Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Miestenpäivän kunniaksi...
QR-Code dieser Seite

Miestenpäivän kunniaksi...

Meitä miehiä on niin tavattoman moneen lähtöön, että onhan se välillä todella hankalaa aina tietää, että millaisesta miehestä milloinkin on kyse. No, onneksi meillä Suomessa on tätä ongelmaa yritetty ratkoa sillä, että on kehitetty erilaisia termejä, joilla kuvataan tietyntyyppisiä miehiä. Osa näistä on kuitenkin kehitetty ammoisina aikoina eikä nykyihminen enää välttämättä muista, mitä mikäkin termi tarkoittaa. Tässä tekstissäni yritän avata näistä muutamaa yleisintä, mitä milläkin itse asiassa tarkoitetaan.

Esimies
Päätin ottaa käsittelyyn termin esimies aivan ensimmäisenä, koska tämän osalta tehdään usein virheellisiä tulkintoja. Kuitenkin termin oikea merkitys on tulkittavissa suoraan sen kirjoitusasusta. Esimies nimittäin ei viittaa lainkaan miehiin, vaan kyseessä on henkilö, joka ei aivan vielä ole mies. Hän on vasta esiasteella, mistä syystä sanassa on etuliitteenä sana ”esi”. Jossain vaiheessa esimiehestä voi kypsyä aito mies, mutta ei välttämättä kaikista.

Talonmies
Tässä on kyseessä mies, joka kuuluu johonkin tiettyyn taloon. Tiede ei ole vielä pystynyt tarkemmin selvittämään, mikä aiheuttaa miehen ja talon välille niin vahvan siteen, että voidaan puhua jopa talonmiehestä. Fyysinen läsnäolo rakennuksessa on kuitenkin erittäin voimakkaan tahdonalaisen määrittelemättömän linkin ilmentymä, jonka olemassaoloa ei voi kiistää. Tässä kohtaa on hyvä huomauttaa, että tätä ilmiötä ei pidä sekoittaa vankeihin, jotka tahtomattaan ovat enemmän tai vähemmän väljästi kytköksissä laitoksiksi tulkittaviin rakennuksiin. Jossain hyvin vanhoissa perinneteksteissä myös erilaisia satuolentoja, kuten esimerkiksi tonttuja, on saatettu tulkita talonmiehiksi. Onhan esimerkiksi pieni parrakas punahattuinen saunatonttu erittäin vahvasti kytköksissä suomalaiseen pienoiskotikylpylään.

Asiamies
Tämä miestyyppi kuuluu siihen alalajiin, joille tyypillistä lajikäyttäytymistä on toimia useiden eri alojen asiantuntijana. Asiamiehet hyvin mielellään tuovat esille näkemyksiään aiheeseen kuin aiheeseen, usein jopa täysin yllättäen ja pyytämättä. He hyvin vakuuttavasti esittävät myös näkemystensä perustuvan ehdottomaan faktapohjaan. Tässä kohtaa varsinkin savolaisten asiamiesten ollessa kyseessä, on tärkeää suhtautua hyvinkin lähdekriittisesti kaikkeen kuulemaansa. Asiamiesten esittämät faktat eivät välttämättä aina kestä tarkempaa tarkastelua. Joskus asiamiesten tiedetään syyllistyneen jopa tarkoitukselliseenkin harhauttamiseen, mutta useimmiten virhemarginaalin suuruus johtuu asiamiesten aivojen rakenteellisesta poikkeamasta, mikä saa heidät sokean vankasti uskomaan levittämäänsä väärään tietoon.

Jokamies
Mikäli on tarve saada oikeutta itselleen, on syytä haalia avukseen jokamies. Näillä herroilla on aivan erityisesti valtuuksia erilaisiin asioihin. Jokamiehen oikeudet ovat poikkeuksellisen laajat, jopa maailmanlaajuisestikin tarkastellen. Maanomistajuuksilla tietyissä tilanteissa ei ole mitään merkitystä, koska jokamiehellä on oikeutensa myös niihin. Aivan tarkkaa tietoa ei ole, mihin asti nämä oikeudet riittää, mutta toistaiseksi historiassa ei tunneta vielä ainoatakaan tapausta, mihin jokamiehelle ei oikeuksia olisi ollut. Jokamiesten syntyperä on niin ikään hämärän peitossa. Tiedemiehiä, anteeksi, tieteen tekijöitä, on kummastuttanut jo pitkään näiden oikeuksia hallinnoivien syntymekanismi, mutta todistetusti jokamiehiä on olemassa.

Uskottu mies
Uskotuilla miehillä on vankka luottamus takanaan. Heidän sanaansa uskotaan, mistä nimitys uskottu mies onkin juonnettu. Nämä miehet ovat hyvinkin tarpeellisia monissa eri tilanteissa, joissa on epäselvää, miten tulisi toimia tai mikä on totuus asiassa. Kun paikalle saadaan uskottu mies ja tämä esittää oman näkemyksensä, voidaan ongelmat selvittää ja kaikkiin epäselvyyksiin saadaan ratkaisu. Todella suuri apu uskotuista miehistä on kinkkisissä oikeustapauksissa, joissa esimerkiksi näyttökysymykset ovat hankalia. Uskottu mies pystyy kuitenkin tuomaan selvyyden tilanteeseen ja aikaa sekä verorahoja säästetään huomattavasti.

Lakimies
Listallani varmasti kaikkein hankalin havainnoitava on nimenomaan lakimies. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että Suomessa ei juuri vuoristoja ole ja näin ollen selkeästi terävät maastohuiput loistavat poissaolollaan. Sen sijaan maastamme löytyy paljon vaaroja ja muita korkeuksia, joiden laet ovat hyvin tasaisia ja metsittyneitä. Tästä syystä lakimiehiä on vaikea nähdä ja tunnistaa tällaisissa maasto-olosuhteissa. Lakimiestenkin kohdalla tieteen tekijät ovat kummissaan, sillä siihen ei ole vielä selvyyttä saatu, miksi nämä miehet viihtyvät vaarojen laeilla ja mikä heidän funktionsa siellä on. Paljon selvitettävää siis riittää.

Sovinistisika
Tämä otus ei ole itse asiassa lainkaan mies, vaan kuuluu luonnonvaraisiin eläimiin. Otin tämän kuitenkin mukaan listalle, koska sovinistisikoja niin tavattoman usein erehdyksessä luullaan miehiksi. Tämä ei sinänsä ole ihme, koska lajin edustajat muistuttavat ulkoisesti miehiä hyvinkin vahvasti. Osa on oppinut jopa imitoimaan miestä, ilmeisesti harhautusmielessä. Sovinistisika (lat. Taputtix Pepullex) kuuluu kädellisten heimoon. Niille tyypillinen lajikäyttäytymisen muoto on naissukupuoleen kohdistuva kyseenalainen kohtelu niin henkisesti kuin fyysisestikin. Aidot miehethän eivät toki näin käyttäytyisi. Lajityyppi on elänyt miesten keskuudessa vaihtelevalla menestyksellä. Tämä myös loiseksikin luonnehdittu otus on pyritty saamaan kitkettyä, mutta toistaiseksi kovista ponnisteluista huolimatta siinä ei ole onnistuttu, mutta taistelu jatkuu edelleen.

Tässä oli vain pieni otos eri miestyypeistä. Mahdollisesti jatkan listaamista myöhemmin, mutta tältä erää päätän raporttini tähän.


Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Miestenpäivän kunniaksi... 2017-11-20 07:23:07 boxo
Arvosana 
 
4.0
boxo Arvostellut: boxo    November 20, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Oikein hauska ja hyvin keksitty...jatka vain, kyllähän noita ---mies nimityksiä vielä riittää. Piristävää asiaa.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS