Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Mielipiteet Palautteen antamisesta ja sen saamisesta
QR-Code dieser Seite

Palautteen antamisesta ja sen saamisesta

Suurin syy miksi itse julkaisen tekstejäni täällä on se, että saisin palautetta niistä. Haluan tietää mitkä asiat teksteissäni on hyviä ja toimivia, oliko jonkin tekstin juoni hyvin rakennettu, henkilöhahmot hyvin luotuja jne. Haluan vielä enemmän tietää, missä oli korjaamisen varaa, mikä ei toiminut yhtään, missä mentiin metsään ja milloin oli kerta kaikkiaan kirjoitettu laput silmillä.

Täällä on erinomainen mahdollisuus antaa ja saada palautetta. Minua kuitenkin harmittaa se (ja olen tästä ennenkin kirjoittanut keskustelu-osiossa), että palautetta tulee teksteille todella vähän. Olen kirjoittanut tänne jo neljän vuoden ajan ja tällä hetkellä sivustolla on 144 tekstiäni julkaistu. Olen itse antanut nyt 308:lle tekstille palautetta. Keskimäärin olen saanut omille teksteilleni 2 lukijapalautetta per teksti. Teksteilläni on kuitenkin useita satoja lukijoita. Tästä voi nopeasti laskea, että palautetta antavien prosentuaalinen osuus on todella pieni. Toivoisin paljon enemmän palautteita teksteilleni, ennen kaikkea sitä rakentavaa palautetta, koska juuri sitä kautta kehityn kirjoittajana…

Haluaisin kannustaa ja rohkaista ihmisiä antamaan palautetta, sekä toivoisin, että osattaisiin myös ottaa palautetta vastaan. Joskus huomaa, että vaikka palautetta on annettu täysin korrektilla tavalla ja aiheesta, kirjoittaja selvästi on närkästynyt tai jopa suuttunut saamastaan kritiikistä.

Päätin siis naputella muutaman oman ohjeen tänne kirjoittaville. Korostan, että kyse on siitä, miten minä asian näen ja koen. Ja tällekin tekstille saa antaa palautetta! ☺

PALAUTTEEN ANTAMISESTA:

1. Ole rohkea ja kerro mielipiteesi
Joskus täällä näkee kommentteja, joissa todetaan ettei uskalla kertoa mielipidettään, koska ei osaa arvioida tekstiä. Ei täällä kukaan oletakaan, että jokainen on ”ammattilainen” palautteen antamisessa. Kerro avoimesti mistä pidit ja mistä et. Se riittää. Jos osaat kertoa vielä miksi pidit jostain tai miksi et pitänyt jostain, aina parempi. Anna palautetta sen verran kuin osaat ja pystyt, kaikki auttaa kirjoittajaa eteenpäin.

2. Ole asiallinen
Palautteen ei pidä olla henkilökohtainen syytekirjelmä. Haukkumiset ja mollaamiset pois. Ei siis lähdetä tieten tahtoen loukkaamaan ketään, vaikka ehkä tekstin aihepiiri tai jonkin tietyn teeman käsittely nostaisikin verenpainetta. Pysytään silti asialinjalla ja kerrotaan oma mielipide, mutta diplomaattisesti. Ei kuitenkaan pelätä kertoa kielteistä mielipidettä, mutta tehdään se fiksusti. Ehkä kannattaa välttää myös liiallisen siirapin käyttö niissä kehuissakin. Jos pidit, niin kerro se, mutta älä ala liikaa kuorruttamaan sokerilla. Kehuistakin lähtee helposti uskottavuus, jos sen tekee liian imelästi. Asialinja siis tässäkin.

3. Opi antamastasi palautteesta
Ota oppia omaan kirjoittamiseesi myös antamastasi palautteesta. Kiinnitä huomioita asioihin, jotka pistävät silmääsi toisten teksteissä. Se usein auttaa näkemään tarkemmin myös omaa tekstiä. Me kirjoittajat olemme valitettavan usein sokeita omille tuotoksillemme. Katsomalla välillä toisten tekstejä kriittisesti, saatamme oivaltaa miten kirjoitusteknisesti asioita voi tehdä eri tavoin, paremmin tai miten välttää vaikkapa tietynlaisia maneereja.


PALAUTTEEN SAAMISESTA:

1. Ole kiitollinen saamastasi palautteesta.
Jokainen palaute on arvokas, sillä joku lukija on nähnyt vaivaa ja käyttänyt aikaansa kirjoittaakseen sen nimenomaan sinulle. Käytä siis saamasi palaute hyödyksesi ja kiitä palautteesta sen antajaa.

2. Ole avoin.
On täysin selvää, että aina löytyy lukijoita, jotka eivät ole samaa mieltä tekstistäsi tai jotka eivät pidä tekstistäsi. Lue heidän mielipiteensä tarkkaan. Mieti mitä heillä on sanottavaa, mihin asioihin he kiinnittävät huomionsa. Peilaa palautetta tekstiisi ja pyri olemaan avoin kaikille ajatuksille ja ehdotuksille. Teksti on luonnollisesti sinun ja vain sinä päätät mitä tekstilläsi teet, mutta älä tuomitse palautteen antajia ja heidän ehdotuksiaan. Mieti mitä tavoittelet tekstilläsi ja kirjoittamisellasi ja miten palaute nivoutuu siihen. Anna palautteellekin mahdollisuus.

3. Älä provosoidu turhaan – maltti on valttia täälläkin.
Palautteesta on turha suuttua. Ensinnäkin on hyvä ymmärtää, että kirjoittajat.fi on täysin avoin ja vapaa yhteisö, jossa kuka tahansa voi kirjoittaa palautetta kenelle tahansa. Jos julkaiset täällä tekstin, sinä otat samalla tietoisen riskin, että saat kritiikkiä ja negatiivistakin palautetta. Jos et kestä sitä, on ehkä parempi ettet julkaise tekstejäsi.
Palautteen antaja pääasiassa pyrkii vilpittömästi sinua auttamaan. Aina ei palautteen antajakaan välttämättä osaa kirjoittaa asiaansa oikealla tavalla tai riittävän sovittelevassa hengessä, joten älä provosoidu. Suhtaudu asiallisesti ja selvittele palautteen antajalta, jos saamasi palaute on jollain tavalla epäselvä tai perustuu väärinkäsityksiin. Sellaisista on turha ottaa hernettä nokkaan. Täälläkin asiat selviävät perinteisesti keskustelemalla. Ja kyse on usein mielipiteistä ja makuasioita, joista kannattaa keskustella, mutta ei riidellä.
Joskus palaute voi toki sisältää epäasiallista ja henkilökohtaisesti loukkaavaakin tekstiä. Näitä ei kuitenkaan kannata lähteä kommentoimaan ja niihin nokittelemaan. Parasta on jättää tällaiset palautteet huomioimatta. Jos asia jää ”kaivelemaan”, voit aina kirjoittaa asiasta myös ylläpidolle.

Ymmärrän, etteivät kaikki ehdi lukea kaikkien tekstejä ja ettei aina ehdi antaa palautetta jokaiselle lukemalleen tekstille. En minäkään siihen pysty. Mutta jos jokainen aina joskus viitsisi käyttää pari minuuttia aikaansa siihen, että kertoisi edes sen, pitikö tekstistä vai ei, niin sekin jo kertoo kirjoittajalle paljon.

Palaute auttaa meitä kaikki kehittymään kirjoittajina, niin palaute, jonka saamme omille teksteillemme, kuin myös palaute, jonka kirjoitamme toisille.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.5  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Palautteen antamisesta ja sen saamisesta 2017-04-03 14:34:31 Yaman
Arvosana 
 
4.5
Yaman Arvostellut: Yaman    April 03, 2017
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Arvokas aihe. Ihan takabottom tuntumalla sanoisin, että vaikka tekstillä voi olla ns. satoja lukijoita, niin yksittäisiä lukijoita on luultavasti hirmun verran vähemmän. Mutta minkälainen murtoluku mahtaakaan olla kyseessä? Harmittavasti, sivusto antaa statistiikkaa vain latauksien määrästä. Kuinka valaisevaa olisikaan tietää, kuinka moni lukee esimerkiksi ensimmäistä lausetta tai kappaletta pidemmälle. Kuinka mahdottoman uteliaisuutta tyydyttävää olisikaan tietää, kuinka suuri prosentti pääsi puoleenväliin? Ja kuinka moni eksynyt karitsa löysi tiensä aina tekstin loppuun asti? Voisi olla vaikka pikku viesti tekstin vieressä: "Jaksoin tähän asti, mutta radiossa alkaa juuri merisää. T. Yaman." "Ei mitään. Huomennahan on päivä uusi ja voit jatkaa siitä mihin jäit tänään. T. jästipää" "Sori, mutta merisää taitaa tulla huomennakin. T. Yaman."

Seurattuani jo hyvän tovin tämän sivuston toimintakulttuuria, olen tullut siihen johtopäätökseen että ainoat toimivat tavat lisätä palautemääriä ovat a) pakko ja b) raha. Kumpaakaan näistä ei tietääkseni ole tarjolla.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
Palautteen antamisesta ja sen saamisesta 2017-03-27 13:57:18 T. Henrik Lahtonen
Arvosana 
 
4.5
Arvostellut: T. Henrik Lahtonen    March 27, 2017

Hei!

Tuohon ei paljon ole lisättävää - on todella hienoa, että teksti käsitteli myös palautteen saamista ja vastaanottamista. Siitä en ole aiemmin nähnyt kirjoitettavan. Kiitos uudesta aihevalinnasta. Kielikin sujuu, joten teen nyt tietoisesti virheen, joka erikseen mainittiin tekstissä: totean, ettei asiantuntemukseni riitä tarpeeksi pitkälle, koska osaan arvoida vain kieltä ja sisällön kattavuutta ja ytimekkyyttä. Tarkemmista vivahteista en osaa juurikaan sanoa mitään, sellaisia historioitsijat taitavat usein (valitettavasti) ovat.

Kiitoksia.

Aurinkoista kevättä!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS