Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Katkelma romaanista nimeltä Kunnia
QR-Code dieser Seite

Katkelma romaanista nimeltä Kunnia

Taustaa: Kyseessä on romaanikatkelma teoksesta, joka on eräänlainen rikosdraama, mutta kerrontatavaltaan yleistä kaunokirjallisuutta. Tämä on osa romaanin toista lukua, jossa tarkoitus ei ole vielä revitellä juonenkäänteillä, enkä siis kaipaa niistä palautetta. Enimmäkseen toivoisin palautetta kerronnasta, mieluiten en pilkkuvirheistä tms.. Tässä vielä selvennykseksi kohtauksen hahmot:

Marn-tanssiryhmän väki:
Olvar Jamás – iäkäs, tumma mies, maineikas itseoppinut koreografi ja tanssija
Malla – ryhmän säestäjä ja Olvarin assistentti, noin 40v., valkeat hiukset
Suvi – ryhmän avustava ohjaaja ja Olvarin assistentti, noin 35v., tummanruskeat hiukset
Jannica – ryhmässä pidempään tanssinut nuori tyttö, noin 18v., mustat hiukset

Uudet oppilaat, tulossa ensimmäisiin harjoituksiinsa:
Iida – vaalea, huolitellusti laittautunut hienoihin verkkareihin pukeutunut tyttö, noin 17v.
Lilja – romaanin päähenkilö, huolimattomasti laittautunut tanssilukiota käyvä, kuumeisesti harjoitteleva tyttö, noin 16v.

Luku 2

Seuraavana keskiviikkona kymmentä vaille seitsemän Marn-tanssiryhmän väki: maineikas Olvar Jamás, koe-esiintymisraadissa olleet naiset ja yksi nuorempi tyttö tapasivat harjoitussalin edessä tuon vaalean, huolitellun verkkaritytön ja astelivat sisään. Valkohiuksinen nainen, Malla, otti kitaran esiin. Hän oli kaunis, niin kuin tummaverikkökin, mutta aivan vastakohtaisella tavalla: kasvonpiirteet olivat pyöreät, vahvat ja romanttiset. Tummatukkainen nainen laittoi levyltä soimaan 50-luvun suomalaista tanssimusiikkia, siirtyi peilin eteen ja alkoi vetää lämmittelyjä.
Lilja saapui salin eteen minuuttia vaille ja koputti rautaiseen oveen. Hän koputti toisen kerran ja istui sitten portaille oven eteen odottamaan toisia. Vai olisivatko he jo siellä, hän tuumi, muttei uskaltanut avata ovea, heillähän saattaisi olla jotain käynnissä. Kymmentä yli tyttö päätti avata oven. Kärsivän näköisenä hän takelti saapuneensa kyllä ajoissa, mutta musiikki soi ja tytöt pyörähtelivät jo keskittyneesti salin keskellä, eikä kukaan kuullut.
Ruskeatukkainen nainen, joka esittäytyi Suviksi, kutsui Liljan lämmittelemään. Suvi tanssi eteen aurinkoisesti hymyillen. Liikkeitä olivat käveleminen, hameen heiluttelu, pyörähtely ja korkokenkien kopsuttelu. Olvarin seurueen mukana tullut nuori tyttö heilautteli hamettaan ja kopsutteli ballerinojaan hymyillen ärtyneiden kulmakarvojen alta. Hän oli viileänsävyinen, hieman luotaantyöntävä ja hyvin kaunis pitkine, paksuine, pikimustine hiuksineen. Uudet tytöt: Lilja ja hienoihin verkkareihin pukeutunut Iida tuijottivat keskittyneesti peilikuvaa.
Oliko tämä sittenkin ihan alkeellinen tanssiryhmä, Lilja ajatteli vilkuillen toisia tyttöjä, jotka keskittymisestään huolimatta eivät asettaneet jalkoja samoihin asentoihin kuin Suvi näytti. Liljasta tuntui kuin tikulta, jonka varsi oli kääritty istumattomiin urheiluvaatteisiin ja jonka päähän oli sujautettu kaksi valkoista, nilkan alaosaan ylettävää sukkaa. Vaatteet kyllä peittivät, mutta Liljasta tuntui että ne onnistuivat siinä vain vajavaisesti.
Olvar Jamás oli näyttänyt kärsimättömältä jo jonkin aikaa. Hän keskeytti tanssin ja kutsui tytöt harjoitussalin taakse. Suvi jäi eteen näyttämään tytöille pätkän paritanssin koreografiaa, ja uudet tytöt markkeerasivat. Olvar tallusti ympäri salia kuin kuumeisesti odottava lapsi. Mihin Olvar soveltui mainiosti, hän oli melko pienikokoinen ja reipas. Kun koreografia oli käyty läpi kaksi kertaa, Olvar sanoi voimakkaalla äänellään: ”No niin, otetaan nyt alusta. Jannica, otatko sinä minun kanssa?”
Tytöt antoivat Olvarille ja nuorelle, mustatukkaiselle Jannicalle tilaa. Malla kaivoi muovitaskusta nuotin ja lukaisi sen läpi, asetti nuottitelineelle ja aloitti alkusoiton. Melankolinen sävelmä alkoi soida hartaasti; sormet soljuivat kielillä pehmeästi. Lilja ei ollut koskaan nähnyt tällaista soittajaa. Malla ei ollut vain sävelkoneen ohjailija; hänen sormensa olivat kuin kielten jatke.
Olvar ja Jannica aloittivat tanssin. Se oli valssi, mutta niin, että tanssijat olivat kolmen metrin päässä toisistaan. Olvar hymyili, levitteli käsiään, loi katsekontaktia tytön kanssa intohimoisesti. Karisma täytti koko salin ja pyrki seinien läpi käytäville. Olvar ei ollut kuitenkaan ollenkaan tekninen tanssija, ja sekosi nopeissa kohdissa. Hänen tehdessään virheitä uusien tyttöjen kulmat hieman kurtistuivat, mutta he hymyilivät. Suvi ja Malla olivat tyyniä. Lilja vilkuili toisia tyttöjä. Hän ihaili Olvarin karismaa, mutta pelkäsi, että sen voimakkuus häiritsee muita.
Jannica liikkui huolellisesti ja varoen, eleet olivat huomaamattoman pieniä miehen rinnalla. Hän huiskautteli kainosti hamettaan kolmen metrin päästä. Lähestyessään Olvaria hän hymyili tälle ylpeästi, hieman ivallisesti ja vilkaisi kulmakarvaansa kohottaen toisia tyttöjä. Olvar hymyili takaisin aurinkoisen kirkkaasti.
Tanssin loputtua Olvar ei antanut Jannicalle palautetta; ilmeisesti Jannica tiesi jo, missä piti parantaa. Seuraavaksi Olvar otti Liljan tanssimaan. Katseellaan ja hymyllään mies osoitti tytölle, että hän halusi tanssia yhdessä, ei erikseen. Tyttö ymmärsi että peiliin oli sopivaa vilkuilla vain fraasien välissä. He aloittivat valssin. Olvar johti eläytymisellään Liljaa tulkitsemaan ja teknisesti osaava Lilja huomaamattaan auttoi Olvaria nopeissa rytmeissä. Eleiden suuruudelta tyttö ei jäänyt edes pahasti Olvarin varjoon. Koulun balettiryhmän opettaja pyysikin kakkosrivin tanssijaa aina hillitsemään eleitään hillittyjen ykkösrivin tanssijoiden rinnalla, mutta Olvarin karisman kanssa tarvittiin aivan toisen mittakaavan voimakkuutta. Kuitenkaan tulkinnan osalta tyttö ei tuonut paljon itsestään ulos, vaan tuijotteli pariaan hämmentyneenä tai rypisteli otsaansa. Olvar oli jäykkä liikkeiltään, kuten tyttökin, muttei jähmeä vaan täynnä valtavaa energiaa.
Kuka tämä ihminen on ja mitä hän haluaa? Olvarin silmät vastasivat Liljalle samalla kysymyksellä.
”Oho!” Suvi hihkaisi kun he lopettivat.
”Kyllä nopeasti nappasi”, Olvar hymyili.
Sitten vuorossa oli toinen uusi tyttö Iida. Hän katsoi peiliin ja rypisti otsaansa epätoivoisena. Musiikki alkoi ja hän yritti hapuilla. Tytön katse ei kääntynyt peilistä ja liikkeet menivät väärin. Malla keskeytti soiton toisen säkeistön jälkeen.
”Juu, pitää ensin antaa oppia koreografiat”, Malla totesi.
He kokeilivat muutamaa eri koreografiaa, kunnes harjoitukset päätettiin ja Olvar marssi ensimmäisenä ulos Jannica perässään. Naiset jäivät saliin keräämään kamppeitaan ripein ottein. Lilja puki farkkutakin ylleen, asteli ovesta ulos ja suuntasi bussipysäkille balettitaloa vastapäätä. Odotellessaan bussia hän näki, kun Malla ja Suvi lastasivat laukkujaan kiiltävän, hienon mustan auton takakonttiin.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.5  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Katkelma romaanista nimeltä Kunnia 2021-01-09 15:18:28 Oriodion
Arvosana 
 
3.5
Oriodion Arvostellut: Oriodion    January 09, 2021
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Juonesta tässä ei selviä juurikaan, ja pyysitkin palautetta lähinnä kerronnasta, niin koitan keskittyä siihen.

Teksti on mielestäni kerronnaltaan hyvinkin sujuvaa. Vähän tietysti se hankaloittaa kun ei tunne kontekstia, hahmoja ym. mutta tämähän ei ole ongelma lopullisessa kokonaisuudessa (ainakaan jos ensimmäinen luku on yhtä hyvin kirjoitettu). Teksti on siis oikein hyvää, otan nyt esille joitain silmään pistäneitä kohtia, mutta nämä on siis hyvin pikkujuttuja.

Nämä kohdat: "Seuraavana keskiviikkona kymmentä vaille seitsemän Marn-tanssiryhmän väki: maineikas Olvar Jamás..." ja "Uudet tytöt: Lilja ja hienoihin verkkareihin pukeutunut Iida..."

Toi ":" käyttäminen on ehkä tyylikysymys, mutta mielestäni se vähän töksähtää.

"Malla ei ollut vain sävelkoneen ohjailija; hänen sormensa olivat kuin kielten jatke."

Mikä on sävelkone? Jäin miettimään sitä joksikin aikaa, mutta se ei varmaankaan ole pointti tässä kohdassa, niin korvaisin sen jollain vähemmän oudolla sanalla. :D

Nämäpä oikeastaan ainoat mitä osaan tuolta poimia esiin. Hyvin kirjoitat. Aiheena tämä ei itseäni sillein hirveästi kiinnostanut, kun en mikään tanssija ole, niin olisin toivonut sen rikosdraaman jo alkavan, mutta tämä nyt enemmän vain sivuhuomautuksena. :P

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS