ajatelleeksi seuraamuksia. He saattaisivat joutua vaikeuksiin virkavallan kanssa. Ei voinut muuta kuin odottaa ja toivoa parasta.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 4 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.9  (4)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Mekaaninen joutsen 2020-05-24 10:33:08 Oriodion
Arvosana 
 
3.0
Oriodion Arvostellut: Oriodion    May 24, 2020
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tämä oli mielenkiintoinen eikä mitenkään täysin mahdoton visio ei-niin-kaukaisesta tulevaisuudesta.

Tarinan teema oli hyvä ja aika ajankohtainen. Erityisesti tykkäsin siitä että Lilja nosti esiin heidän kostonsa oikeutusta - aika rankka teko tosiaan yhden yksittäisen teon takia kostaa koko ryhmälle. Ja mukavasti lopussa Amirkin alkoi miettiä että oliko tämä nyt sittenkään niin fiksua. Vähän enemmän olisin kaivannut jälkipuintia loppuun että mihin tuo nyt sitten johtikaan.

Mekaanisesta joutsenesta itsestään tykkäsin kyllä, mutta sen rooli oli sen verran pieni että olisin ehkä nimennyt tarinan jotenkin toisin. Tai sitten käsitellyt vähän enemmänkin joutsenten ja pölyttäjien sukupuuttoa, mikä sekin olisi mielenkiintoinen ja tärkeäkin aihe pohtia tulevaisuudesta.

Kerronta oli hyvää, teksti oli mukavaa luettavaa alusta loppuun. Hahmoihin olisi voinut saada ehkä vähän lisää syvyyttä vielä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Mekaaninen joutsen 2020-02-08 08:09:06 viskisieppo
Arvosana 
 
2.0
viskisieppo Arvostellut: viskisieppo    February 08, 2020
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tästä tuli vähän mieleen, ettei tämä ole tekstin puolesta ihan valmis ja tarvitsisi hieman höyläystä. Jotenkin myös terrorismi ja ilmastonmuutos ovat niin suuria teemoja, että yhteen novelliin ei mielestäni kannata molempia laittaa. Ja ihan ensimmäisen kappaleen jättäisin myös pois, sillä se selittelee vähän liikaa, ja novellissa olisi hyvä päästä nopeasti asiaan kiinni.

Tarina sinällään kulki mukavasti eteenpäin ja siinä pysyi hyvin mielenkiinto yllä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Mekaaninen joutsen 2020-01-14 12:14:16 Arska
Arvosana 
 
4.0
Arska Arvostellut: Arska    January 14, 2020
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyvin kirjoitettu kuvaelma teknisen kehityksen suomista mahdollisuuksista terrorisen toiminnan toteuttamiseksi. Tämä kaikki on jo mahdollista tämän päivän tekniikalla, joksin kertomuksessasi ollaan ehkä enemmän tulevaisuuden näkymissä.

Kerrontatapa ja kuvailu on toteutettu jokseenkin pehmeästi, eikä sillä pyritä provosoimaan esiin voimakkaita tuntemuksia ja pidän tuosta tavasta kirjoituksissasi.

Asiat ja niiden yhteydet nousevat hyvin esiin ja tukevat tarinan juonellista kulkua hyvin, vaikka eivät pyri ylettömään jännityksen ja jännitteen nostoon.
Kerronnassa on pääpaino asiasisällöllisissä elementeissä, ei niinkään perinteisessä jännityksen luomisessa.

Hyvää kerrontaa!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Mekaaninen joutsen 2020-01-09 20:42:09 L.R
Arvosana 
 
2.5
L.R Arvostellut: L.R    January 09, 2020
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Esittelet tarinassasi paljon mielenkiintoisia teknologioita mutta minusta tuntuu että kaikki muu jää niiden varjoon.
Tapahtumat seuraavat toisiaan todella lyhyinä pätkinä joiden seassa kerrotaan uutta tietoa. Hahmoista en välitä yhtään ja tarinan sanoma tulee kyseisten syiden takia huonosti esiin.

Eli tarina olisi mielestäni muuten parempi ellei teknologia ottaisi niin suurta etusijaa sillä sen takia hahmoissa, kuvailussa ja hahmojen kehityksessä on puutetta. Mutta mielenkiintoisia teknologioita tekstissäsi esittelit.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS